Дъбов Мъх СО2 Екстракт (EVERNIA PRUNASTRI)

  • Марка: Буджак

Описание: Дъбов мъх (Oak Moss). Името "дъбов мъх" е съмнително, тъй като всъщност този екстракт не се извлича от мъх, а от лишея Evernia prunastri L. Ach., който расте върху стари дъбове и други широколистни дървета. Във Франция започва да се събира още през 17-18 век, суши се, смачква се и се използва като прах за перуки. От 19 век започва да приготвя алкохолни тинктури и екстракти от този лишей, на базата на които са създадени добре познатите рецепти за парфюми и одеколони "Chypre" и "Fougere". Продуктите с мирис на екстракт от дъбов мъх остават най-важните компоненти на парфюмните композиции и до днес. Дълги години най-големите производители на екстракт от дъбов мъх бяха френските предприятия от град Грас. Първоначално лишеите се събират в планинските райони на Прованс, но постепенно стават все по-малко и събирането става все по-трудно. Затова все повече започват да се използват суровини, внесени от Югославия, Мароко и Италия.

Ботаническо (Латиснко) име: EVERNIA PRUNASTRI

Аромат: Богат дървесен аромат с нотки на сушени плодове, уиски и ром

Применение: Парфюмерия, козметика, медицина.

Произход: България

Метод на екстрагиране: Получаването по метода на свръхкритична флуидна екстракция при условия на високо налягане (над 300 атмосфери).

Действие: Използва се при производството на парфюми (най-често при приготвянето на шипрови аромати) като фиксатор и за сгъстяване на долната нотка. Долна нотка за естествени парфюми.
Фиксира аромата (до няколко месеца върху плат).
Класически шипров компонент.

Козметичен ефект:
В парфюмерията се използва за фужер, шипро, кожа и дървесни композиции.

лечебно действие:
Антисептично, фиксиращо, отхрачващо, заздравяващо.

Друго приложение:
Северноамериканските индианци познават лечебната сила на ароматните лишеи и ги използват при дихателни проблеми и заздравяване на рани. Много лишеи се използват като растителни багрила.
Бетонът се използва при производството на сапун, абсолютът се използва в парфюми, одеколони, лосиони. Маслото се използва в парфюмерията от висок клас. Смолите и резиноидите са подходящи за направата на сапуни, продукти за грижа за косата и евтини парфюми.

Дъбовият лишей има топъл, леко пикантен аромат и се използва в привличащи пари смеси. Най-често се среща в рецепти под формата на олио. Може да бъде заменен със следните компоненти:
• Масло от канела
• Масло от ветивер

Смесва се добре с основни компоненти, но всеки парфюмерист е индивидуален създател на собствения си парфюм: 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева упаковка,  без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 25 °C

Мерки за безопасност: Да не се използва в периода на бременност или кърмене. Пазете от деца.

Срок на годност: до 3 години

Опаковка: стъклено шише, алуминиев кен.

Доставка: Еконт, Спиди, ДЧЛ, Фе декс

200,00 лв.
Базова цена:200,00 лв.
Подобни продукти
Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!