Етерично масло от Бял Риган (Origanum Vulgare) 10 мл., 20 мл.

 • Колекция: Буджак
 • Кат. номер: OV-001

Етерично масло от риган има мощно Антибактериално и противогъбично действие, натрапчив, билково-камфоров аромат.

Приповдига настроението, енергизира тялото. Маслото от риган е източник на антиоксиданти, както и:

- карвакрол - основно активно вещество и представлява антиоксидант, наречен фенол.

- тимол - подпомага и защитава организма от токсини и се бори с гъбични инфекции.

Етеричното масло на риган се използва в парфюмерийната, хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост.

 

Етеричното масло от Бял Риган (Origanum vulgare), което е известно също като Бял Риган, Див Риган или Орегано. То е известно със своя характерен аромат и се използва в ароматерапията и козметиката поради своите полезни свойства.

 

Ето някои от предполагаемите ползи и приложения на етеричното масло от Бял Риган:

 1. Антибактериални свойства: Маслото се смята за ефективно при борба с бактерии и микроби, което го прави полезно за подпомагане на имунната система и предпазване от инфекции.
 2. Антисептични свойства: Маслото може да се използва за почистване на кожата и раните, тъй като има антисептичен ефект.
 3. Противовъзпалителни свойства: Етеричното масло от Бял Риган може да помогне за намаляване на възпалението и подпомагане на облекчаване на сърбеж и раздразнения на кожата.
 4. Подобряване на дишането: Маслото може да помогне за отпушване на дихателните пътища и подобряване на дихателната функция.
 5. Спокойствие и релаксация: Ароматът на маслото може да има успокояващ ефект върху нервната система и да помогне за намаляване на стреса и тревожността.
 6. Подпомагане на храносмилането: Маслото може да се използва за улесняване на проблеми с храносмилането и подобряване на хранителния процес.

 

 

Метод:  Етерично  масло от бял риган  се получава чрез парна дестилация на свежо съцветие или зелена маса. Не съдържа консерванти, не е смесено с други масла, гарантирано 100% натурален продукт.

 

 

Химичен състав: Етеричното масло от Бял Риган (Origanum vulgare) е богато на различни химични съединения, които придават на маслото неговите характерни аромат и лечебни свойства. Важно е да отбележим, че точният химичен състав на етеричните масла може да варира в зависимост от много фактори, включително географското местоположение, климатичните условия, метода на добиване на маслото и др. По-долу са представени някои от основните компоненти, които се срещат в етеричното масло от Бял Риган:

 1. Карвакрол (Carvacrol): Това е един от основните компоненти в етеричното масло от Бял Риган. Има силно антимикробно действие и се счита за един от най-важните съставки, отговорни за много от лечебните свойства на маслото.
 2. Тимол (Thymol): Друго много силен антимикробен компонент, който се среща в етеричното масло от Бял Риган. Тимолът е познат със своите антибактериални и антивирусни свойства.
 3. Линалол (Linalool): Има успокояващ и релаксиращ ефект и се среща в много други етерични масла.
 4. Борнел (Borneol): Има антисептични свойства и може да помогне за подобряване на дихателната функция.
 5. Лимонен (Limonene): Има свеж аромат и може да има стимулиращ ефект.
 6. Пинен (Pinene): Пиненът може да подобри концентрацията и да има антиинфламаторни свойства.

 

 

Действие: Етеричното масло от риган укрепва имунната система и е особено ефективно при алергии, кандидоза, синдром на хронична умора и гъбични инфекции.

Има стимулиращ ефект при лоша циркулация на лимфата. По време на възстановяване или с обща слабост, риганът помага за укрепване и мобилизиране на тялото. Антибактериалните свойства на ригана го правят идеален за пръскане в помещението, където се намира болен човек, с цел почистване на въздуха и предотвратяване на разпространението на инфекцията.

Антибактериалните и антивирусни ефекти на етеричното масло от риган, способността за намаляване на съдовата обструкция, разреждане и отстраняване на слуз, облекчаване на болката и облекчаване на мускулни крампи са полезни при респираторни проблеми като астма, бронхит, настинки, грип, възпалено гърло и лаеща кашлица.

