Етерично масло от Черен кимион (Nigella Sativa) 10 ml.

 • Колекция: Буджак

Етеричното масло от Черен кимион (Nigella sativa), също известно като етерично масло от "черно семе", се извлича от семената на растението черен кимион. Това масло е известно със своите множество полезни свойства и се използва традиционно за лечебни и козметични цели.

 

Действия и свойства на етеричното масло от Черен кимион:

 1. Имуностимулиращо действие: Етеричното масло от черен кимион се използва за подпомагане на имунната система и борба с инфекции. То съдържа множество активни съединения, които подпомагат имунната система.

 2. Антисептични и антимикробни свойства: Маслото се използва за почистване на рани и сърфейсни инфекции на кожата, благодарение на своите антисептични качества.

 3. Антиинфламаторно действие: Черният кимион масло може да помогне при намаляване на възпаления и дразнения на кожата.

 4. Антоксидантни свойства: Това масло е богато на антиоксиданти, които помагат при борбата със свободните радикали и поддържат здравето на кожата.

 5. Подпомагане на дихателната система: Маслото се използва в ароматерапия за облекчаване на дихателни проблеми и заболявания на бронхите.

 6. Подпомагане на пищеварителната система: Някои хора използват маслото за подпомагане на пищеварителната система и улесняване на диспепсия и газове.

 7. Антистрес и успокоение: Ароматът на черен кимион масло може да помогне при релаксация и намаляване на стреса.

 

 

Начини на употреба на етеричното масло от Черен кимион:

 1. В масажни масла: Разредете маслото в носително масло и го използвайте за масаж на кожата за облекчаване на мускулни болки и напрежение.

 2. В дифузер: Добавете няколко капки в ароматизатор или дифузер, за да подобрите въздуха в стаята и да създадете приятен аромат.

 3. В козметични продукти: Маслото може да бъде добавено към кремове, лосиони, масла за грижа за кожата и шампоани.

 4. В инхалатор: Използвайте маслото в парен инхалатор, за да помогнете при дихателни проблеми.

 5. В лечение на кожата: Разредете го в носително масло и нанесете върху кожата за подпомагане на здравето й.

 6. Парен инхалатор: Добавете няколко капки в гореща вода и вдишайте парите, за да помогнете при дихателни проблеми.

 

Технология на извличане:  Етерично масло от Черен кимион се получава чрез парна дестилация на семена, листа.

Не съдържа консерванти, не е смесено с други масла, гарантирано 100% натурален продукт.

Използва се в козметика, парфюмерия, ароматерапия, хранително-вкусовата, фармацевтичната и химична промишленост.

 
 

Ефект от етерично масло на Черен кимион

 
Основното му предимство е универсалността му в употреба, това масло не предизвиква алергии и също така действа еднакво ефективно както за млада, така и за зряла кожа, независимо от нейния тип. Така че маслото активно се бори с омазняването и възпалението, нормализира баланса на кожата, подобрява еластичността и гладкостта.
 
Използването му в грижата за косата и скалпа е особено актуално. Етерично масло от черен кимион помага за придаване на здравина и еластичност на косата, предотвратява появата на сива коса. В допълнение, той активно участва в процесите на възстановяване и защита на кутикулата на косъма от увреждане и загуба на влага.
 
Редовната употреба на продукти на базата на масло от кимион прави косата силна и здрава.
 
Ароматът на етерично масло от черен кимион помага да се справите със стреса, да се отървете от умората и неприятните мисли. И благодарение на имуностимулиращия ефект, маслото от черен кимион е в състояние да повиши защитните и възстановителните функции на тялото ни, като повишава жизнеността и дава сила.
 
 

 

Химичен състав на Етеричното масло от Черен кимион:

 1. Тимохинон (Thymoquinone): Този състав се счита за един от най-активните и полезни компоненти на черния кимион масло. Той има антинфламаторни, антисептични и антимикробни свойства.

 2. Карвон (Carvone): Карвонът е една от основните съставки, отговорни за аромата на маслото. Този състав може да има успокояващи и антисептични свойства.

 3. Β-Пинен (Beta-Pinene): Този терпен се среща и в други масла и може да има антисептични и антиинфламаторни свойства.

 4. Α-Пинен (Alpha-Pinene): Пиненът е общо срещан терпен и може да има антисептични свойства.

 5. Τерпинен-4-ол (Terpinen-4-ol): Този компонент се среща и в масла като чайно дърво и може да има антисептични и антимикробни свойства.

 6. Β-Кариофилен (Beta-Caryophyllene): Този терпен има антиинфламаторни свойства и се среща и в други масла.

 7. Танкон (Thymoquinone): Този компонент е известен със своите антисептични и антимикробни свойства.

 8. Β-Бисаболол (Beta-Bisabolol): Този състав има успокояващи и антисептични свойства.

 

 

Ароматерапия (приложение и дозировка) на етерично масло от Черен кимион:

Арома лампа / Дифузер: 3-5 капки на 15 м2 - 100-150 мл. вода

Масаж: 5-6 капки на 15 гр. базово масло

Бани / Сауни: 4-6 капки

Компреси: 5-6 капки

 


Произход на продукта: България

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева опаковка,  без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 25 °C

 

Доставка: Еконт, Спиди, Български пощи, ДЧЛ, ТНТ, ФеДекс и други.

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

 

Срок на годност: до 5 години

 

Мерки за безопасност: Да не се използва в периода на бременност или кърмене. Пазете от деца. Пазете от домашни любимци.

* Забранено е използването на етерични масла за деца под 3 години. След 3 години с уведомление и по лекарско предписание.
* Забранено е използването на етерични масла за хора с астматични наклонности.
* Забранено е използването на етерични масла за животни.

 

Внимание! Важна информация

Информацията за ползите на етеричните масла и показанията за тяхната употреба, съдържащи се в описанията на конкретното етерично масло на нашия уебсайт, са представени само за информация и не могат да се считат за лекарско предписание, за лечение на заболяване или самостоятелно лечение. Описаната информация не е пълна и изчерпателна. Преди да се ползват етеричните масла молим да се консултирате с личния лекар, ароматерапевт, или специалист в областта на билколечението.

Не забравяте, че етеричните масла са 100% концентрирани вещества, които изискват правилно разреждане преди употреба в домашни условия или за козметични и парфюмерийни цели. Много е важно да не използвате етерични масла в прекомерно високи концентрации (капки). Преди да използвате етеричното масло, извършете тест за поносимост - нанесете малко количество от етеричното масло 1-2 капки, предварително разредено в растително масло (бадем, жожоба, гроздови семки), върху кожата (на сгъвката на лакътя или китката) и наблюдавайте реакцията в продължение на от 1 до 24 часа.

В случай на получаване на алергична реакция, като: задушаване, обриви, хрема, сърбеж, диария, рязко повишен пулс или друг вид непоносимост върху вашето тяло незабавно да се обадите на лекар или на спешен център.

Количеството на етеричното масло, което трябва да се добави към базовото масло (например жожоба), зависи от желания аромат и концентрация, която искате да постигнете.

Обикновено се препоръчва да се използва разтвор от 1% до 3% етерично масло в базово масло. Така че, ще добавите 2 мл. етерично масло към 100 мл. базово масло, за да получите разтвор с концентрация от 2%.

8,00 лв.
Базова цена:8,00 лв.
Подобни продукти