Етерично масло от Хисоп (Hyssopus officinalis) 10 мл.

 • Колекция: Буджак
 • Кат. номер: HO-001

Етеричното масло от Хисоп (Hyssopus officinalis) се извлича от листата и цветовете на растението Hyssopus officinalis.

Това масло има характерен билков и свеж аромат и се използва в ароматерапията и за различни цели.

Важни ползи и начини на употреба на етеричното масло от Хисоп:

 1. Подпомагане на дихателната система: Етеричното масло от хисоп се използва традиционно за подпомагане на дихателната система. То може да се дифузира чрез ароматизатор или да се вдишва с добавено масло, за да се облекчат симптоми на студени и грип.

 2. Експекторант и антисептик: Маслото може да се използва като експекторант, което подпомага отстраняването на секрети от дихателните пътища. Също така, той има антисептични свойства и може да бъде използван за почистване на бактерии във въздуха.

 3. Подпомагане на циркулацията и облекчаване на болки: Хисоповото масло може да се използва за подпомагане на циркулацията и облекчаване на болки в ставите и мускулите. То съдържа компоненти с антиинфламаторни свойства.

 4. Антиспазмодичен и успокояващ: Маслото може да има антиспазмодичен ефект и да помага при стомашни разстройства и дискомфорт. Също така, то се използва за успокояване и справяне със стрес.

 5. Подпомагане на здравето на кожата: Етеричното масло от хисоп може да бъде добавено към продукти за грижа за кожата, тъй като има антисептични и ранозарастващи свойства.

Билката Хисоп /Исоп, Хизоп/, позната от древни времена,  се отглежда отскоро в България за производство на етерично масло. „Това е една лечебна билка, която помага за борба с респираторни заболявания, изгражда имунната система, действа тонизиращо и ободряващо и има много ползи.

 

Технология на извличане:  Етерично масло от Хисоп се получава чрез парна дестилация на стрък.

Не съдържа консерванти, не е смесено с други масла, гарантирано 100% натурален продукт.

Използва се в козметика, парфюмерия, ароматерапия, хранително-вкусовата, фармацевтичната и химична промишленост.

 

 

Действие на етерично маслото от Хисоп:

1. Стягащо,

2. Антисептично,

3. Спазмолитично,

4. Диуретично,

5. Отхрачващо,

6. Антипиретично,

7. Тонизиращо,

8. Антихелминтно,

9. Хипертонично,

10. Хаздравяващо.

11. Помага при колики, лошо храносмилане, за регулиране на кръвообращението и за повишаване на кръвното налягане.

 

Маслото от Хисоп има бледожълт цвят, приятен мирис и прилича на лавандуловото. То влиза в състава на първокачествени парфюми, сапуни, шампоани, соли за баня. С лечебна цел се използват надземните части на билката и нейните цветове. 

Масло от Хисоп засилва чувството за бдителност и помага при тревожност и умора.

Препоръчва се като средство за възстановяване след боледуване и общо тонизиране на тялото.

Ефективно е и в случаите на респираторни проблеми, вирусни инфекции, възпалено гърло, грип, бронхит, хрема и възпаление на сливиците. А под формата на лосион-крем, смесено с базово масло, то стяга кожата, прави я мека, нежна и прикрива бръчките. 

Маслото от Хисоп се използва и като съставка на кремове и лосиони, тъй като помага за по-бързото заздравяване на кожата.

 

 

Химичен състав на Етеричното масло от Хисоп:

 1. Β-Пинен (Beta-Pinene): Този терпен е чест компонент в множество етерични масла и придава на хисоповото масло свеж аромат.

 2. Сабинен (Sabinene): Сабиненът също е терпен и допринася за аромата и свойствата на хисоповото масло.

 3. Β-Мирцен (Beta-Myrcene): Този терпен има антиинфламаторни и релаксиращи свойства.

 4. Пинокамфор (Pinocamphone): Този компонент може да бъде токсичен в големи концентрации, затова се използва с внимание и разреждане в етеричното масло.

 5. Линалоол (Linalool): Линалоолът има успокояващи и антисептични свойства и се среща често в различни етерични масла.

 6. Α-Туян (Alpha-Thujone): Този компонент съдържа в етеричното масло на хисоп и може да има антиспазмодични и стимулиращи свойства.

 7. Други съединения: Етеричното масло на хисоп може да съдържа и други терпени и съединения, които допринасят за химичния състав и свойствата му.

 

Ароматерапия (приложение и дозировка) на етерично масло от Хисоп:

Арома лампа / Дифузер: 3-5 капки на 15 м2 - 100-150 мл. вода

Масаж: 5-6 капки на 15 гр. базово масло

Бани / Сауни: 4-6 капки

Компреси: 5-6 капки

 


Произход на продукта: България

 

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева опаковка,  без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 25 °C

 

 

Доставка: Еконт, Спиди, Български пощи, ДЧЛ, ТНТ, ФеДекс и други.

 

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

 

 

Срок на годност: до 5 години

 

 

Мерки за безопасност: Да не се използва в периода на бременност или кърмене. Пазете от деца. Пазете от домашни любимци.

* Забранено е използването на етерични масла за деца под 3 години. След 3 години с уведомление и по лекарско предписание.
* Забранено е използването на етерични масла за хора с астматични наклонности.
* Забранено е използването на етерични масла за животни.

 

Внимание! Важна информация

Информацията за ползите на етеричните масла и показанията за тяхната употреба, съдържащи се в описанията на конкретното етерично масло на нашия уебсайт, са представени само за информация и не могат да се считат за лекарско предписание, за лечение на заболяване или самостоятелно лечение. Описаната информация не е пълна и изчерпателна. Преди да се ползват етеричните масла молим да се консултирате с личния лекар, ароматерапевт, или специалист в областта на билколечението.

Не забравяте, че етеричните масла са 100% концентрирани вещества, които изискват правилно разреждане преди употреба в домашни условия или за козметични и парфюмерийни цели. Много е важно да не използвате етерични масла в прекомерно високи концентрации (капки). Преди да използвате етеричното масло, извършете тест за поносимост - нанесете малко количество от етеричното масло 1-2 капки, предварително разредено в растително масло (бадем, жожоба, гроздови семки), върху кожата (на сгъвката на лакътя или китката) и наблюдавайте реакцията в продължение на от 1 до 24 часа.

В случай на получаване на алергична реакция, като: задушаване, обриви, хрема, сърбеж, диария, рязко повишен пулс или друг вид непоносимост върху вашето тяло незабавно да се обадите на лекар или на спешен център.

Количеството на етеричното масло, което трябва да се добави към базовото масло (например жожоба), зависи от желания аромат и концентрация, която искате да постигнете.

Обикновено се препоръчва да се използва разтвор от 1% до 3% етерично масло в базово масло. Така че, ще добавите 2 мл. етерично масло към 100 мл. базово масло, за да получите разтвор с концентрация от 2%.

 

12,00 лв.
Базова цена:12,00 лв.
Подобни продукти