Етерично масло от Босилек (Ocimum Basilicum) 10 мл.

 • Колекция: Буджак
 • Кат. номер: OB-001

Етеричното масло от Босилек се добива чрез парна дестилация на листата и цветовете на растението Ocimum basilicum, което е познато като сладък или обикновен босилек.

Това масло има приятен, свеж аромат, който прилича на аромата на самия босилек.

Босилекът (Ocimum basilicum) е вкусна ароматична билка от семейство Лабиети (Lamiaceae). Тази билка е позната със своя характерен и приятен аромат, който е комбинация от сладост и лека пикантност. Тя се използва широко в кулинарията, защото придава вкус и аромат на различни ястия. Освен това, босилекът се отличава със своите лечебни свойства и е често използван и в традиционната медицина.

В зависимост от разновидността, босилекът може да има различни видове листа - зелени, лилави или рубинени, но обикновено се използва преобладаващата зелена разновидност в кулинарията. Той се добавя към салати, паста, сосове, пица и много други ястия, които се готвят в различни кухни по света.

Етеричното масло от босилек има редица ползи за здравето и се използва в ароматерапията и козметиката.

 

Метод: Етерично масло от Босилек се получава чрез парна дестилация на свежо съцветие или зелена маса. Не съдържа консерванти, не е смесено с други масла, гарантирано 100% натурален продукт.

 

 

Химичен състав: Химичният състав на етеричното масло от босилек (Ocimum basilicum) може да варира в зависимост от разновидността на босилека, мястото на отглеждане и метода на добиване на маслото. Въпреки това, основните компоненти на етеричното масло от босилек обикновено включват следните съединения:

 1. Линалол (Linalool): Това е основен съставен компонент, който придава на маслото характерния мек и сладък аромат.

 2. Метилхавикол (Methyl chavicol): Този съставен компонент е отговорен за леката пикантност и аромата на анасон.

 3. Еукалиптол (Eucalyptol): Известен също като цинеол, този компонент допринася за освежаващия аромат на маслото.

 4. Камфор (Camphor): Този компонент допринася за аромата и може да има леко стимулиращ ефект.

 5. Борнеол (Borneol): Известен също като борнеол, този компонент има приятен аромат и се използва често в ароматерапията.

 6. Тимол (Thymol): Допринася за антимикробните свойства на маслото.

 

Действие: Средно противобактерийно свойство – мощно антиспазмично действие, тонизираща храносмилането, черния дроб и жлъчката, болкоуспокояващо, противовъзпалително, противовирусно.

 Маслото от босилек се използва се за лечение на редица респираторни заболявания, като успокоява дискомфорта, свързан с астма, бронхит, магарешка кашлица, освобождава синусите и предпазва от настинка и грип;

Етеричното масло бързо отговаря на храносмилателните проблеми. Стимулира апетита и доброто храносмилане, предпазва от запек, премахва газовете, облекчава стомашните крампи, както и състояния на гадене и повръщане. Тонизираща черния дроб и жлъчката. Препоръчва се при артрит, възпаление на сухожилията, ревматизъм.

 

Някои от известните ползи на етеричното масло от босилек включват:

 1. Успокояване и релаксация: Ароматът на босилека може да помогне за успокояване на ума и релаксация на нервната система.

 2. Подобряване на настроението: Етеричното масло от босилек може да помогне за повишаване на настроението и намаляване на чувството на стрес и тревожност.

 3. Антибактериални свойства: Маслото има антибактериални свойства и може да помогне за борба с бактерии и други микроорганизми.

 4. Подобряване на дижестията: Босилекът се използва традиционно за подобряване на дижестията и подпомагане на храносмилателния процес.

 5. Подобряване на кожата: Етеричното масло от босилек може да се използва за подобряване на здравето на кожата, успокояване на раздразнения и облекчаване на пъпки и акне.

 6. Подобряване на косата: Маслото може да се използва за заздравяване на косата, стимулиране на растежа й и подобряване на блясъка.

 

Ароматерапия (приложение и дозировка):

Арома лампа / Дифузер: 3-5 капки на 15 м2 - 100-150 мл. вода

Масаж: 5-6 капки на 15 гр. базово масло

Бани / Сауни: 4-6 капки

Компреси: 5-6 капки

 

Произход на продукта: България

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева опаковка, без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 20 °C.

 

Доставка: Еконт, Спиди, Български пощи, ДЧЛ, ТНТ, ФеДекс и други.

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

 

Мерки за безопасност: Да не се използва в периода на бременност или кърмене. Пазете от деца. Пазете от домашни любимци.

* Забранено е използването на етерични масла за деца под 3 години. След 3 години с уведомление и по лекарско предписание.
* Забранено е използването на етерични масла за хора с астматични наклонности.
* Забранено е използването на етерични масла за животни.

 

Срок на годност: до 5 години

 

Внимание! Важна информация!

Информацията за ползите на етеричните масла и показанията за тяхната употреба, съдържащи се в описанията на конкретното етерично масло на нашия уебсайт, са представени само за информация и не могат да се считат за лекарско предписание, за лечение на заболяване или самостоятелно лечение. Описаната информация не е пълна и изчерпателна. Преди да се ползват етеричните масла молим да се консултирате с личния лекар, ароматерапевт, или специалист в областта на билколечението.

Не забравяте, че етеричните масла са 100% концентрирани вещества, които изискват правилно разреждане преди употреба в домашни условия или за козметични и парфюмерийни цели. Много е важно да не използвате етерични масла в прекомерно високи концентрации (капки). Преди да използвате етеричното масло, извършете тест за поносимост - нанесете малко количество от етеричното масло 1-2 капки, предварително разредено в растително масло (бадем, жожоба, гроздови семки), върху кожата (на сгъвката на лакътя или китката) и наблюдавайте реакцията в продължение на от 1 до 24 часа.

В случай на получаване на алергична реакция, като: задушаване, обриви, хрема, сърбеж, диария, рязко повишен пулс или друг вид непоносимост върху вашето тяло незабавно да се обадите на лекар или на спешен център.

Количеството на етеричното масло, което трябва да се добави към базовото масло (например жожоба), зависи от желания аромат и концентрация, която искате да постигнете.

Обикновено се препоръчва да се използва разтвор от 1% до 3% етерично масло в базово масло. Така че, ще добавите 2 мл етерично масло към 100 мл базово масло, за да получите разтвор с концентрация от 2%.

 

 

 

 

 

8,00 лв.
Базова цена:8,00 лв.
Подобни продукти