Етерично масло от Чубрица - балканска (Satureja montana) 10 мл., 20 мл.

 • Колекция: Буджак
 • Кат. номер: SM-001

Ползи и начини на употреба на етеричното масло от Балканска чубрица:

 1. Антисептично и антимикробно действие: Маслото се използва за почистване на рани, сърфейсни инфекции и за борба с инфекции.

 2. Подпомагане на дихателната система: Маслото може да се използва при студени и грипни симптоми, като настинка и кашлица. Добавете няколко капки в парен инхалатор или дифузер.

 3. Улесняване на болки и напрежение: Разредете маслото в носително масло и го използвайте за масаж на болки и напрежение в мускулите.

 4. Стимулиране на циркулацията: Етеричното масло от балканска чубрица може да се използва за подобряване на кръвообращението и за борба със студени крака и ръце.

 5. Антистрес и успокоение: Ароматът на маслото може да помогне при релаксация и намаляване на стреса. Използвайте го в ароматизатор или вана.

 

Балканската чубрица (Satureja montana) наречена още "зимна чубрица" е вид покритосеменни растения от семейство Устноцветни. Тя е многогодишно тревисто растение с дълги до 30 cм., вдървяващи се в основата стебла. Расте по сухите каменисти склонове, главно източни, на планините, на припек и при наличие на варовик в района. Нарича се още "овча чубрица" и "планинска чубрица", "зимна чубрица". Лечебните свойства на етеричното масло от Чубрица са обект на засилен научен интерес. Целебната сила на маслото се крие в неговите мощни антибактериални и антиоксиданти свойства. Ефективно се използва при лечение на вътреболнични инфекции.

 

Технология на извличане:  Етерично масло от Чубрица - балканска се получава чрез парна дестилация на свеж стрък.

Не съдържа консерванти, не е смесено с други масла, гарантирано 100% натурален продукт.

Използва се в козметика, парфюмерия, ароматерапия, хранително-вкусовата, фармацевтичната и химична промишленост.

 

 

Действие на Етеричното масло от Чубрица - балканска:

Лечебните свойства на етеричното масло от Чубрица са обект на засилен научен интерес. Целебната сила на маслото се крие в неговите мощни антибактериални и антиоксиданти свойства. Ефективно се използва при лечение на вътреболнични инфекции.

Натуралното етерично масло от Чубрица се използва за подобряване на храносмилателните процеси и намаляване дискомфорта в корема, стимулиране на апетита и овладяване на различни стомашни неразположения. То насърчава секрецията на стомашни сокове и ензими, които са ключов фактор за доброто храносмилане. Уханното масло от Чубрица е превъзходен лек за отстраняване на газове, мощно оръжие срещу диария, намалява спазмите на стомашно-чревния тракт и унищожава чревните паразити.

Чубрицата (Satureja montana) известна със своя характерен аромат и се използва както в готварството, така и в традиционната медицина.

 1. Аромат и вкус: Чубрицата има силен и свеж аромат, който придава на храната ярък вкус. Тя се използва като подправка в много кулинарни рецепти, особено в месни и зеленчукови ястия.

 2. Билкови свойства: Чубрицата се използва в традиционната медицина поради своите билкови свойства. Тя се счита за стимулираща и се използва за укрепване на имунната система и подпомагане на храносмилателната система.

 3. Етерично масло от чубрица: От чубрицата се извлича и етерично масло, което има антисептични, антимикробни и антинфламаторни свойства. Това масло се използва в ароматерапията и за подобряване на дихателната система.

 4. Козметични продукти: Чубрицата се използва в различни козметични продукти, включително сапуни, кремове и маски за лице, поради своите благотворни свойства за кожата.

 5. Други приложения: Освен в готварството и медицината, чубрицата се използва и в парфюмерията и козметичната индустрия за създаване на ароматни продукти.

Чубрицата е популярна подправка и билка поради своя вкусен аромат и полезни свойства. Тя може да бъде отличен допълнителен акцент в кулинарните ви творения и да се използва в различни форми, включително сушена, прясна и като етерично масло.

 

Химичен състав на Етеричното масло от Чубрица - балканска:

Основни елементи са карвакол, танини, парацимол, дипентен, терпени, цимол, оксидаза, тимол, феноли (както ригана и мащерката).

 1. Κарвакрол (Carvacrol): Този състав е основен компонент в маслото и има силни антисептични и антимикробни свойства. Той може да помага при борба с инфекции и бактерии.

 2. Τимол (Thymol): Тимолът е друг важен състав в маслото с антисептични свойства и може да подпомага имунната система.

 3. Β-Кариофилен (Beta-Caryophyllene): Този терпен може да има антиинфламаторни и антиоксидантни свойства.

 4. Α-Пинен (Alpha-Pinene): Пиненът е общо срещан терпен с антисептични и антиинфламаторни свойства.

Цвят на маслото: жълто, бледокафяво.

 

 

Ароматерапия (приложение и дозировка) на етерично масло от Чубрица - балканска:

Арома лампа / Дифузер: 3-5 капки на 15 м2 - 100-150 мл. вода

Масаж: 5-6 капки на 15 гр. базово масло

Бани / Сауни: 4-6 капки

Компреси: 5-6 капки

 


Произход на продукта: България

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева опаковка,  без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 25 °C

 

Доставка: Еконт, Спиди, Български пощи, ДЧЛ, ТНТ, ФеДекс и други.

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

 

Срок на годност: до 5 години

 

Мерки за безопасност: Да не се използва в периода на бременност или кърмене. Пазете от деца. Пазете от домашни любимци.

* Забранено е използването на етерични масла за деца под 3 години. След 3 години с уведомление и по лекарско предписание.
* Забранено е използването на етерични масла за хора с астматични наклонности.
* Забранено е използването на етерични масла за животни.

 

Внимание! Важна информация

Информацията за ползите на етеричните масла и показанията за тяхната употреба, съдържащи се в описанията на конкретното етерично масло на нашия уебсайт, са представени само за информация и не могат да се считат за лекарско предписание, за лечение на заболяване или самостоятелно лечение. Описаната информация не е пълна и изчерпателна. Преди да се ползват етеричните масла молим да се консултирате с личния лекар, ароматерапевт, или специалист в областта на билколечението.

Не забравяте, че етеричните масла са 100% концентрирани вещества, които изискват правилно разреждане преди употреба в домашни условия или за козметични и парфюмерийни цели. Много е важно да не използвате етерични масла в прекомерно високи концентрации (капки). Преди да използвате етеричното масло, извършете тест за поносимост - нанесете малко количество от етеричното масло 1-2 капки, предварително разредено в растително масло (бадем, жожоба, гроздови семки), върху кожата (на сгъвката на лакътя или китката) и наблюдавайте реакцията в продължение на от 1 до 24 часа.

В случай на получаване на алергична реакция, като: задушаване, обриви, хрема, сърбеж, диария, рязко повишен пулс или друг вид непоносимост върху вашето тяло незабавно да се обадите на лекар или на спешен център.

Количеството на етеричното масло, което трябва да се добави към базовото масло (например жожоба), зависи от желания аромат и концентрация, която искате да постигнете.

Обикновено се препоръчва да се използва разтвор от 1% до 3% етерично масло в базово масло. Така че, ще добавите 2 мл. етерично масло към 100 мл. базово масло, за да получите разтвор с концентрация от 2%.

9,00 лв.
Базова цена:9,00 лв.
Подобни продукти