Приложение на най-използваните флорални води.
Приложение на най-използваните флорални води.

Здравецът има успокояващ ефект при нарушения на нервната система и различни неврози, има тонизиращ ефект върху кръвоносните съдове. Вдишването в рамките на 10-15 минути е ефективно при безсъние и умора.

Инхалациите с вода от лавандула се използват при настинки, нервно напрежение, главоболие и безсъние. Инхалации с лавандулова вода се прилагат за 5-10 минути при простудни заболявания, нервна преумора, главоболие, мигрена и безсъние. Лавандулата освежава и засилва умствените процеси и повишава вниманието. Тази процедура обаче не се препоръчва за астматици!

Инхалации с лайкова вода се прилагат при всякакви простудни заболявания, възпаления на дихателните пътища и в устната кухина, както и при зъбобол. Лайковото масло премахва спазмите, усилва потоотделянето, помага при грип, главоболие и мигрени.

Инхалациите с липова вода имат добро отхрачващо и омекчително действие, помагат при възпаление на горните дихателни пътища, както и при фарингит и бронхиален катар. Липовите инхалации разширяват кръвоносните съдове и кръвоснабдяващите потни жлези, което съпътства оздравителния процес.

Инхалации с вода от маточина се прилагат при задух, бронхит, световъртеж, главоболие, нервни депресии, меланхолия, мигрена, безсъние и др.

Инхалации с бял равнец се препоръчват при възпаления на дихателните пътища и устната кухина, стомашни болки, повишена киселинност на стомашния сок, главоболие, мигрена и др.

Инхалации с розова вода имат невероятно тонизиращо действие за организма, успокояват нервната система, оказват противовъзпалително, противомикробно и противоалергично действие. Препоръчва се при бронхити, бронхиална астма и др.

Инхалации с вода от салвия се препоръчват при остри катари на горните дихателни пътища, кашлица, ангина, безапетитие, както и за стимулиране на храносмилането.