ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ КИПАРИС: НЕВЕРОЯТНИ И ПОЛЕЗНИ СВОЙСТВА

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ КИПАРИС: НЕВЕРОЯТНИ И ПОЛЕЗНИ СВОЙСТВА

24 октомври 2021

8 свойства и ползи от етеричното масло от кипарис

1. Лечение на рани и инфекции.

Ако търсите бързо средство за заздравяване на рани, опитайте етерично масло от кипарис. Антисептичните свойства на маслото се придават от наличието на камфен, изключително важен компонент. Маслото помага за заздравяването както на външни, така и на вътрешни рани, като същевременно осигурява защита срещу инфекции. Проучване от 2014 г., публикувано в списание Modern and Alternative Medicine, показва, че етеричното масло от кипарис има антимикробни свойства, които инхибират растежа на тествани бактериални щамове. Проучването също така посочва възможността за използване на кипарисово масло като козметична съставка при производството на сапун, поради способността му да убива бактериите по повърхността на кожата. Може да се използва и за лечение на леки язви, акне, пустули и кожни обриви.


2. Премахване на спазми и мускулни болки при навяхвания.

Поради своите спазмолитични свойства, етеричното масло от кипарис е ефективно при лечение на проблеми, причинени от спазми, като крампи и мускулни болки. Етеричното масло е отлично за симптомите на синдрома на неспокойните крака, неврологично състояние, характеризиращо се с неприятни усещания в краката: потрепване, усещане за дърпане и неконтролирани микроспазми. Според Националния институт по неврологични заболявания и прояви (САЩ), синдромът на неспокойните крака може да доведе до нощно безсъние и дневно изтощение. Засегнатите хора често не могат да постигнат необходимото ниво на концентрация за ежедневни дейности през деня. Когато се прилага локално, 100% натурално етерично масло от кипарис облекчава спазмите, подобрява кръвообращението и облекчава хроничната болка. Също така е естествено средство за облекчаване на симптомите на синдрома на карпалния тунел чрез ефективно облекчаване на болката в областта на китката. Синдромът на карпалния тунел е неврологично състояние, характеризиращо се с болка в китката, където средният нерв се прищипва в тунела и се възпалява. Малкият диаметър на нерва е благоприятен за възпаление и локален оток, причинен от прекомерен стрес, хормонални промени и артрит. Етеричното масло от кипарис намалява застоя на течности в тъканите (честа причина за тунелен синдром). Освен това помага за подобряване на притока на кръв и помага за намаляване на възпалението.
Маслото от кипарис подобрява кръвообращението, като допринася за премахване на крампи, мускулни болки и главоболие. Някои видове гърчове дължат появата си на ендогенна млечна киселина, която ефективно се изхвърля от тялото от кипарисово етерично масло поради диуретичните си свойства, което от своя страна носи облекчение на мускулите, засегнати от крампи.

3. Подпомага премахването на токсините

Защото Етеричното масло от кипарис е диуретик, който помага на тялото да се отърве от натрупаните токсини. Маслото също така увеличава изпотяването, като по този начин ускорява елиминирането на токсините, излишната сол и влага. Този процес има положителен ефект върху всички системи и тъкани на тялото, особено върху кожата, като помага да се избегне (и да се лекува, ако е твърде късно) акне.
Също така етеричното масло от кипарис помага за понижаване на нивата на холестерола, като по този начин намалява стреса върху черния дроб. Проучване от 2007 г. на екип от учени в Египетския национален изследователски център в Кайро показа, че изолирани компоненти на кипарисово масло като космическа киселина, кафеена киселина и р-кумарова киселина показват хепатопротективни свойства. Тези избрани съставки значително понижават телесните (чернодробните) нива на глутамат оксалоацетат трансаминаза, глутамат пируват трансаминаза, холестерол и триглицериди, като същевременно оказват положителен ефект върху общия телесен протеин при лабораторните мишки, участващи в проучването. Химични екстракти бяха въведени в чернодробната тъкан на мишки, последвани от измервания преди и след прилагането на етерично масло от кипарис. Измерванията показват, че маслото съдържа антиоксидантни компоненти, които освобождават тялото от излишните токсини и спомагат за свързването на свободните радикали.

