Базови (растителни) масла

Какво е базово масло?

Базовите масла, известни също като носители, са нежни растителни масла, които се използват като основна основа или разтворител за разреждане на етерични масла или други концентрирани съставки. Те обикновено са без аромат или имат мека, приятна арома и са богати на хранителни вещества и липиди.

Базовите масла се използват в различни области, включително медицина, козметика, масаж, ароматерапия и грижа за кожата. Те предоставят хидратация, подхранване и защита на кожата, като същевременно помагат за разреждане и разнасяне на етерични масла върху кожата без да ги разреждат прекалено много. Базовите масла също така могат да се използват като основна съставка в смеси за масаж, лосиони за тяло, кремове, балсами за устни и други козметични продукти.

Базовите масла се извличат от най-мастно наситените части на растението като ядките и семената. Базовите масла се използват, за да разредят етеричните масла, които могат да раздразнят или зачервят кожата, ако се нанасят в концентриран вид. Базовите масла имат структура, много близка до мастната тъкан на човека и затова проникват много лесно. Те помагат на кожата да абсорбира иначе трудно усвоимите етерични масла. Базовите масла нямат неограничен живот – заради високото съдържание на мазнини в тях, те гранясват (окисляват се) с времето. Някои базови масла (като какаово, кокосово, масло от ший) се втвърдяват при по-ниски температури – оставете на стайна температура или разтопете на водна „баня“ (не вряща) вода, за да запазите качествата им.

Някои от най-често използваните базови масла включват жожоба, сладък бадем, кокосово масло, маслиново масло, авокадо, гроздови семки, арган, кайсия, праскова, пшеничен зародиш и други. Всеки вид базово масло има свои уникални свойства и се предпочита за определени типове кожа или определени козметични приложения. Например, жожоба е популярно базово масло за лице и коса, а кокосовото масло е известно със своите хидратиращи свойства и се използва често в кремове за тяло и балсами за устни.

Базовите масла се разпределят на рафинирани - (козметично качество дезодорирано и деколоризирано) и нерафинирани.

 

Базовите (растителни) масла са основен елемент в натуралната грижа за кожата и косата. Те се извличат от различни части на растенията, като семена, плодове, цветове, корени или плода на дървета. В зависимост от вида на растението и частта му, от която се добива маслото, базовите масла предоставят различни ползи и се използват за различни цели.

  

колекции
Подреди по