Етерично масло от Бял Бор (Pinus sylvestris) 10 мл.

 • Колекция: Буджак
 • Кат. номер: PS-001

Етерично масло от Бял бор действа благоприятно при възпаление на горните дихателни пътища и венците, укрепва имунната система.

Белия бор има характерен свеж, дървесен аромат и се използва в ароматерапията за своите стимулиращи и освежаващи свойства.

Етеричното масло от бял бор се използва в парфюмерийната, хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост, също така и в медицината. То се използва в ароматерапията за своите стимулиращи и освежаващи свойства.

Обща информация:

 • Белият бор е високо и стройно дърво със странични клони и пирамидална или конусовидна крона. Кората му е гладка, тънка и светло сива до бяла.
 • Хвойни иглички: Хвойните иглички на белия бор са дълги, тънки и меки. Те обикновено се представят в групи от пет или шест на кратки стъбла (всеки път).
 • Широка употреба: Белият бор има широка употреба - от строителството и производството на мебели до производство на хартия и дървена тара. Също така, се използва за декоративни цели в градински дизайн и ландшафтна архитектура.

 

Метод:  Етерично масло от Бял бор се получава чрез парна дестилация на свежи игли, шишарки, клонки, рядко кора, ветивата. Не съдържа консерванти, не е смесено с други масла, гарантирано 100% натурален продукт.

 

 

Химичен състав: Химичният състав на етеричното масло от бял бор (Pinus sylvestris) може да варира в зависимост от месторасположението на дървото, метода на добиване на маслото и други фактори. Ето някои от основните компоненти, които се срещат в етеричното масло от бял бор:

 1. Пинен (Pinene): Белият бор е богат на α-пинен и β-пинен, които са два от най-честите терпени в етеричните масла на различни борови видове. Те придават на маслото характерния свеж дървесен аромат.
 2. Камфор (Camphor): Камфорът е друг важен съставен компонент, който допринася за аромата и може да има леко стимулиращ ефект.
 3. Борнел (Borneol): Този съставен компонент има приятен аромат и се използва често в ароматерапията.
 4. Лимонен (Limonene): Лимоненът е също терпен и може да се срещне в малки количества в маслото.
 5. Ацетат геранил (Geranyl acetate): Този съставен компонент допринася за сладък аромат и се използва често в парфюмерията и козметиката.

 

 

Действие: Антисептик, възстановяващо; дезинфекциращо; дезодориращо; противовъзпалително; диуретик; общо стимулиращо; деконгестант; против повръщане; балсам; тоник.

Лечебни свойства: Екстрактите и маслата от белия бор се използват традиционно за лекуване на проблеми с дихателната система, подобряване на циркулацията и облекчаване на мускулни болки. При простуди, грип, бронхит, пневмонии.

 • Употреба: Белият бор има множество употреби в различни области. В горското стопанство се използва за производство на дървена тара, мебели, строителни материали и др. В градинското изкуство, белият бор се използва за озеленяване и ландшафтен дизайн.
 • Лечебни свойства: Екстрактите и смолите от белия бор се използват традиционно в натуралната медицина за лекуване на различни здравословни проблеми. Той се счита за антисептично и може да се използва за облекчаване на дихателни затруднения.
 • Отглеждане: Белият бор е популярен и като украсно дърво в градините и парковете поради своето величествено присъствие.

 

Приложение на етерично масло на Бял бор (Pinus sylvestris)

Етеричното масло от бял бор (Pinus sylvestris) има разнообразни приложения поради своите полезни свойства и приятен аромат. Ето някои от основните начини на употреба:

 1. Ароматерапия: Етеричното масло на бял бор се използва в ароматерапията за своите стимулиращи и освежаващи свойства. Придава приятен дървесен аромат на пространствата и може да помогне за повишаване на енергията и усещането за свежест.
 2. Разпръскване: Можете да добавите няколко капки етерично масло от бял бор в увлажнителя на въздуха или разпръсквача, за да озарите атмосферата в дома или офиса с приятния аромат на смърч.
 3. Масаж: Разреждайте няколко капки етерично масло от бял бор в базово масло, като сладък бадем или жожоба, и използвайте го за масаж на тялото. Това може да помогне за облекчаване на напрежение в мускулите и допринесе за по-добро настроение.
 4. Вани: Добавете няколко капки етерично масло от бял бор във вашата вана с топла вода. Това може да създаде релаксираща атмосфера и да помогне за успокояване на ум и тяло.
 5. Ароматни компреси: Направете компрес с етерично масло от бял бор, за да облекчите болки в мускулите или ставите. Разбъркайте няколко капки масло в чаша топла вода, намокрете чиста кърпа в разтвора и нанесете върху засегнатата област.
 6. Продукти за грижа за кожата и косата: Можете да добавите няколко капки етерично масло от бял бор в натурални козметични продукти като лосиони, маски или шампоани. Това може да помогне за поддържане на кожата и косата здрави и хидратирани.

 

 

Ароматерапия (приложение и дозировка):

Арома лампа / Дифузер: 3-5 капки на 15 м2 - 100-150 мл. вода

Масаж: 5-6 капки на 15 гр. базово масло

Бани / Сауни: 4-6 капки

Компреси: 5-6 капки

 

Произход на продукта: България

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева опаковка, без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 20 °C.

 

Доставка: Еконт, Спиди, Български пощи, ДЧЛ, ТНТ, ФеДекс и други.

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

 

Мерки за безопасност: Да не се използва в периода на бременност или кърмене. Пазете от деца. Пазете от домашни любимци.

* Забранено е използването на етерични масла за деца под 3 години. След 3 години с уведомление и по лекарско предписание.
* Забранено е използването на етерични масла за хора с астматични наклонности.
* Забранено е използването на етерични масла за животни.

 

Срок на годност: до 5 години

 

Внимание! Важна информация!

Информацията за ползите на етеричните масла и показанията за тяхната употреба, съдържащи се в описанията на конкретното етерично масло на нашия уебсайт, са представени само за информация и не могат да се считат за лекарско предписание, за лечение на заболяване или самостоятелно лечение. Описаната информация не е пълна и изчерпателна. Преди да се ползват етеричните масла молим да се консултирате с личния лекар, ароматерапевт, или специалист в областта на билколечението.

Не забравяте, че етеричните масла са 100% концентрирани вещества, които изискват правилно разреждане преди употреба в домашни условия или за козметични и парфюмерийни цели. Много е важно да не използвате етерични масла в прекомерно високи концентрации (капки). Преди да използвате етеричното масло, извършете тест за поносимост - нанесете малко количество от етеричното масло 1-2 капки, предварително разредено в растително масло (бадем, жожоба, гроздови семки), върху кожата (на сгъвката на лакътя или китката) и наблюдавайте реакцията в продължение на от 1 до 24 часа.

В случай на получаване на алергична реакция, като: задушаване, обриви, хрема, сърбеж, диария, рязко повишен пулс или друг вид непоносимост върху вашето тяло незабавно да се обадите на лекар или на спешен център.

Количеството на етеричното масло, което трябва да се добави към базовото масло (например жожоба), зависи от желания аромат и концентрация, която искате да постигнете.

Обикновено се препоръчва да се използва разтвор от 1% до 3% етерично масло в базово масло. Така че, ще добавите 2 мл етерично масло към 100 мл базово масло, за да получите разтвор с концентрация от 2%.

 

 

 

 

 

7,00 лв.
Базова цена:7,00 лв.
Подобни продукти