 

4. Подобрява съсирването на кръвта

Етеричното масло от кипарис има способността да спира излишния кръвен поток, като по този начин увеличава съсирването на кръвта. Тази способност на маслото се дължи на неговите стягащи и хемостатични свойства. Маслото кара кръвоносните канали да се стесняват, което повишава налягането и води до свиване на кожата, мускулната тъкан, тъканта на венците и космените фоликули. Тези стягащи свойства позволяват на етеричното масло от кипарис да "стегне" вашите тъкани, укрепвайки космените фоликули, като по този начин предотвратява загубата на коса.
Както бе споменато по-горе, хемостатичните свойства на етеричното масло от кипарис помагат за спиране на кървенето и повишаване на съсирването на кръвта веднага щом възникне нужда. Тези две полезни свойства работят ръка за ръка, за да ни помогнат бързо да излекуваме леки ожулвания, порязвания и дори отворени рани. Благодарение на тези свойства кипарисовото масло е незаменим лек при тежко менструално кървене, при лечение на миоми и ендометриоидна хетеротопия.

5. Помощ при дихателни проблеми


Етеричното масло от кипарис има разреждащи храчки и отхрачващи свойства, които спомагат за изчистване на горните дихателни пътища и белите дробове. Маслото действа успокояващо на дихателната система и действа като спазмолитично средство – помага дори при остри респираторни заболявания като астма и бронхит. Също така, маслото има антибактериални свойства, което му позволява да действа като помощно лекарство за заболявания, причинени от растежа на определен щам бактерии (или набор от щамове).

Проучване, публикувано през 2004 г. в Journal of Agricultural and Food Chemistry, показва, че камфенът, компонент, присъстващ в етеричното масло от кипарис, има инхибиращ ефект върху растежа на 9 изследвани бактериални щама и върху растежа на всички известни дрождови култури. Така можем да твърдим, че за определени цели кипарисовото масло е по-безопасна алтернатива на антибиотиците, които имат значителни странични ефекти, например т.нар. синдром на слаб стомах (раздразнено черво) и загуба на пробиотици.

6. Естествен дезодорант

Етеричното масло от кипарис има чист, пикантен мъжки аромат, който повишава настроението, енергията и щастието, което го прави отличен дезодорант. Такъв дезодорант може лесно да замени обичайния химически, благодарение на антибактериалните си свойства - предотвратяваме растежа на бактерии - предотвратява миризмата на пот, всичко е просто! Нещо повече, можете безопасно да добавите 10 капки етерично масло от кипарис към вашия препарат за почистване на пода или прах за пране (една доза, едно измиване!), За да придадете на повърхностите и прането свежа листна миризма, като същевременно убивате бактериите. Това може да бъде особено полезно през зимния сезон, т.к Ароматът на масло от кипарис предизвиква чувство на удоволствие и щастие.

7. Елиминиране на свръхвъзбуждане

Етеричното масло от кипарис има седативни свойства, които водят до чувство на доволно спокойствие и щастлива релаксация, независимо дали го използвате ароматерапия или масаж. Въпреки това, ароматът на маслото също има ободряващ ефект (в малко по -малка степен), стимулирайки нашите центрове на облекчение и щастие. Всичко това може да бъде полезно поотделно за хора, подложени на силен емоционален стрес, проблеми със заспиването или страдащи от посттравматичен и пост-шоков синдром. Да използвате етеричното масло от кипарис като естествено средство за превъзбуждане

или нервни състояния, добавете 5 капки към ароматизатора или ги разтворете в супена лъжица тлъсто масло и добавете към водата, когато се къпете. Ще бъде полезно да поставите арома дифузьор на главата на леглото през нощта, за да премахнете тревожността или симптомите на безсъние.

 

8. Бори се с целулита и разширените вени

Поради способността си да стимулира притока на кръв, етеричното масло от кипарис може да се използва като естествено средство за лечение на разширени вени. Разширените вени, наричани иначе паякови вени, се появяват, когато има прекомерен натиск във вените, което води до натъртване и подуване на вените. Според Националната библиотека по медицина (САЩ) това може да бъде причинено както от слаби венозни стени, така и от недостатъчно компресивно налягане на външната тъкан върху вената, което увеличава венозното налягане, което води до разширяване и разтягане на вените. Локалното приложение на кипарисово масло помага за премахване на застоялата кръв в краката и улеснява правилното й връщане към сърцето.