 

Етеричното масло от бял риган (Origanum vulgare) е популярно в ароматерапията и натуралната медицина поради своите разнообразни полезни свойства. Ето някои от основните ползи на етеричното масло от бял риган:

 1. Антимикробни свойства: Етеричното масло от бял риган съдържа компоненти като карвакрол и тимол, които имат силно антимикробно действие. Те могат да бъдат полезни за борба с бактерии, вируси и гъбички, като така подпомагат имунната система.
 2. Противовъзпалителни свойства: Етеричното масло от бял риган има способността да намалява възпалението в тялото, което го прави полезно за облекчаване на болки и дискомфорт.
 3. Антисептични свойства: Маслото може да се използва за дезинфекция на рани и пукнатини, като предпазва от инфекции и ускорява процеса на заздравяване на кожата.
 4. Успокояване на дихателната система: Ароматът на етеричното масло от бял риган може да помогне за отпушване на дихателните пътища, намаляване на кашлица и подобряване на дихателната функция.
 5. Подобряване на храносмилането: Етеричното масло от бял риган се използва традиционно за улесняване на проблеми с храносмилането и намаляване на стомашни разстройства.
 6. Подпомагане на женската репродуктивна система: Маслото може да се използва за облекчаване на проблеми, свързани с женската репродуктивна система, като например нередовни менструации и проблеми с преходната възраст.
 7. Разтоварване на мускулите: Маслото може да се използва при масаж за релаксиране на напрегнати мускули и облекчаване на болки.

 

 

Ароматерапия (приложение и дозировка):

Арома лампа / Дифузер: 3-5 капки на 15 м2 - 100-150 мл. вода

Масаж: 5-6 капки на 15 гр. базово масло

Бани / Сауни: 4-6 капки

Компреси: 5-6 капки

 

 

Произход на продукта: България

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева опаковка, без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 20 °C.

 

Доставка: Еконт, Спиди, Български пощи, ДЧЛ, ТНТ, ФеДекс и други.

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

 

Мерки за безопасност: Да не се използва в периода на бременност или кърмене. Пазете от деца. Пазете от домашни любимци.

* Забранено е използването на етерични масла за деца под 3 години. След 3 години с уведомление и по лекарско предписание.
* Забранено е използването на етерични масла за хора с астматични наклонности.
* Забранено е използването на етерични масла за животни.

 

Срок на годност: до 5 години

 

Внимание! Важна информация!

Информацията за ползите на етеричните масла и показанията за тяхната употреба, съдържащи се в описанията на конкретното етерично масло на нашия уебсайт, са представени само за информация и не могат да се считат за лекарско предписание, за лечение на заболяване или самостоятелно лечение. Описаната информация не е пълна и изчерпателна. Преди да се ползват етеричните масла молим да се консултирате с личния лекар, ароматерапевт, или специалист в областта на билколечението.

Не забравяте, че етеричните масла са 100% концентрирани вещества, които изискват правилно разреждане преди употреба в домашни условия или за козметични и парфюмерийни цели. Много е важно да не използвате етерични масла в прекомерно високи концентрации (капки). Преди да използвате етеричното масло, извършете тест за поносимост - нанесете малко количество от етеричното масло 1-2 капки, предварително разредено в растително масло (бадем, жожоба, гроздови семки), върху кожата (на сгъвката на лакътя или китката) и наблюдавайте реакцията в продължение на от 1 до 24 часа.

В случай на получаване на алергична реакция, като: задушаване, обриви, хрема, сърбеж, диария, рязко повишен пулс или друг вид непоносимост върху вашето тяло незабавно да се обадите на лекар или на спешен център.

Количеството на етеричното масло, което трябва да се добави към базовото масло (например жожоба), зависи от желания аромат и концентрация, която искате да постигнете.

Обикновено се препоръчва да се използва разтвор от 1% до 3% етерично масло в базово масло. Така че, ще добавите 2 мл етерично масло към 100 мл базово масло, за да получите разтвор с концентрация от 2%.

 

 

 

 

 

8,00 лв.
Базова цена:8,00 лв.
Подобни продукти