Абсолю от Салвия (Salvia officinalis)

  • Колекция: Буджак
Описание: Абсолютът получен от Салвия градински чай, не се използва често в ароматерапията, но се използва широко в парфюмерията и козметиката като фиксатор на миризми. Среща се и в парфюмерийните композиции, често шипровозелени, създаващи базовите нотки на аромата.

Градинският чай (Salvia officinalis) е вид покритосеменно растение от семейство Lamiaceae. Той се отглежда много като подправка и билка и понякога може да се обърка с някои близки видове от рода Salvia.

Видът е разпространен в Южна Европа и Средиземноморието, а също и в югозападната полупустинна част на Северна Америка. Отглежда се доста често из градините като декоративно и лечебно растение. Много рядко подивява.

Химичен състав: Съдържа 1 – 2,5% етерично масло с главни компоненти туйон (около 50%), цинеол – 15%, други терпени (борнеол, камфора, пинен, цедрен) – 15%, и около 15% сесквитерпени. В листата освен това се съдържат горчивият двутерпенов лактон карнозол, тритерпеновите урзолова и олеанолова киселина, около 8% катехинови дъбилни вещества, флавоноиди (производни на лутеолина и апигенина), β-ситостерол, витамини (В1 и С), каротен, фумарова и никотинова киселина.

 

Метод: Абсолю от Салвия - градински чай се получава чрез екстракция на конкрет от салвия, при което получената "помада" се екстрахира с етанол (спирт).

Първо, растителният материал се екстрахира с въглеводороден разтворител, като хексан, за да се получи конкрет. След това конкретът се екстрахира с етанол. Етаноловият екстракт се охлажда (например до -15 °С) до втвърдяване на восъците и се филтрира студено, за да се получи течен екстракт. Когато етанолът се изпари, остава маслото и аромата, който се нарича – абсолютът.

 

Аромат: Интензивен, донякъде сладък, но също и горчив, подобен на вино, богат тревист аромат с меки нотки на сено и тютюн; много упорит.

 

Външен вид: Маслиненозелена, восъчна маса. Твърдо при стайна температура и изисква специални инструкции за употреба за смесване. Зелена фракция. Кремообразен вид на абсолю от салвия.

 

Приложение на абсолю от Салвия:

1. В козметологията се препоръчва за мазна, нормална и зряла кожа.

2. Помага при възпаление.

3. Насърчава регенерацията на кожата, предотвратява образуването на бръчки, помага за поддържане на кожата млада и здрава.

4. Почиства мазната коса, помага да се отървете от пърхота, като ограничава излишното производство на себум. За тези с мазна коса или пърхот, градински чай може да се добави към водата за изплакване след измиване с шампоан.

5. Укрепва косата, стимулира растежа на косата, препоръчва се при оплешивяване.

6. Регулира работата на потните жлези, е естествен дезодорант.

7. Облекчава прекомерното изпотяване на краката.

8. Психоемоционално действие: има успокояващ ефект върху нервната система.

 

Приложение в Медицината - Лечебно действие:
* облекчава предменструалния синдром
* като добавка към масажни масла за подготовка за раждане. Масажирането на перинеума помага за отпускане на мускулите и облекчаване на раждането без разкъсване.
* стимулира хуморалния имунитет
* притежава имуномодулиращи свойства
* има спазмолитично действие - отпуска мускулите
* облекчава мускулните крампи и симптомите на менопаузата

 

 

Произход на продукта: България, произведено от "Буджак" ЕООД

 

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева упаковка,  без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 25 °C

 

Доставка: Еконт, Спиди, Бг поща, ДЧЛ, ТНТ.

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

 

Опаковка: стъклен буркан, алуминиев кен.

 

Срок на годност: до 5 години.

10,00 лв.
Базова цена:10,00 лв.
Подобни продукти