Маслото помага и за намаляване на риска от целулит, т.нар. "Портокалова кора" върху кожата на краката, задните части, корема и задната част на ръцете. Причината за целулита често се нарича застой на течности в тялото, лошо кръвообращение, лоша структурна организация на ендогенния колаген и наднормено тегло. Благодарение на своите диуретични свойства, кипарисовото масло ефективно премахва излишната влага и сол от тялото, които са причина за застоя на течности в тялото. Също така, както бе споменато по -горе, той стимулира метаболизма, ускорявайки притока на кръв. Използвайте маслото локално за лечение на разширени вени, целулит и всякакви други симптоми, причинени от лош метаболизъм.

 

КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ КИПЪРСКО ЕТЕРИЧНО МАСЛО

Кипарисовото масло е безопасно както за ароматерапия, така и за директна локална употреба. За външна употреба най-добрият вариант е да разтворите няколко капки масло в основа (кокосово или жожоба) в съотношение 1 към 15-20, преди да втриете в кожата. Ето някои примери за използването на етерично масло от кипарис в ежедневието:

• Напръскайте 5-7 капки кипарисово масло у дома или в офиса, за да създадете емоционално балансиран ароматен модел, който предизвиква усещане за спокойствие и същевременно ободряващо, което може да помогне за борба с чувството на тревожност и превъзбуда.

• Прилагайте локално, разредено с носещо масло, за облекчаване на симптомите на артрит, синдром на неспокойните крака, гърчове, астма, бронхит, студена кашлица, синдром на карпалния тунел и тежки менструални периоди. Просто втривайте сместа в подходящата област няколко пъти на ден, в зависимост от вашите нужди, докато почувствате облекчение.

• За да намалите риска от целулит, разширени вени, рани, порязвания и охлузвания, нанесете 2-3 капки етерично масло от кипарис върху зоните, изискващи грижа.

• Добавете 5 капки масло, разредено в носител (мед или мляко) към водата, докато правите гореща вана, за да облекчите симптомите на горната белодробна болест. Можете да разредите няколко капки (както е посочено по -горе) в основата на носителя и да използвате получения разтвор като затоплящ компрес за областта на гърдите. За да намалите нивата на храчки, сложете 3-5 капки във вряща вода, покрийте главата си с кърпа и вдишвайте парата за 5-10 минути.

• За дезодориране у дома, добавете 5-10 капки етерично масло от кипарис към почистващ препарат или добавете масло към вода и напръскайте получения разтвор върху завеси, покривки и мека мебел. Също така, 1-2 капки могат да се капят в обувки, шапка, яке - за да се предотврати растежа на бактерии и следователно миризмата на пот.

• За грижа за косата и кожата добавете 1-3 капки етерично масло от кипарис към вашия шампоан, балсам или тоник. Това масло е чудесно за дълбоко почистване и има допълнителни ползи за косата и кожата поради своите антимикробни свойства.

 

Етеричното масло от кипарис се смесва добре с масла от лавандула, бергамот, кедър, лайка, иланг-иланг. Всички те имат седативен ефект и спомагат за постигане на състояние на спокойствие и баланс, независимо дали ги използвате в ароматерапия или локално. Смесете любимите си етерични масла с кипарисово масло, добавете 5-6 капки във ваната (предварително разредени в мляко или мед) или използвайте като добавка към вашия масажен продукт. Кокосовото масло работи добре като основа. той се грижи за кожата ви по време на масажа, действайки като тоник и овлажнител.

 

ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ПРИ УПОТРЕБА НА КИПЪРСКО ЕТИЧНО МАСЛО


Етеричното масло от кипарис не трябва да се използва вътрешно. Само когато се използва ароматерапия или локално може да се счита за безопасен и нетоксичен. Маслото не трябва да се използва по време на бременност и употребата на това масло по време на детството трябва да се избягва. Ефектите на етеричното масло от кипарис върху децата не са добре разбрани. Не забравяйте да направите тест за алергия преди употреба - нанесете 1 капка върху китката си, разтрийте. Ако в рамките на 15 минути няма очевидни признаци на реакция (дразнене, обрив, силно парене), маслото е безопасно за вас. Най -безопасното локално приложение е да се разтвори единична доза етерично масло от кипарис в базово масло от мастен носител.


