Абсолю от Салвия скларея (Salvia sclarea)

  • Колекция: Буджак

Абсолю от Салвия скларея (Salvia sclarea)

 

 

Абсолютът от Салвия скларея още се нарича "Кларинска салвия" (Salvia sclarea) е растителен вид, който е част от рода Салвия в семейството на ламиевите (Lamiaceae). Тази билка е известна със своите ароматни листа и цветове, както и със сладък и билков аромат. В различни части на света се използва в ароматерапията, медицината, козметиката и парфюмерията поради своите ароматни и лечебни свойства.

 

Абсолю от салвия (Salvia sclarea), е концентриран екстракт, получен от цветните части на растението. Това абсолю е популярен вид в ароматерапията и парфюмерията поради своя характерен и приятен аромат. Абсолютът от кларинска салвия съдържа множество химични съединения, които могат да оказват благоприятно въздействие върху настроението и физическото благополучие.

 

Основните характеристики и приложения на абсолюта от Салвия скларея:

 

1. Ароматерапия: Аромата на Салвия скларея се използва за подобряване на настроението и релаксацията. Счита се, че този аромат може да помогне при справяне със стрес и тревожност.

 

2. Парфюмерия: Абсолютът от Салвия скларея се използва като съставка в парфюми и ароматизирани продукти за тяло. Този аромат добавя сложност и нюанси към парфюмите.

 

3. Козметични продукти: Продуктите за кожа и коса, които съдържат абсолют от Салвия скларея, могат да бъдат полезни за заздравяване на кожата и подпомагане на здравето на скалпа.

 

4. Ароматизирани свещи и дифузери: Ароматните свещи и дифузери, които използват абсолюта от Салвия скларея, създават приятна обстановка и могат да бъдат използвани за релаксация и подобряване на вътрешния климат на помещенията.

 

5. Традиционни приложения: Салвия скларея е използвана в традиционната медицина за лечение на различни здравословни проблеми, като например мигрени и женски гинекологични проблеми.

 

6. Поддържане на емоционално равновесие: Абсолютът от Салвия скларея може да бъде използван за подкрепа на емоционалното равновесие и насърчаване на чувствата на спокойствие и удовлетворение.

 

7. Помощ при проблеми с кожата: Абсолютът от Салвия скларея се използва като съставка в някои продукти за кожата, за да помогне при проблеми като акне и угризения на насекоми.

 

 

Метод: Абсолю от Салвия се получава чрез екстракция на конкрет от Салвия, при което получената "помада" се екстрахира с етанол (спирт).

Първо, растителният материал се екстрахира с въглеводороден разтворител, като хексан, за да се получи конкрет. След това конкретът се екстрахира с етанол. Етаноловият екстракт се охлажда (например до -15 °С) до втвърдяване на восъците и се филтрира студено, за да се получи течен екстракт. Когато етанолът се изпари, остава маслото и аромата, който се нарича – абсолютът.

 

 

Аромат: Абсолю от Салвия скларея (Salvia sclarea) има характерен аромат, който се описва като сладък, билков и успокояващ. Този аромат обикновено се определя като цветен и леко пикантен, с нотки на билки и цветя. В ароматерапията и парфюмерията кларинската салвия се използва за създаване на аромати, които се свързват с релаксация, уют и благополучие.

 

 

Външен вид: Маслиненозелена, восъчна маса. Твърдо при стайна температура и изисква специални инструкции за употреба за смесване. Зелена фракция. Кремообразен вид на абсолю от салвия.

 

 

Полезни действия и начин на употреба на абсолю от Салвия скларея.

 

Хормонален баланс


Абсолютът на салвията помага за регулиране на хормоналния баланс, намалявайки симптомите на предменструален синдром (ПМС) и менопауза, като промени в настроението, раздразнителност и горещи вълни.

 

Антидепресивен и седативен ефект


Помага за облекчаване на нервното напрежение, стреса и безпокойството, подобрява настроението и насърчава релаксацията.

 

Антисептични и противовъзпалителни свойства


Има антисептични и противовъзпалителни свойства, което го прави полезен за лечение на кожни инфекции и възпаления.

 

Антиоксидантни свойства


Предпазва кожата от увреждане, причинено от свободните радикали, подобрява състоянието на кожата и предотвратява преждевременното стареене.

 

Стимулиращ ефект
Повишава умствената и физическата активност, подобрява концентрацията и когнитивната функция.

 

Приложение и методи на употреба на абсолюто от салвия


Парфюмерия

Създаване на аромат: Използва се в парфюмерията за създаване на сложни и многопластови композиции, добавяйки дълбочина и дълготрайност на ароматите. Включен в средни и основни нотки.


Комбинация: Съчетава се добре с други флорални, дървесни, цитрусови и пикантни нотки като жасмин, лавандула, роза, бергамот и пачули.

 

 

Козметика

Кремове и лосиони: Добавя се към хидратиращи кремове и лосиони за тяло и ръце, придава сладък и мускусен аромат и подобрява състоянието на кожата с антисептични и антиоксидантни свойства.


Сапуни и душ гелове: Използват се при производството на сапуни и душ гелове, осигурявайки сладък и ободряващ аромат.


Тоници и серуми: Включени в тоници и серуми за лице за подобряване на състоянието на кожата и защита от увреждане.

 

 

 

Ароматерапия

Ароматни лампи и дифузери: Използват се в ароматни лампи и дифузери за създаване на релаксираща и спокойна атмосфера.


Масажни масла: Включени в масажните масла за облекчаване на напрежението, подобряване на настроението и стимулиране на кръвообращението.


Бани: Добавя се към ваната за релаксация и цялостно благосъстояние. Можете да използвате няколко капки абсолют, разтворен в носещо масло и да го добавите към топла вана.

 

Лекарство

Хормонална подкрепа: Използва се за намаляване на симптомите на ПМС и менопаузата. Препоръчва се за употреба в ароматерапията или се прилага върху кожата, разредена в носещо масло.


Облекчаване на стреса: Използва се в ароматерапията за намаляване на тревожността и депресията. Можете да добавите няколко капки към ароматна лампа или дифузер.


Лечение на кожни заболявания: Благодарение на своите антисептични и противовъзпалителни свойства, градинският чай може да се използва за лечение на малки порязвания, рани и кожни възпаления. Разредете в масло-носител и нанесете върху засегнатите зони.

 

 

 

Произход на продукта: България, произведено от "Буджак" ЕООД

 

 

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева упаковка,  без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 25 °C

 

 

 

Доставка: Еконт, Спиди, Бг поща, ДЧЛ, ТНТ.

 

 

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

 

 

 

Опаковка: стъклен буркан, алуминиев кен.

 

 

 

Срок на годност: до 5 години.

10,00 лв.
Базова цена:10,00 лв.
Подобни продукти