Етерично масло от Безсмъртниче (Helichrysum italicum) 10 мл.

 • Колекция: Буджак
 • Кат. номер: HI-001

Етерично масло от Безсмъртниче (Helichrysum italicum).

Безсмъртниче (Helichrysum italicum) е многогодишно растение, което се отличава със сребристи, власести листа и малки жълти цветове. То е част от семейство Астерaceae (сложноцветни) и се среща главно в средиземноморските региони. Името "безсмъртниче" идва от латинската дума "helichrysum," което означава "златен цвят" или "златна коса," като се отнася до цветовете на растението, които запазват своята ярка жълта или златиста цвят и след изсушаване.

Името "безсмъртниче" се използва за две различни растения, които са познати със същото латинско научно име "Helichrysum." Първото е Helichrysum italicum, което е известно още като българско безсмъртно, куркумска безсмъртниче или имортела, а второто е Helichrysum stoechas, познато още като жълто безсмъртниче или стехаско безсмъртниче. Тези растения са различни видове и имат различни характеристики.

 1. Helichrysum italicum (българско безсмъртно, куркумска безсмъртниче или имортела):

  • Това е вечнозелено растение, което обича средиземноморския климат.
  • Има сребристо-зелени листа и малки жълти цветове.
  • Етеричното масло, добивано от цветовете на Helichrysum italicum, е популярно в ароматерапията и козметиката заради своите лечебни свойства за кожата и успокояващия си аромат.
 2. Helichrysum stoechas (жълто безсмъртниче или стехаско безсмъртниче):

  • Това е храст, който се среща в региони със средиземноморски климат.
  • Има жълти цветове, събрани в съцветия.
  • Подобно на други видове безсмъртниче, това растение има лековити свойства и се използва в народната медицина за облекчаване на различни здравословни проблеми.

Само едно от тези растения (Helichrysum italicum) се използва за добиване на етерично масло. Когато става дума за "етерично масло от безсмъртниче", обикновено се има предвид етеричното масло от цветовете на Helichrysum italicum, което се използва в ароматерапията и козметиката.

 

Метод: Етерично масло от Безсмъртниче се получава чрез парна дестилация на свежо съцветие или зелена маса. Не съдържа консерванти, не е смесено с други масла, гарантирано 100% натурален продукт.

 

 

Химичен състав:

 1. Нерол: Съставка, която придава цветния аромат на маслото.

 2. Гераниол: Допълнителна съставка, която допринася за аромата на маслото.

 3. Ацетат линалоол: Важен компонент, известен със своите успокояващи свойства.

 4. Камазулен: Съставка с антиинфламаторни свойства, която помага при увреждания и възпаления на кожата.

 5. Апигенин: Флавоноид с антиоксидантни свойства.

 6. a-Пинен, b-Пинен и други терпенови съединения: Както при повечето етерични масла, терпените играят важна роля във формирането на аромата и лечебните свойства на маслото.

 

Действие: Етеричното масло от безсмъртниче е известно със своите антиинфламаторни, регенериращи и противовъзпалителни свойства, които го правят популярен избор за грижа за кожата.

То се използва често в ароматерапията и козметичната индустрия за подобряване на кожата и релаксация на сетивата. 

Етеричното масло от безсмъртниче (Helichrysum italicum) е известно със своите многостранни лечебни свойства и се използва в ароматерапията и козметиката поради редица ползи за здравето и кожата. Някои от най-известните ползи на етеричното масло от безсмъртниче включват:

 1. Противовъзпалителни свойства: Маслото има силни противовъзпалителни свойства и може да бъде полезно за облекчаване на възпаления в тялото.

 2. Регенериращи свойства: Етеричното масло от безсмъртниче може да помогне за регенерацията на кожата и подпомагане на здравословния вид на кожата.

 3. Антисептични свойства: Това масло може да помогне за борба с бактерии и други микроорганизми, които могат да причинят инфекции.

 4. Антиоксидантни свойства: Маслото съдържа антиоксиданти, които помагат да се предпази кожата от свободните радикали и преждевременно стареене.

 5. Подобряване на циркулацията: Етеричното масло от безсмъртниче може да помогне за подобряване на кръвообращението и снабдяването на кислород и хранителни вещества до клетките.

 6. Облекчаване на болки: Маслото може да бъде полезно при облекчаване на болка, особено свързана с мускули и стави.

 7. Помощ при лечението на рани и ожулвания: Етеричното масло от безсмъртниче може да бъде използвано за подпомагане на заживяването на рани и ожулвания.

 8. Успокояване на ума и релаксация: Ароматът на маслото може да помогне за релаксацията и успокояване на ума.

Тези ползи са базирани на научни изследвания и дългогодишен опит с използването на етерично масло от безсмъртниче в традиционната медицина и ароматерапията. Въпреки това, преди да използвате етерично масло от безсмъртниче или други етерични масла за лечебни цели, винаги е препоръчително да потърсите съвет от професионален ароматерапевт или здравен специалист, особено ако страдате от някакви здравословни проблеми или алергии.

 

Ароматерапия (приложение и дозировка):

Арома лампа / Дифузер: 3-5 капки на 15 м2 - 100-150 мл. вода

Масаж: 5-6 капки на 15 гр. базово масло

Бани / Сауни: 4-6 капки

Компреси: 5-6 капки

 

Произход на продукта: България

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева опаковка, без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 20 °C.

 

Доставка: Еконт, Спиди, Български пощи, ДЧЛ, ТНТ, ФеДекс и други.

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

 

Мерки за безопасност: Да не се използва в периода на бременност или кърмене. Пазете от деца. Пазете от домашни любимци.

* Забранено е използването на етерични масла за деца под 3 години. След 3 години с уведомление и по лекарско предписание.
* Забранено е използването на етерични масла за хора с астматични наклонности.
* Забранено е използването на етерични масла за животни.

 

Срок на годност: до 5 години

 

Внимание! Важна информация!

Информацията за ползите на етеричните масла и показанията за тяхната употреба, съдържащи се в описанията на конкретното етерично масло на нашия уебсайт, са представени само за информация и не могат да се считат за лекарско предписание, за лечение на заболяване или самостоятелно лечение. Описаната информация не е пълна и изчерпателна. Преди да се ползват етеричните масла молим да се консултирате с личния лекар, ароматерапевт, или специалист в областта на билколечението.

Не забравяте, че етеричните масла са 100% концентрирани вещества, които изискват правилно разреждане преди употреба в домашни условия или за козметични и парфюмерийни цели. Много е важно да не използвате етерични масла в прекомерно високи концентрации (капки). Преди да използвате етеричното масло, извършете тест за поносимост - нанесете малко количество от етеричното масло 1-2 капки, предварително разредено в растително масло (бадем, жожоба, гроздови семки), върху кожата (на сгъвката на лакътя или китката) и наблюдавайте реакцията в продължение на от 1 до 24 часа.

В случай на получаване на алергична реакция, като: задушаване, обриви, хрема, сърбеж, диария, рязко повишен пулс или друг вид непоносимост върху вашето тяло незабавно да се обадите на лекар или на спешен център.

Количеството на етеричното масло, което трябва да се добави към базовото масло (например жожоба), зависи от желания аромат и концентрация, която искате да постигнете.

Обикновено се препоръчва да се използва разтвор от 1% до 3% етерично масло в базово масло. Така че, ще добавите 2 мл етерично масло към 100 мл базово масло, за да получите разтвор с концентрация от 2%.

 

 

 

 

 

Helichrysum_Immortelle_.pdf
21,00 лв.
Базова цена:21,00 лв.
Подобни продукти