Абсолю от Пчелен восък (Cera alba)

  • Колекция: Буджак

Абсолю от Пчелен восък (Cera alba)

 

История и факти: Абсолю от пчелен восък, е нов продукт в света и на пазара. Сложното производство полага много усилия за да се получи качествен продукт. От какво идва абсолюто? На първо място Пчелният восък е естествен восък, произвеждан от медоносните пчели от рода Apis. Работните пчели го използват за строителен материал в кошера. Восъкът се образува на люспи от осем жлези в стомаха на пчелите работнички, които го изхвърлят в кошера. Работничките го събират и го използват, за да строят килийки за съхранение на мед и защита на ларвите в кошера. Наред с многобройните си употреби, като производство на свещи, бои и други, пчелният восък е известен и със своите благоприятни свойства върху кожата. Използван още в древността като средство за лекуване на рани и третиране на кожата, пчелният восък се е превърнал в неизменна част от състава на редица продукти за грижа за кожата.

На второ място след като се произведе мед, във цинтрофуга, пчелните восъчни пити са изваждат от рамките и се слагат в екстрактора за да се произведе конкрет. Вече на 3 място се получава процес на абсолю. В химично отношение, пчелният восък е съставен от естери на мастни киселини и различни мастни алкохоли.

Пчелният восък се използва още от древността като пластификатор, смазващо и хидроизолиращо средство, за направата на отливки от метал и стъкло, като лак за дърво и кожа, за направата на свещи, като съставка в козметиката и в енкаустиката. Това е ядливо вещество с пренебрежимо малка токсичност, одобрено в повечето държави за консумация. В Европейския съюз има Е-номер E901.

 

Метод: Абсолю от Пчелен восък се получава чрез екстракция, при което получената "помада" се екстрахира с етанол (спирт).

 

Първо, растителният материал се екстрахира с въглеводороден разтворител, като хексан, за да се получи конкрет. След това конкретът се екстрахира с етанол. Етаноловият екстракт се охлажда (например до -15 или -30 °С) до втвърдяване на восъците и се филтрира студено, за да се получи течен екстракт. Когато етанолът се изпари, остава маслото и аромата, който се нарича – абсолютът.

 

Приложение на абсолю от пчелен восък: Използва се в парфюмерийната, козметичната, широко приложение намират в ароматерапията и профилактика на различни заболявания.

 

 

Какво представляват компресите с пчелен восък?

Компресите с пчелен восък са естествено средство за облекчаване на болка в мускулите и ставите. Те са направени от пчелен восък, който е известен със своите антибактериални и противовъзпалителни свойства. Компресите с пчелен восък могат да съдържат и различни съставки, като мед, масло от жожоба, етерични масла и други.

 

 

Абсолютът от пчелен восък има множество приложения в козметичната индустрия и извън нея. Ето някои от тях:

 

1. Кремове за лице и тяло: Абсолютът от пчелен восък се използва за производството на хидратиращи кремове за лице и тяло, които подхранват и овлажняват кожата.

 

2. Лосиони за ръце и тяло: Той се добавя във формули за лосиони, за да се подобри текстурата и за да се осигури дълготрайна хидратация.

 

3. Балсами за устни: Абсолютът от пчелен восък е популярен съставен елемент в балсамите за устни, за да се защитят и овлажнят устните.

 

4. Маски за лице и коса: Добавя се във формули за маски за лице и коса, за да се подхранват и възстановяват кожата и косата.

 

5. Масажни продукти: Използва се за съставна част на масажни масла и балсами, които се прилагат върху кожата по време на масажи.

 

6. Защитни кремове: Защитни кремове с восък се използват за защита на кожата от вредните външни влияния като студ, вятър и слънце.

 

7. Козметика за коса: Восъкът се добавя в шампоани, балсами и стилизиращи продукти за коса, за да се подобри текстурата и да се придаде блясък и мекота на косата.

 

 

Аромат: характерен на пчелен восък, медов, сладък, пикантен.

Захарно-сладки, богати, топли, фини нотки на мед и цветен прашец, мека зелена телесна нотка, подобна на сено, и мек, восъчен подтон.

 

 

Външен вид: Тъмно кехлибарена, полутвърда, пастообразна маса, която трябва да се нагрява бавно, за да стане течлива; моля, вижте инструкциите за специална употреба за смесване. Разтворим в алкохол и нелетливи растителни (базови) масла.

 

 

Произход на продукта: България, произведено от "Буджак" ЕООД

 

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева опаковка,  без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 25 °C

 

 

Доставка: Еконт, Спиди, Бг поща, ДЧЛ, ТНТ

 

 

Плащане: с наложен платеж, по банков път, с карта

 

 

Опаковка: стъклен буркан, алуминиев кен.

 

 

Срок на годност: до 5 години.

12,75 лв. 15,00 лв.
Базова цена:12,75 лв.
Подобни продукти