Абсолю от Пчелен восък (Cera alba)

  • Колекция: Буджак

Описание на продукта: Абсолю от пчелен восък, е нов продукт в света и на пазара. Сложното производство полага много усилия за да се получи качествен продукт. От какво идва абсолюто? На първо място Пчелният восък е естествен восък, произвеждан от медоносните пчели от рода Apis. Работните пчели го използват за строителен материал в кошера. Восъкът се образува на люспи от осем жлези в стомаха на пчелите работнички, които го изхвърлят в кошера. Работничките го събират и го използват, за да строят килийки за съхранение на мед и защита на ларвите в кошера. Наред с многобройните си употреби, като производство на свещи, бои и други, пчелният восък е известен и със своите благоприятни свойства върху кожата. Използван още в древността като средство за лекуване на рани и третиране на кожата, пчелният восък се е превърнал в неизменна част от състава на редица продукти за грижа за кожата. На второ място след като се произведе мед, във цинтрофуга, пчелните восъчни пити са изваждат от рамките и се слагат в екстрактора за да се произведе конкрет. Вече на 3 място се получава процес на абсолю. В химично отношение, пчелният восък е съставен от естери на мастни киселини и различни мастни алкохоли.

Пчелният восък се използва още от древността като пластификатор, смазващо и хидроизолиращо средство, за направата на отливки от метал и стъкло, като лак за дърво и кожа, за направата на свещи, като съставка в козметиката и в енкаустиката. Това е ядливо вещество с пренебрежимо малка токсичност, одобрено в повечето държави за консумация. В Европейския съюз има Е-номер E901.

 

Метод: Абсолю от Пчелен восък се получава чрез екстракция, при което получената "помада" се екстрахира с етанол (спирт).

Първо, растителният материал се екстрахира с въглеводороден разтворител, като хексан, за да се получи конкрет. След това конкретът се екстрахира с етанол. Етаноловият екстракт се охлажда (например до -15 °С) до втвърдяване на восъците и се филтрира студено, за да се получи течен екстракт. Когато етанолът се изпари, остава маслото и аромата, който се нарича – абсолютът.

 

Приложение: Използва се в парфюмерийната, козметичната, широко приложение намират в ароматерапията и профилактика на различни заболявания.

Народна Българска медицина.

Полезни действия

- Доказани противовъзпалителни качества;
- Антибиотично действие (унищожава болестотворните микроорганизми);
- Регенерира клетките и тъканите;
- Изглажда бръчките;
- Омекотява твърдата, загрубяла кожа;
- Налагайки загрятия восък върху тялото, той бавно и продължително отдава температурата, което способства за нашето по-добро кръвообръщение и разнасяне на възпалителния процес. Начин на употреба

Вътрешно:
- Препоръчва се дъвченето и поглъщането на запечатани медени питки. Действа добре против сенна хрема, бронхиална астма, ларингит, фарингит, очиства зъбите от налепи и зъбен камък.

- Външно:

Съществуват стотици кремове и мехлеми с пчелен восък. Той се всмуква лесно в кожата, правейки я гладка и нежна. Такива кремове помагат при лечение на гнойни рани и дерматити.
Пример от един старец. Крем за лице с восък (против бръчки): 30г восък, 30г мед, 30мл сок от луковица на бяла лилия и 30мл сок от лук се смесват и загряват на слаб огън. Трябва восъкът хубаво да се разтопи, след което се разбърква хубаво. От получения крем нанасяйте на лицето сутрин и вечер.

Какво представляват компресите с пчелен восък?

Компресите с пчелен восък са естествено средство за облекчаване на болка в мускулите и ставите. Те са направени от пчелен восък, който е известен със своите антибактериални и противовъзпалителни свойства. Компресите с пчелен восък могат да съдържат и различни съставки, като мед, масло от жожоба, етерични масла и други.

 

Аромат: характерен на пчелен восък, медов, сладък, пикантен.

Захарно-сладки, богати, топли, фини нотки на мед и цветен прашец, мека зелена телесна нотка, подобна на сено, и мек, восъчен подтон.

 

Външен вид: Тъмно кехлибарена, полутвърда, пастообразна маса, която трябва да се нагрява бавно, за да стане течлива; моля, вижте инструкциите за специална употреба за смесване. Разтворим в алкохол и нелетливи растителни (базови) масла.

 

Произход на продукта: България, произведено от "Буджак" ЕООД

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева опаковка,  без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 25 °C

 

Доставка: Еконт, Спиди, Бг поща, ДЧЛ, ТНТ

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

 

Опаковка: стъклен буркан, алуминиев кен.

 

Срок на годност: до 3 години.

12,00 лв. 15,00 лв.
Базова цена:12,00 лв.
Подобни продукти