Етерични масла

Етерични масла - какво е?

Етеричните масла са концентрирани хидрофобни съставки, които се извличат от различни части на растения - цветя, листа, стъбла, корени, плодове и други части. Тези масла са отговорни за характеристичния аромат и вкус на растенията, от които са извлечени, и играят важна роля в растителния метаболизъм.

Етеричните масла се използват в различни области поради техните благоприятни свойства. Най-често се използват в ароматерапия, парфюмерия, козметика и фармацевтика, но също така се използват и в хранителната промишленост, за добавяне на вкус и аромат на храни. В някои случаи, те могат да бъдат използвани и в почистващи продукти или както ароматизатори в домашни и лични грижи.

Етеричните масла се извличат чрез различни методи, като парна дестилация, хидродистилация, студено пресоване или CO2 екстракция. Тези методи имат за цел да изолират етеричните масла от растенията и да запазят тяхната чистота и качество.

Важно е да се отбележи, че етеричните масла са изключително концентрирани и могат да бъдат силно алергенични или дразнещи, когато се прилагат директно върху кожата. Преди да се използват, трябва да се проведе тестване на чувствителност и да се спазват препоръките за разреждане или смесване с базови масла при нанасяне върху кожата.

Етеричните масла се наричат още ​​смеси от летливи, ароматни вещества. От гледна точка на химията, етеричните масла са многокомпонентни органични съединения на терпени, алкохоли, алдехиди, кетони и други вещества. Способността да произвеждат етерични масла не е изразена еднакво във всички растения. Количеството етерични масла в растенията варира в широки граници - от хилядни от процента до 25%. Натрупването на етерични масла се влияе от различни фактори: климат, светлина, почва, фаза на развитие на растенията, възраст и др. Етеричните масла се натрупват в растенията в различни образувания.

Използването на етерични масла като ароматни вещества има дълга история. Името на тази група вещества е дадено през 18 век, когато не се знае нищо за техния химичен състав. Те били наречени основни, защото са силно летливи, а масла, тъй като са мазни на пипане, не се смесват с вода и са по-леки от нея.

 

Има няколко метода за извличане на етерични масла от растения:

  • Дестилация на суровини с пара или вода
  • Пресоване (изстискване) - приложимо за суровини, богати на етерични масла (цитрусови плодове)
  • Адсорбция въз основа на свойството на мазнините да абсорбират етерични масла, изпаряващи се от цветята - приложимо за растения, чийто деликатен мирис се променя по време на дестилация
  • Усвояване чрез активен въглен и последваща екстракция с алкохол - метод за абсорбиране без мазнини
  • Мацерация, основана на способността на етеричните масла да се разтварят в мазнините и се състои в потапяне на ароматни цветя и билки в базово масло
  • Извличане на етерично масло с нискокипящи течности, които след това се дестилират

 

Най-често срещаният метод за дестилация на суровини е парен и водно-парен метод.

 

 

 

 

колекции
Подреди по