Етерично масло от Кардамон (Elettaria cardamomum) 10 мл.

 • Колекция: Budjak

Кардамонът е подправка, известна със своя ароматичен вкус и уникален аромат. Този подправен вид произхожда основно от Индия и Шри Ланка, но се използва широко в кухните по целия свят.

В следващите редове ще научите повече за кардамона и неговите характеристики:

 

 • Видове кардамон: Има два основни вида кардамон - зелен (Elettaria cardamomum) и черен (Amomum subulatum). Зеленият кардамон е по-често използван и по-популярен в кулинарията и ароматерапията.

 

 • Вкус и аромат: Кардамонът има сладък, леко пикантен вкус и интензивен аромат. Зеленият кардамон е по-сладък и свеж, докато черният кардамон има по-интензивен и пикантен вкус.

 

 • Кулинарно използване: Кардамонът се използва в много кухни по света, включително индийска, арабска, скандинавска и други. Той се добавя към ястия като къри, сладкиши, кафе, чай и различни приправки. Кардамонът се използва и в алкохолни напитки като джин и анисова настойка.

 

 • Здравословни ползи: Кардамонът се счита за здравословна подправка. Някои от потенциалните му ползи включват подпомагане на дишането, улесняване на усвояването на храната, намаляване на стомашните неразположения и подобряване на устната хигиена.

 

 • Ароматерапия: Етеричното масло от кардамон се използва в ароматерапията за намаляване на стреса и повишаване на чувството за благополучие. Този аромат има успокояващ ефект.

 

 • Други приложения: Кардамонът се използва и в традиционната медицина за лечение на някои заболявания, като например проблеми с дишането и стомашни неразположения.

 

 

Ето някои от основните ползи и приложения на Етеричното масло от Кардамон:

 

 1. Ароматерапия: Маслото от кардамон се използва в ароматерапията за намаляване на стреса, тревожността и депресията. Неговият топъл и уютен аромат може да помогне да се подобри настроението и да се създаде чувство на благополучие.

 

 1. Дихателна подкрепа: Етеричното масло от кардамон може да се използва при дихателни проблеми, като насмърка и кашлица. Паренето с него може да помогне за разкриване на дихателните пътища и улеснение на дишането.

 

 1. Подпомагане на стомашното здраве: Кардамонът се използва в традиционната медицина за облекчаване на стомашни неразположения, като например газове и неприятност в стомаха. Етеричното масло от кардамон може да се нанася внимателно в областта на корема след разреждане с базово масло.

 

 1. Украса на ястия и напитки: Етеричното масло от кардамон може да се използва за ароматизиране на ястия, напитки и сладкиши. Дори няколко капки могат да придадат богат аромат и вкус на ястията.

 

 1. Масаж и релаксация: Маслото може да се използва при масаж за разтоварване на напрежението в мускулите и повишаване на чувството за релаксация.

 

 1. Козметични приложения: Етеричното масло от кардамон се използва и в някои козметични продукти за разглаждане на кожата, тъй като се смята, че подпомага здравето на кожата и има антисептични свойства.

 

Метод: Етерично масло от Етерично масло от Кардамон (Elettaria  cardamomum) се получава чрез парна дестилация на семената на кардамоновите капсули (топчета). Това масло има характерен сладък, пикантен и топъл аромат, който го прави популярно в ароматерапията и кулинарията.. Не съдържа консерванти, не е смесено с други масла, гарантирано 100% натурален продукт.

Използва се в козметика, парфюмерия, ароматерапия, хранително-вкусовата, фармацевтичната и химична промишленост.

 

 

 

Химичен състав:

 • 1,8-цинеол (еукалиптов олигомер): Това е основен съставен компонент в етеричното масло от кардамон и придава на маслото свеж аромат и допринася за неговите антисептични свойства.

 

 • Αлфа-терпинил ацетат: Този естер играе роля в аромата на кардамоновото масло и може да има успокояващ ефект.

 

 • Αлфа-пинен: Този терпен има антисептични и противовъзпалителни свойства.

 

 • Βета-пинен: Също като α-пинена, β-пиненът има антисептични и противовъзпалителни свойства. Този компонент може да помогне и за подобряване на дихателните проблеми.

 

 • Μетилнулигол: Този състав има антисептични и антимикробни свойства и играе роля в уникалния аромат на кардамоновото масло.