Можете да попълнете и да ни изпратете следната стандартна форма за отказ по чл. 52, ал. 2 от ЗЗП:  Стандартен формуляр за упражняване правото на отказ от договора: (попълнете и изпратете настоящия формуляр единствено ако желаете да се откажете от договора)

прочети още

Укрепване на косата и скалпа, Антисептични свойства, Хидратация на кожата, Антимикробни свойства, Намаляване на възпалението!

прочети още

Масло от мускус, извлечено от мускусния елен, беше ценен състав в много парфюми и допринасяше за сложния и дълготраен аромат. Този природен мускус се използваше в парфюмерията, но тъй като процесът на добив беше контроверсиален и включваше зловредни действия върху животните, използването му стана неприемливо и незаконно. Днес, за да се постигне аромата на мускус в парфюмерията, парфюмерите използват синтетични мускусни аромати. Тези синтетични съставки са създадени химично и имитират аромата на естествения мускус, но не съдържат реални животински продукти и не нарушават животните. Те се използват широко в парфюмерията и козметиката и са по-етична и устойчива алтернатива на естествения мускус.

прочети още

Етеричните масла са добър помощник в борбата с Акне. Ето някои етерични масла, които могат да помогнат в борбата с акнето: масло от Чаено дърво, масло от Лавандула, масло от Розмарин, масло от Джинджифил и Бергамот. Как да ги използвате вижте в статията.

прочети още

Ароматерапия, грижа за кожата и косата, масаж, лечебни свойства, имунна и дихателни системи, подобряване на сън, козметика, говене.

прочети още

Хидролатите могат да се използват като естествени тоници за лице. Помагат за балансиране на pH на кожата, овлажняват я и облекчават раздразнението.

прочети още

Най-често хидролатът за лице се използва като алтернатива на тоника. Продуктът овлажнява кожата, предотвратява изсушаването, подхранва и тонизира, има антисептично действие и помага в борбата с обривите. Отлично освежава в горещо време или през отоплителния сезон.

прочети още

Как да се вдигне ЛИБИДОТО? Просто….. Трябва да имате във вашата здравна аптечка тези масла: 1. Жасмин етерично масло 2. Иланг -Иланг етерично масло 3. Сандалово дърво етерично масло

прочети още

Заповядайте във фирмен магазин на Буджак в г. Пловдив, ул. Белград 24А, (на ъгъла на ул. Полковник Бонев) отсреща Новотела. Тук е представена цялата ни гамма с продукти, също така има и щанд с мостри на етеричните масла, които може да тествате.

прочети още

Фирма Буджак ЕООД, притежава сертификат органик, или биологичен статут на етерични масла, флорални води, билки, конкрети, абсолюти. Официално регистриран в био регистъра до 31.12.2022г. Сертифициращ орган Серес BG-BIO-04.

прочети още

Буджак ЕООД предлага висококачествени български и вносни суровини, които се реализират на българския пазар и в чужбина. Допълнителна дейност на Буджак е събирането на диви горски и планински билки. Какво предлагаме: • Богата гама от натурални етерични масла; • Базови (растителни) натурални масла, получени от зърна, семена, ядки, плодове, зърнени култури и цветя; • Флорални води - Хидролати; • Различни категории натурални масла, включително: козметично качество, конвенционално и органично (био) качество, студено пресовано, рафинирано и фармацевтично качество. • Екстракти, включително: конкрети, абсолюти, Co2, гликолов екстракт, восъци; • Сухи билки, пудри (брашно за маски и ексфолианти) от сушени билки. • Гъвкавост на предлаганите продукти (опаковане и съхранение) • Документална поддръжка: аналитични справки и анализи, сертификати за качество, сертификати за произход; Вижте също листове за алергени и информационни листове за безопасност. • Пълен ангажимент към качеството, безопасността, околната среда и здравето; • Транспортни услуги в страната и чужбина.

прочети още

При поръчки на сума над 100лв. безплатна доставка до офис на Спиди или офис на Еконт.

прочети още

Етеричното масло се определя като летливата част на естествен продукт, която може да бъде получена чрез дестилация, парна дестилация или пресоване в случай на цитрусови плодове. То съдържа главно летливи въглеводороди. Етеричните масла се извличат от различни части на растенията. Маслото е „етерично" в смисъла, че носи отличителния аромат или представлява екстракт от растението. Допълнително съдействие можете да получите от Европейската федерация по етерични масла (EFEO) и Международната асоциация за ароматичните съставки (IFRA).

