Етерично масло от Карамфил (Caryophyllus aromaticus) 10 мл., 20 мл.

 • Колекция: Буджак
 • Кат. номер: CA-001

Етеричното масло от Карамфил се получава от цветните пъпки и плодовете на вечнозелено тропическо растение, наречено карамфилово дърво.

Карамфиловото масло съдържа от 70 до 90% евгенол - именно това ароматно вещество определя разнообразния спектър от терапевтични ефекти на маслото: има антисептични, аналгетични, антивирусни свойства. Хептанолът, включен в състава, има активен антимикробен ефект. А такива ароматни вещества като иланген и кариофилен имат положителен ефект върху нервната система.

 

Етеричното масло от карамфил (Caryophyllus aromaticus), също известно като масло от карамфилови нокти или масло от карамфилови бутони, се получава чрез парна дестилация на сушени бутони на карамфилово дърво (Syzygium aromaticum).

Това масло има широк спектър от приложения благодарение на своите антисептични и антибактериални свойства, както и на характерния си богат и топъл аромат. Някои от най-честите използвания на етеричното масло от карамфил включват:

 

 1. Лекарствени свойства: Маслото се използва традиционно за облекчаване на зъбоболи и болки в устата поради своите анестетични и антисептични качества. То може да бъде добавено към зъбни пасти или използвано за облекчаване на временни болки в устата.

 

 1. Масаж и релаксация: Маслото от карамфил се използва при масажи, за да се разтопи напрежението в мускулите и да се създаде усещане за релаксация.

 

 1. Ароматерапия: Ароматът на карамфиловото масло се използва в ароматерапията за повишаване на настроението, намаляване на стреса и подобряване на чувството за благополучие.

 

 1. Подпомагане на дишането: Маслото от карамфил може да се използва при студени и грипови симптоми. Парене с него може да помогне при заложен нос и насморк.

 

 1. Антисептично и противогъбично действие: Маслото има свойства, които го правят полезно за борба с бактерии и гъбички. То може да се използва за почистване на кожата или добавяне към козметични продукти.

 

 1. Масло за укрепване на ноктите: Някои хора използват маслото от карамфил за подпомагане на здравето на ноктите, като го нанасят директно върху тях или го добавят към кремове и маски за ръце.

 

 1. Отблъскване на насекоми: Ароматът на карамфиловото масло може да бъде неприятен за някои видове насекоми, и затова се използва в някои репеленти за насекоми.

 

Метод: Етерично масло от Карамфил се получава чрез парна дестилация на плода, зелена маса на храста. Не съдържа консерванти, не е смесено с други масла, гарантирано 100% натурален продукт.

Използва се в козметика, парфюмерия, ароматерапия, хранително-вкусовата, фармацевтичната и химична промишленост.

 

 

Химичен състав: Ето някои от основните съставки на етеричното масло от карамфил:

 

 • Евгенол: Това е основният компонент в маслото от карамфил и му придава силни антисептични и анестетични свойства.

 

 • Бета-кариофилен: Този компонент има антиинфламаторни и противоракови свойства и допринася за аромата и вкуса на карамфиловото масло.

 

 • Ацетат евгенол: Това е естер на евгенола, който усилва антисептичните свойства на маслото и има благоприятен аромат.

 

 • Метилугол: Този състав е известен със своите антисептични свойства и спомага за поддържане на чиста и здрава кожа.

 

 • Ацетилугол: Този компонент също има антисептични свойства и допринася за аромата на маслото.

 

 • Бета-пинен: Този терпен е познат с антисептичните и противовъзпалителни си свойства.

 

 • Алфа-пинен: Друг терпен, който има противовъзпалителни и антисептични качества.

 

 • Лимонен: Този състав придава свеж аромат и може да помогне при повишаване на настроението.

 

Този химичен състав прави етеричното масло от карамфил полезно за много различни цели, включително за облекчаване на болка, подпомагане на дишането, ароматерапия и грижа за кожата. Преди да го използвате, винаги се уверете, че сте запознати с правилните методи за приложение и разреждане, а също и с възможните рискове и противопоказания.

 

 

Действие:  Етеричното масло от карамфил е отличен общ стимулант. Известен е и като болкоуспокояващо. Също така е полезен за лечение на лошо храносмилане, има мощен антибактериален, антивирусен природен ефект.

Защо маслото от карамфил е полезно?
- Притежава антивирусни свойства.
- Има антисептичен ефект.
- Намалява болката.
- Улеснява отделянето на храчки.
- Укрепва имунната система.
- Изсушава и лекува рани.
- Намалява стреса и тревожността, помага за поддържане на висока концентрация.

