Етерично масло от Бял Пелин (Artemisia Absinthium) 10 мл., 20 мл.

 • Колекция: Буджак
 • Кат. номер: AA-001

Етерично масло от Бял (Див) Пелин (Artemisia Absinthium), известен също като абсентова трева или "абсинт", е различно растение от бялата салвия (Artemisia ludoviciana).

 

Бял пелин (Artemisia absinthium) е вид билка от семейство Композитни (Asteraceae) и е известен със своите горчиви и ароматни листа.

Той е носител на историческо и културно значение, тъй като е основен съставен компонент на алкохолния напитък абсент. Ето някои от основните характеристики на бял пелин:

 1. Листа: Листата на бял пелин са перисто разделени, сребристо-сиви или сиво-зелени и имат силно горчив вкус.
 2. Аромат: Бял пелин има силно ароматно присъствие с леки цветни и билкови нотки.
 3. Съдържание на съставни части: Етеричното масло на бял пелин съдържа различни съставни части, включително туйон, камфор, борнел и други химични съединения.
 4. Историческо значение: Бял пелин е бил използван в традиционната медицина и ароматерапия в различни култури през стотици години. Освен това, той е бил използван за приготвянето на абсент - алкохолен напитък със силен вкус и високо съдържание на алкохол.
 5. Ароматерапия: Етеричното масло на бял пелин се използва в ароматерапията за неговите стимулиращи и освежаващи свойства, но трябва да се използва със съответната грижа поради съдържанието на туйон, което го прави неподходящо за вътрешна употреба.

Важно е да се отбележи, че бял пелин съдържа туйон, което е съставно част от растението, но може да бъде токсично при консумация в големи количества. Затова, етеричното масло на бял пелин трябва да се използва със съответната предпазливост и само след консултация с ароматерапевт или друг медицински специалист.

 

 

Метод:  Етерично масло от Бял Пелин (Горчив Пелин) се получава чрез парна дестилация на свежо съцветие, листа, стъбло на билката. Не съдържа консерванти, не е смесено с други масла, гарантирано 100% натурален продукт.

 

 

Химичен състав: Етеричното масло от бял пелин (Artemisia absinthium) е известно със своя характерен и силен аромат, но съдържа и някои химични съединения, които могат да бъдат токсични при големи количества. Ето някои от основните компоненти, които обикновено се срещат в етеричното масло от бял пелин:

 1. Туйон (Thujone): Туйонът е съставен компонент, който е наличен в бял пелин и придава на маслото характерния му аромат и горчив вкус. Високи концентрации от туйон могат да бъдат токсични при големи количества и затова етеричното масло от бял пелин трябва да се използва със съответната предпазливост.
 2. Камфор (Camphor): Камфорът също е чест съставен компонент в етеричните масла на бял пелин. Той може да има стимулиращ ефект на нервната система и да подобри настроението.
 3. Лимонен (Limonene): Лимоненът е също терпен, който може да се среща в малки количества в етеричното масло от бял пелин.
 4. 1,8-Цинеол (1,8-Cineole): Този химичен компонент може да помогне за подобряване на дихателната функция и разширяване на бронхите.
 5. Борнел (Borneol): Това е още един съставен компонент, който може да има благоприятен ефект върху дихателната система.
 6. Цинеол (Eucalyptol): Цинеолът може да има антисептично действие и да помогне за облекчаване на заболявания на горните дихателни пътища.

 

 

Действие: Етеричното масло от Белия пелин действа противовъзпалително, тонизиращо, апетитовъзбуждащо и противопаразитно. Стимулира образуването на жлъчен сок и подобрява храносмилането.

Използва се против чревни паразити /глисти/. Има силно горчив вкус и приятен аромат. В народната медицина обикновеният пелин се използва още при епилепсия, повръщане, малария, безсъние, водянка, газове, скрофули, туберкулоза.

 

Етеричното масло от бял пелин (Artemisia absinthium) се използва в ароматерапията и натуралната медицина заради някои от своите полезни свойства.

Въпреки това е важно да се отбележи, че тъй като маслото съдържа високи нива на туйон, което може да бъде токсично при големи количества, то се използва със съответната грижа и предпазливост. Ето някои от предполагаемите ползи от етеричното масло от бял пелин:

 1. Стимулиране на апетита: Традиционно етеричното масло от бял пелин се използва за стимулиране на апетита и усъвършенстване на храносмилането.
 2. Подобряване на дишането: Маслото може да има благоприятен ефект върху дихателната система, подобрявайки дихателната функция и разширявайки бронхите.
 3. Стимулиране на нервната система: Ароматът на етеричното масло от бял пелин може да има стимулиращ ефект върху нервната система и да помогне за повишаване на енергията и настроението.
 4. Отблъскване на насекоми: Някои хора използват етеричното масло от бял пелин като естествен репелент за насекоми, но трябва да се използва със съответната предпазливост, тъй като маслото може да бъде дразнещо за кожата.

 

Ароматерапия (приложение и дозировка):

Арома лампа / Дифузер: 3-5 капки на 15 м2 - 100-150 мл. вода

Масаж: 5-6 капки на 15 гр. базово масло

Бани / Сауни: 4-6 капки

Компреси: 5-6 капки

 

 

Произход на продукта: България

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева опаковка, без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 20 °C.

 

Доставка: Еконт, Спиди, Български пощи, ДЧЛ, ТНТ, ФеДекс и други.

 

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

 

 

Мерки за безопасност: Да не се използва в периода на бременност или кърмене. Пазете от деца. Пазете от домашни любимци.

* Забранено е използването на етерични масла за деца под 3 години. След 3 години с уведомление и по лекарско предписание.
* Забранено е използването на етерични масла за хора с астматични наклонности.
* Забранено е използването на етерични масла за животни.

 

 

Срок на годност: до 5 години

 

 

Внимание! Важна информация!

Информацията за ползите на етеричните масла и показанията за тяхната употреба, съдържащи се в описанията на конкретното етерично масло на нашия уебсайт, са представени само за информация и не могат да се считат за лекарско предписание, за лечение на заболяване или самостоятелно лечение. Описаната информация не е пълна и изчерпателна. Преди да се ползват етеричните масла молим да се консултирате с личния лекар, ароматерапевт, или специалист в областта на билколечението.

Не забравяте, че етеричните масла са 100% концентрирани вещества, които изискват правилно разреждане преди употреба в домашни условия или за козметични и парфюмерийни цели. Много е важно да не използвате етерични масла в прекомерно високи концентрации (капки). Преди да използвате етеричното масло, извършете тест за поносимост - нанесете малко количество от етеричното масло 1-2 капки, предварително разредено в растително масло (бадем, жожоба, гроздови семки), върху кожата (на сгъвката на лакътя или китката) и наблюдавайте реакцията в продължение на от 1 до 24 часа.

В случай на получаване на алергична реакция, като: задушаване, обриви, хрема, сърбеж, диария, рязко повишен пулс или друг вид непоносимост върху вашето тяло незабавно да се обадите на лекар или на спешен център.

Количеството на етеричното масло, което трябва да се добави към базовото масло (например жожоба), зависи от желания аромат и концентрация, която искате да постигнете.

Обикновено се препоръчва да се използва разтвор от 1% до 3% етерично масло в базово масло. Така че, ще добавите 2 мл етерично масло към 100 мл базово масло, за да получите разтвор с концентрация от 2%.

 

 

 

 

 

 

 

 

12,00 лв.
Базова цена:12,00 лв.
Подобни продукти