прочети още

Фирма "Буджак" ЕООД от слънчева България ще ви разкаже какви методи съществуват за получаване на ЕТЕРИЧНИ МАСЛА.

прочети още

Online store for wholesale purchases of Bulgarian essential oils, base oils - cold pressed, hydrolates, concretes, absolutes, glycol extracts. www.naturaloilbg.com The new distillation season starts in April 2022. With a preliminary coaxing and signing of an agreement on the production of raw materials - a 30% discount. Firm Budzhak Ltd also works under the individual order of the buyer. For more information write to WhatsApp at +359876588415 We can do everything...

прочети още

Следващият списък показва основната идея за преобладаващият характер на избраните масла. ВРЪХНА НОТА Евкалипт, лимон, босилек МОДИФИКАТОР Гераниум, лавандула, риган ОСНОВА( БАЗА) Пачули, жасмин, мирта Добре балансиран аромат се нарича този, който съдържа елементи от трите различни категории, с определено количество, независимо дали е тежък ориенталски или лек цветист.Тази теория се използва главно в парфюмерийната дейност, но същите принципи могат да се приложат и в ароматерапията и в домашното приготвяне на лекарства.

прочети още

Масаж: 5-8 капки от маслото се смесват с 10 гр. Растително масло например: бадемово, царевично, пшеничен зародиш, или избран крем. За успокояване на възпалена и подхранване на суха кожа 3 капки лавандулово масло се смесват с 10 капки зехтин и с тази смес се прави масаж на кожата на лицето. Парни бани: за тонизиране на всякакъв тип кожа 2-3 капки лавандулово масло в 150 мл. Вода. Бани: при кожни възпаления, обриви, акне, слънчеви изгарения се правят топли вани – 10 капки масло се добавят във водата непосредствено преди ползване. Ароматизиране на помещения: 4-5 капки в аромалампата – при повишено нервно напряжение, безсъние, главоболие и мигрена. Сауна: 5-10 капки масло в съд с гореща вода се поставят на грния етаж на нагревателя. Инхалации: 2-3 капки масло в съд с гореща вода – при простуда и грип, кашлица и възпаление на гърлото / при процедурата очите трябва да бъдат затворени. Обоготяване на кремове, тоници, шампоани – 2-3 капки масло от 5 гр. основа.

прочети още

Кратка информация за употреба: 1. Вани: 4-5 капки масло се прибавят във ваната непосредствено преди ползване, прилагат се за тонизиране и освежаване на кожата. 2. Компреси: в комбинация с подходящ носител /растително масло - базаво/ се прилага при кожни обриви, възпалена и раздразнена кожа. 3. Инхалации - за повишаване на апетита и подобряване на храносмилателните процеси, а също така има добър ефект при катар на горните дихателни пътища и бронхиална астма.

прочети още

Факти за евкалипта Ароматът на това етерично масло отблъсква насекомите, особено комарите. Ефективно дезинфекцира и премахва неприятните миризми във въздуха. Предотвратява разпространението на вируси и инфекции във въздуха, което позволява да се използва като основен профилактичен агент.

прочети още

Фирма "Буджак" ЕООД, през 2021 г. придобива Сертификат за биологични продукти произведене в България от "СЕРЕС - Сертификация на екологични стандарти" ООД ... BG-BIO-04. Биологичните продукти са изброени във раздел 2 от Сертификата.

прочети още

Добре балансиран аромат се нарича този, който съдържа елементи от трите различни категории, с определено количество, независимо дали е тежък ориенталски или лек цветист.Тази теория се използва главно в парфюмерийната дейност, но същите принципи могат да се приложат и в ароматерапията и в домашното приготвяне на лекарства.

прочети още

По принцип етеричните масла се смесват по две причини: - Заради техният лечебен ефект и благоприятно въздействие върху организма - За създаване на парфюми - За домашна козметика - За ароматерапия

прочети още

Анфльораж - е метод за извличане на суровини, използвани във връзка с определени видове цветя, които са доста деликатни или губят своите парфюмерни свойства по време на третиране с вода, пара или летливи разтворители. Също така, anflerage се използва, ако добивът на суровини по време на екстракция с летливи разтворители се счита за незначителен.

прочети още