Етерични масла

Какво представляват етеричните масла?

Етеричните масла се наричат ​​смеси от летливи, ароматни вещества. От гледна точка на химията, етеричните масла са многокомпонентни органични съединения на терпени, алкохоли, алдехиди, кетони и други вещества. Способността да произвеждат етерични масла не е изразена еднакво във всички растения, в най -голяма степен те се произвеждат от растения с етерично масло. Количеството етерични масла в растенията варира в широки граници - от хилядни от процента до 25%. Натрупването на етерични масла се влияе от различни фактори: климат, светлина, почва, фаза на развитие на растенията, възраст и др. Етеричните масла се натрупват в растенията в различни образувания.

Използването на етерични масла като ароматни вещества има дълга история. Името на тази група вещества е дадено през 18 век, когато не се знае нищо за техния химичен състав. Те бяха наречени основни, защото са силно летливи, а маслата, тъй като са мазни на пипане, не се смесват с вода и са по -леки от нея.

Има няколко метода за извличане на етерични масла от растения:

  • дестилация на суровини с пара или вода
  • пресоване (изстискване) - приложимо за суровини, богати на етерични масла (цитрусови плодове)
  • адсорбция въз основа на свойството на мазнините да абсорбират етерични масла, изпаряващи се от цветята - приложимо за растения, чийто деликатен мирис се променя по време на дестилация.
  • усвояване чрез активен въглен и последваща екстракция с алкохол - метод за абсорбиране без мазнини
  • мацерация, основана на способността на етеричните масла да се разтварят в мазнините и се състои в вливане на цветя с маслено масло
  • извличане на етерично масло с нискокипящи течности, които след това се дестилират

Най-често срещаният метод за дестилация на суровини с водно-парен метод.

 

 

колекции
Подреди по