Етерично масло от Мащерка (Thymus vulgaris) 10 мл.

 • Колекция: Буджак
 • Кат. номер: TV-001

Основните ползи и приложения на етеричното масло от Мащерка (Thymus vulgaris):

 1. Антисептични свойства: Етеричното масло от мащерка има мощни антисептични и антимикробни свойства, които го правят подходящо за почистване и дезинфекция на кожа и повърхности. То може да помогне при лечението на рани и ожулвания.

 2. Подпомагане на дихателната система: Мащерката се използва за подпомагане на дихателната система при настинки, бронхит и други респираторни проблеми. Етеричното масло може да се инхалира или да се използва при масаж в гръдния и гръбен район.

 3. Антиинфламаторни свойства: Маслото от мащерка може да помогне при възпалителни състояния като артрит и ревматизъм.

 4. Укрепване на имунната система: То е известно със своите стимулиращи свойства върху имунната система и може да подпомогне съпротивителността на организма.

 5. Подпомагане на пищеварителната система: Маслото от мащерка може да бъде полезно при стомашни разстройства и подпомагане на добрата функция на пищеварителната система.

 6. Ароматерапия: Маслото се използва в ароматерапията и има приятен, билков аромат. То може да помогне за релаксация и намаляване на стреса.

 7. Грижа за кожата: Маслото от мащерка се използва в грижата за кожата и може да помогне при акне и други кожни проблеми.

 

 

Технология на извличане:  Етерично  масло от Мащерка се получава чрез парна дестилация на свеж стрък.

Не съдържа консерванти, не е смесено с други масла, гарантирано 100% натурален продукт.

Използва се в козметика, парфюмерия, ароматерапия, хранително-вкусовата, фармацевтичната и химична промишленост.

 

 

Химичен състав на Етеричното масло от Мащерка:

 1. Тимол: Този компонент е характерен за маслото от мащерка и му придава неговите антисептични и антимикробни свойства. Тимолът съдейства за унищожаване на бактерии, вируси и гъбички.

 2. Β-Кариофилен: Този терпен има противовъзпалителни свойства и може да помогне при заболявания на ставите и други възпалителни състояния.

 3. Α-Пинен: Този терпен е известен с антисептичните си свойства и може да бъде полезен при дихателни проблеми.

 4. Β-Пинен: Друг терпен с антисептични и антимикробни качества.

 5. Линалоол: Този компонент има успокояващи свойства и може да бъде полезен при релаксацията и намаляване на стреса.

 6. Α-Терпинен: Този терпен има антисептични и антимикробни свойства и се използва в медицината и козметиката.

 7. Β-Мирцен: Този терпен има релаксиращи свойства и може да помогне при намаляване на стреса и напрежението.

 8. Царванол: Този компонент предоставя на маслото своите антисептични свойства.

 

 

Действие на Етеричното масло от Мащерка:

* Имуностимулиращо,

* Тонизиращо,

* Противовъзпалително,

* Антиастматично,

* Аналгетично,

* Заздравяващо рани,

* Резорбируемо,

* Антисептично,

* Противогъбично,

* Антихелминтно,

* Шлаково отстраняващо,

* Карминативно,

* Антиревматично,

* Повишаващо кръвното налягане,

* Подобрява апетита.

 

Мащерката се прилага се като запарка при суха кашлица, спастичен бронхит, коклюш, стомашно-чревни възпалителни заболявания с колики и метеоризъм, както и външно за промивка на устната кухина и за гаргара. 

 

Основни характеристики на билка Мащерка:

 1. Аромат и вкус: Мащерката има силно ароматични листа и цветя, с камфоров и билков аромат. Тя се използва като подправка в много ястия, особено в средиземноморската кухня. Ароматът й е наситен и добавя уникален вкус към храни като пиле, риба, паста и още.

 2. Медицински ползи: Мащерката се използва в традиционната медицина за лечение на различни здравословни проблеми. Тя съдържа множество полезни съставки, включително тимолово масло, което е известно с антисептичните си и антимикробни свойства. Мащерката може да се използва за лечение на настинки, кашлица и други дихателни заболявания, както и за подпомагане на пищеварителната система.

 3. Ароматерапия: Мащерката има успокояващ и релаксиращ аромат, което я прави подходяща за ароматерапия. Етеричното масло от мащерка се използва в ароматерапията за намаляване на стреса и подобряване на настроението.

 4. Грижа за кожата: Мащерката се използва в някои козметични продукти и маски за лице поради своите антисептични и антиоксидантни свойства. Тя може да бъде полезна за грижа за кожата и лечение на акне и други кожни проблеми.

 5. Градинарство: Мащерката се отглежда и в градинарството, както заради своя аромат, така и заради своите декоративни качества. Тя е устойчиво и лесно за отглеждане растение.

 6. Мазнини и етерични масла: Етеричното масло от мащерка се използва в ароматерапия и козметични продукти, като трябва да се разрежда преди употреба.

 

Ароматерапия (приложение и дозировка) на етерично масло от Мащерка:

Арома лампа / Дифузер: 3-5 капки на 15 м2 - 100-150 мл. вода

Масаж: 5-6 капки на 15 гр. базово масло

Бани / Сауни: 4-6 капки

Компреси: 5-6 капки

 


Произход на продукта: България

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева опаковка,  без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 25 °C

 

Доставка: Еконт, Спиди, Български пощи, ДЧЛ, ТНТ, ФеДекс и други.

 

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

 

 

Срок на годност: до 5 години

 

 

Мерки за безопасност: Да не се използва в периода на бременност или кърмене. Пазете от деца. Пазете от домашни любимци.

* Забранено е използването на етерични масла за деца под 3 години. След 3 години с уведомление и по лекарско предписание.
* Забранено е използването на етерични масла за хора с астматични наклонности.
* Забранено е използването на етерични масла за животни.

 

Внимание! Важна информация

Информацията за ползите на етеричните масла и показанията за тяхната употреба, съдържащи се в описанията на конкретното етерично масло на нашия уебсайт, са представени само за информация и не могат да се считат за лекарско предписание, за лечение на заболяване или самостоятелно лечение. Описаната информация не е пълна и изчерпателна. Преди да се ползват етеричните масла молим да се консултирате с личния лекар, ароматерапевт, или специалист в областта на билколечението.

Не забравяте, че етеричните масла са 100% концентрирани вещества, които изискват правилно разреждане преди употреба в домашни условия или за козметични и парфюмерийни цели. Много е важно да не използвате етерични масла в прекомерно високи концентрации (капки). Преди да използвате етеричното масло, извършете тест за поносимост - нанесете малко количество от етеричното масло 1-2 капки, предварително разредено в растително масло (бадем, жожоба, гроздови семки), върху кожата (на сгъвката на лакътя или китката) и наблюдавайте реакцията в продължение на от 1 до 24 часа.

В случай на получаване на алергична реакция, като: задушаване, обриви, хрема, сърбеж, диария, рязко повишен пулс или друг вид непоносимост върху вашето тяло незабавно да се обадите на лекар или на спешен център.

Количеството на етеричното масло, което трябва да се добави към базовото масло (например жожоба), зависи от желания аромат и концентрация, която искате да постигнете.

Обикновено се препоръчва да се използва разтвор от 1% до 3% етерично масло в базово масло. Така че, ще добавите 2 мл. етерично масло към 100 мл. базово масло, за да получите разтвор с концентрация от 2%.

 

 

7,00 лв.
Базова цена:7,00 лв.
Подобни продукти