Карамфиловото масло присъства в много медицински и козметични препарати за външна употреба: например включва се в лечебни и противовъзпалителни мехлеми, средства за лечение на краста, бодлива топлина и гъбички. В козметологията се използва за борба с акне и фурункулоза, както и за грижа за косата. Освен това е честа съставка в масажните балсами и приложенията за мускулни крампи.

 

+ Облекчаване на зъбни болки: Етеричното масло от карамфил се използва традиционно за облекчаване на зъбни болки и дискомфорт в устата. То има анестетични и антисептични свойства и може да се нанася директно върху гъза за временно облекчаване на болката.

 

+ Подпомагане на дишането: Маслото от карамфил може да бъде използвано при студени и грипови симптоми. Парене с него може да помогне при заложен нос и насморк. Също така може да се използва в ароматерапията за подпомагане на дихателната система.

 

+ Ароматерапия: Ароматът на карамфиловото масло е топъл и уютен. Това го прави подходящ избор за ароматерапия, която може да помогне при релаксацията, намаляването на стреса и подобряване на настроението.

 

+ Антисептични свойства: Етеричното масло от карамфил има силни антисептични и антибактериални качества, които го правят полезно за почистване на кожа и рани.

 

+ Противовъзпалителни свойства: Някои съставки в маслото, като бета-кариофилен, могат да помогнат при намаляване на възпаленията в тялото.

 

+ Облекчаване на болки в стомаха: Маслото от карамфил може да се използва за облекчаване на стомашни болки и нерегулярности.

 

+ Подпомагане във всекидневието: ароматът на карамфил може да бъде неприятен за насекомите и да ги отблъсква. Затова маслото се използва и като естествен репелент.

 

+  Укрепване на ноктите: Някои хора използват маслото за подпомагане на здравето на ноктите и кожата на ръцете.

 

 

 

Ароматерапия (приложение и дозировка):

Арома лампа / Дифузер: 3-5 капки на 15 м2 - 100-150 мл. вода

Масаж: 5-6 капки на 15 гр. базово масло

Бани / Сауни: 4-6 капки

Компреси: 5-6 капки

 

 

Произход на продукта: България

 

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева опаковка, без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 20 °C.

  

Доставка: Еконт, Спиди, Български пощи, ДЧЛ, ТНТ, ФеДекс и други.

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

  

Мерки за безопасност: Да не се използва в периода на бременност или кърмене. Пазете от деца. Пазете от домашни любимци.

* Забранено е използването на етерични масла за деца под 3 години. След 3 години с уведомление и по лекарско предписание.
* Забранено е използването на етерични масла за хора с астматични наклонности.
* Забранено е използването на етерични масла за животни.

 

 

Срок на годност: до 5 години

 

 

Внимание! Важна информация!

Информацията за ползите на етеричните масла и показанията за тяхната употреба, съдържащи се в описанията на конкретното етерично масло на нашия уебсайт, са представени само за информация и не могат да се считат за лекарско предписание, за лечение на заболяване или самостоятелно лечение. Описаната информация не е пълна и изчерпателна. Преди да се ползват етеричните масла молим да се консултирате с личния лекар, ароматерапевт, или специалист в областта на билколечението.

Не забравяте, че етеричните масла са 100% концентрирани вещества, които изискват правилно разреждане преди употреба в домашни условия или за козметични и парфюмерийни цели. Много е важно да не използвате етерични масла в прекомерно високи концентрации (капки). Преди да използвате етеричното масло, извършете тест за поносимост - нанесете малко количество от етеричното масло 1-2 капки, предварително разредено в растително масло (бадем, жожоба, гроздови семки), върху кожата (на сгъвката на лакътя или китката) и наблюдавайте реакцията в продължение на от 1 до 24 часа.

В случай на получаване на алергична реакция, като: задушаване, обриви, хрема, сърбеж, диария, рязко повишен пулс или друг вид непоносимост върху вашето тяло незабавно да се обадите на лекар или на спешен център.

Количеството на етеричното масло, което трябва да се добави към базовото масло (например жожоба), зависи от желания аромат и концентрация, която искате да постигнете.

Обикновено се препоръчва да се използва разтвор от 1% до 3% етерично масло в базово масло. Така че, ще добавите 2 мл етерично масло към 100 мл базово масло, за да получите разтвор с концентрация от 2%.

 

 

 

5,95 лв. 7,00 лв.
Базова цена:5,95 лв.
Подобни продукти