Бутер масла

Бутер (Butter) - е твърдо, кремообразно растително масло, което започва да се топи, когато попадне върху кожата. Получава се от маслодайни растения. Широко се използва във козметика, масажи, ароматерапия.
 
Видове твърди масла.
Бутер маслата са два вида:
 
Естествено-пресовани. Свойствата на някои растителни видове позволяват получаването на твърди масла чрез традиционно пресоване без допълнителни технологични процеси и компоненти.
 
Твърдите масла от естествен произход имат тази консистенция поради своята "огнеупорност" (точка на топене 30-38°). Това се дължи на мястото на произход на суровините, от които се произвежда маслото. Обикновенно това са горещи тропически държави и няма толкова много растения с такива свойства - какао, манго, ший (карите), бабасу и някои други.
 
В основата си кравето масло  е същото масло, само че от животински произход. Ако се постави на топлина, ще започне да се топи.
Това е за по-добро разбиране на структурата и характеристиките на твърдите масла.
 
Изкуствено пресованите масла се получават от растения, чието масло е в течна форма. За да му се придаде твърда консистенция, той се смесва с хидрогенирани растителни масла и растителна каша. Пример за масла: кокос, алое вера, авокадо, манго, кафе, баобаб, шам фъстък, рядко цитрусови като портокал и други.
 
И двете действат активно и имат благоприятен ефект върху кожата, косата и тялото.
 
 
Интересен факт: Кулинария 
 
Бутер маслото, или просто бутер, е млечен продукт, получен от обработка на сметана или мляко. То е плътна мазнинена субстанция със светло до наситено жълт цвят и мека текстура.

Бутер маслото се използва широко в кулинарията като съставка за готвене, печене, пържене и сладкари. То може да се разтвори и да се използва като масло за намазване върху хляб или да се добави в различни сосове, кремове и супи. Бутерът придава богат вкус и текстура на храни и се използва и за подобряване на аромата и консистенцията на ястия.

Също така, бутерът се използва и в пекарството за приготвяне на кексове, бисквити, пайове и други сладки изделия. Той придава мекота и вкусови качества на сладкишите. Бутерът също така може да бъде основна съставка в кремове за торти и сладолед.

Важно е да се отбележи, че бутер маслото съдържа наситени мазнини и трябва да се консумира с умереност в рамките на здравословната диета.

колекции
Подреди по