 

 • Лимонен: Лимоненият състав допринася за свежестта на аромата на маслото и може да помогне за подобряване на настроението.

 

 • Сабинен: Този терпен също може да има благоприятни антисептични и противовъзпалителни свойства.

 

 

 

Действие Етеричното масло от кардамон:  

Подобряване на дишането: Етеричното масло от кардамон се използва за подпомагане на дихателната система. Паренето с него може да помогне при заложен нос, кашлица и други дихателни проблеми. Може да се инхалира или добави в парене за по-добри резултати.

 

Улесняване на усвояването на храната: Кардамонът се използва традиционно за подобряване на стомашната функция и усвояването на храната. Етеричното масло може да бъде прилагано върху корема след разреждане с басово масло, което може да помогне при стомашни неразположения.

 

Намаляване на стреса и тревожността: Аромата на кардамоновото масло е успокояващ и може да помогне при намаляване на стреса, тревожността и депресията. Това го прави подходящо за ароматерапия.

 

Подпомагане на устната хигиена: Кардамонът има антисептични свойства и може да се използва за поддържане на устната хигиена. Някои хора го използват за облекчаване на устните проблеми като лош дъх и възпалени венци.

 

Ароматерапия: Аромата на кардамоновото масло може да подобри настроението, да намали стреса и да създаде усещане за благополучие. Това го прави подходящо за ароматерапия и релаксация.

 

Подобряване на циркулацията: Някои хора използват кардамоновото масло за подобряване на кръвообращението и укрепване на сърдечната функция.

 

Козметични приложения: Етеричното масло от кардамон може да бъде добавено към козметични продукти и кремове за грижа за кожата, тъй като се счита, че подпомага здравето на кожата и има антисептични свойства.

 

 

 

 

Ароматерапия (приложение и дозировка):

Арома лампа / Дифузер: 3-5 капки на 15 м2 - 100-150 мл. вода

Масаж: 5-6 капки на 15 гр. базово масло

Бани / Сауни: 4-6 капки

Компреси: 5-6 капки

 

 

Произход на продукта: Шри Ланка

 

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева опаковка, без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 20 °C.

  

Доставка: Еконт, Спиди, Български пощи, ДЧЛ, ТНТ, ФеДекс и други.

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

  

Мерки за безопасност: Да не се използва в периода на бременност или кърмене. Пазете от деца. Пазете от домашни любимци.

* Забранено е използването на етерични масла за деца под 3 години. След 3 години с уведомление и по лекарско предписание.
* Забранено е използването на етерични масла за хора с астматични наклонности.
* Забранено е използването на етерични масла за животни.

 

 

Срок на годност: до 5 години

 

 

Внимание! Важна информация!

Информацията за ползите на етеричните масла и показанията за тяхната употреба, съдържащи се в описанията на конкретното етерично масло на нашия уебсайт, са представени само за информация и не могат да се считат за лекарско предписание, за лечение на заболяване или самостоятелно лечение. Описаната информация не е пълна и изчерпателна. Преди да се ползват етеричните масла молим да се консултирате с личния лекар, ароматерапевт, или специалист в областта на билколечението.

Не забравяте, че етеричните масла са 100% концентрирани вещества, които изискват правилно разреждане преди употреба в домашни условия или за козметични и парфюмерийни цели. Много е важно да не използвате етерични масла в прекомерно високи концентрации (капки). Преди да използвате етеричното масло, извършете тест за поносимост - нанесете малко количество от етеричното масло 1-2 капки, предварително разредено в растително масло (бадем, жожоба, гроздови семки), върху кожата (на сгъвката на лакътя или китката) и наблюдавайте реакцията в продължение на от 1 до 24 часа.

В случай на получаване на алергична реакция, като: задушаване, обриви, хрема, сърбеж, диария, рязко повишен пулс или друг вид непоносимост върху вашето тяло незабавно да се обадите на лекар или на спешен център.

Количеството на етеричното масло, което трябва да се добави към базовото масло (например жожоба), зависи от желания аромат и концентрация, която искате да постигнете.

Обикновено се препоръчва да се използва разтвор от 1% до 3% етерично масло в базово масло. Така че, ще добавите 2 мл етерично масло към 100 мл базово масло, за да получите разтвор с концентрация от 2%.

 

 

 

12,00 лв.
Базова цена:12,00 лв.
Подобни продукти