Приложение на Флорални води (Хидролати)
Приложение на Флорални води (Хидролати)

Флоралните води, известни още като хидролати, хидрозоли  или билкови води, са продуктите, получени по време на парната дестилация на растения за производство на етерични масла. При парната дестилация се използва вода, която преминава през растението и се загрява, за да се извлече етеричното масло. В резултат на този процес се образува водна пара, която се кондензира и събира заедно с етеричното масло.

Флоралните води имат нежни аромати, подобни на тези на растението, от което са произведени, но в по-слаба концентрация в сравнение с етеричните масла. Те съдържат хидросоли и малки количества етерични масла, което им придава лека ароматна и лечебна сила. Въпреки че съдържат по-ниски концентрации от активните съставки в сравнение с етеричните масла, флоралните води все пак имат ползотворни свойства и се използват в различни области, включително козметика, парфюмерия, ароматерапия, хидролатотерапия и грижа за кожата.

Флоралните води имат успокояващо, охлаждащо и хидратиращо действие върху кожата. Те могат да бъдат използвани като тоник за лице, за овлажняване на кожата, за подпомагане на циркулацията и като освежител за лице и тяло. Някои от най-популярните видове флорални води са розова вода, лавандулова вода, ментова вода и лайкова вода, но съществуват и други води, получени от различни растения.

 

Приложение на Флорални води:

Флоралните води, известни също като хидролати, са водни разтвори, които се получават при дестилация на цветове и растения. Те съдържат нежни аромати и полезни свойства на растенията, които могат да се използват в различни области.

Ето някои от приложенията на флоралните води:

  1. Козметика: Флоралните води са често използвани в козметичните продукти поради своите благотворни свойства за кожата. Те могат да бъдат добавени в кремове, лосиони, тоници и маски за лице, като осигуряват хидратация, успокояване и овлажняване на кожата.

  2. Ароматерапия: Флоралните води са популярни в ароматерапията заради своите приятни аромати и успокояващ ефект върху нервната система. Те могат да се използват в дифузери, разпръскватели или просто като освежаващ спрей в помещенията, създавайки приятна атмосфера и повишавайки настроението.

  3. Натурални парфюми: Флоралните води са идеални за изработка на натурални парфюми. Те предлагат нежни и естествени аромати, които могат да се комбинират с други етерични масла или носители, за да създадат уникални парфюми.

  4. Успокояване на кожни раздразнения: Някои флорални води, като розова вода и лайка вода, имат успокояващи и противовъзпалителни свойства. Те могат да се нанасят директно върху кожата, за да се облекчат раздразненията, зачервяванията и уврежданията.

  5. Лечение на косата и скалпа: Флоралните води могат да бъдат използвани и за грижа за косата и скалпа. Те могат да се добавят в шампоани, балсами или смеси за изплакване, за да се подхранят косата и скалпа.

Здравецът има успокояващ ефект при нарушения на нервната система и различни неврози, има тонизиращ ефект върху кръвоносните съдове. Вдишването в рамките на 10-15 минути е ефективно при безсъние и умора.

Инхалациите с вода от лавандула се използват при настинки, нервно напрежение, главоболие и безсъние. Инхалации с лавандулова вода се прилагат за 5-10 минути при простудни заболявания, нервна преумора, главоболие, мигрена и безсъние. Лавандулата освежава и засилва умствените процеси и повишава вниманието. Тази процедура обаче не се препоръчва за астматици!

Инхалации с лайкова вода се прилагат при всякакви простудни заболявания, възпаления на дихателните пътища и в устната кухина, както и при зъбобол. Лайковото масло премахва спазмите, усилва потоотделянето, помага при грип, главоболие и мигрени.

Инхалациите с липова вода имат добро отхрачващо и омекчително действие, помагат при възпаление на горните дихателни пътища, както и при фарингит и бронхиален катар. Липовите инхалации разширяват кръвоносните съдове и кръвоснабдяващите потни жлези, което съпътства оздравителния процес.

Инхалации с вода от маточина се прилагат при задух, бронхит, световъртеж, главоболие, нервни депресии, меланхолия, мигрена, безсъние и др.

Инхалации с бял равнец се препоръчват при възпаления на дихателните пътища и устната кухина, стомашни болки, повишена киселинност на стомашния сок, главоболие, мигрена и др.

Инхалации с розова вода имат невероятно тонизиращо действие за организма, успокояват нервната система, оказват противовъзпалително, противомикробно и противоалергично действие. Препоръчва се при бронхити, бронхиална астма и др.

Инхалации с вода от салвия се препоръчват при остри катари на горните дихателни пътища, кашлица, ангина, безапетитие, както и за стимулиране на храносмилането.