Билки, пудри, брашна

Списъкът на полезните за кожата свойства на билките е прекалено дълъг и има множество начини, по които лековитите растения се включват в домашно приготвените продукти. Чаени торбички лайка например, нанесени на клепачите, ще успокоят и релаксират, докато масажно масло от живовляк, невен и цикория ще помогне при лечението на суха кожа. Предпочитам, когато е възможно да използвам свеж растителен материал, въпреки че по-често се намират сушени растения.

  • Невен (Calendula officinalis) – използвайте цветчетата, които са антисептични, антигъбични, противовъзпалителни, лековити и успокояващи, за суха и напрегната кожа, също и при възпалени гръдни зърна.
  • Цикория (Stellaria media) – използвайте стърчащите над земята части, за да облекчите екземи, обриви и сърбежи
  • Черен оман (Symphytum officinale) – подходящ за лечение на рани. Във фолклора се нарича “съединяваща кост”, заради очевидните му способности да ускорява лечението на счупени и изкълчени кости. При боравене с това масло, трябва много да се внимава – при поглъщане може да бъде отровно.
  • Женшен (Panax ginseng) – корените са полезни при борбата с бръчките и видимите белези на застаряващата кожа. Повишава клетъчните функции и удължава живота на клетките.
  • Руибос (Aspalathus linearis) – листата на южноафриканския “червен храст” са много успокояващи за сухата кожа, и особено при екземи.
  • Живовляк (Plantago major) – листата ускоряват лечението на изгаряния и рани. Помага и при ухапвания от насекоми, мехури и други местни раздразнения.
  • Жълт кантарион (Hypericum perforatum) – маслото, извличано (обикновено чрез продължително накисване в зехтин) от цвета и понякога от листата на тази билка, е противовъзпалително, главно заради съдържанието на хиперикум. Успокоява мускулните болки и болките в сухожилията. Жълтият кантарион е отлично средство за лечение на натъртвания, изгаряния, леки рани и хемороиди. Тъй като цветчетата му внасят червен цвят на маслото, добавянето на масло от жълт кантарион може да придаде леко розов оттенък на крайния ви продукт.
  • Хамамелис вирджиния (Hamamelis virginiana) – листата и кората на тази билка са успокояващо, стягащо и противовъзпалително средство. Това не е същия продукт, който се продава в аптеките.
марки
Подреди по