Етерично масло от Маточина (Melissa officinalis) 10 мл.

 • Колекция: Буджак
 • Кат. номер: MO-001

Маточина (Melissa officinalis), известна още като лимонена маточина, е билково растение, което се използва в традиционната медицина и гурме кухня поради своя уникален аромат и множество полезни свойства.

Аромат и вкус: Маточината има приятен лимонов аромат и вкус. Листата и цветовете й се използват за подправка на различни ястия и напитки, като чай от маточина, коктейли и десерти.

Маточината (Melissa officinalis) е многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни, растящо в южна Европа и Средиземноморието. За нейна родина се смятат земите около Средиземно море. Маточината е универсален гений от растителния свят, чието етерично масло съдържа в себе си цялата лечебна мощ на природата.

 

Това масло има свеж и цитрусов аромат и е популярно в ароматерапията, както и за множество други приложения.

Ето някои от основните ползи и приложения на етеричното масло от маточина:

 1. Релаксация и намаляване на стреса: Маслото от маточина е известно с успокояващите си свойства и може да помогне при релаксацията и намаляване на стреса. То се използва в ароматерапията за тези цели.

 2. Подобряване на настроението: Маслото може да помогне за повишаване на настроението и да бъде полезно при депресия и тревожност.

 3. Подпомагане на съня: Ароматерапия с масло от маточина преди лягане може да помогне за постигане на по-добър сън.

 4. Подпомагане на пищеварителната система: Маслото от маточина може да бъде полезно при някои стомашни разстройства и да подпомага добрата функция на пищеварителната система.

 5. Подобряване на кожата: Маслото от маточина се използва в грижата за кожата и може да помогне за поддържане на кожата мека и здрава.

 6. Подпомагане на имунната система: Маслото може да бъде полезно за подпомагане на имунната система и увеличаване на съпротивителността на организма.

 7. Антикатарални свойства: Маслото от маточина може да помогне при заболявания на горните дихателни пътища и катарални състояния.

 8. Антисептични свойства: Това масло има и антисептични качества, които го правят подходящо за почистване на кожа и повърхности.

 

 

Технология на извличане:  Етерично  масло от Маточина се получава чрез парна дестилация на свеж стрък със цвете/листна маса.

Не съдържа консерванти, не е смесено с други масла, гарантирано 100% натурален продукт.

Използва се в козметика, парфюмерия, ароматерапия, хранително-вкусовата, фармацевтичната и химична промишленост.

 

 

Химичен състав на Етеричното масло от Маточина:

 1. Цитрал: Това е основният състав, който придава на маслото лимонено-цитрусовия аромат. Цитралът също е известен с антибактериалните си свойства.

 2. Гераниол: Този състав има сладък и розов аромат и се счита за успокояващ и релаксиращ.

 3. Β-Кариофилен: Този терпен се среща и в маслото от маточина и има противовъзпалителни и антибактериални свойства.

 4. Лимонен: Лимоненият състав е характерен за цитрусовите аромати и може да подпомага релаксацията и повишаването на настроението.

 5. Α-Пинен: Този терпен има антисептични свойства и се счита за полезен при дихателни проблеми.

 6. Линалоол: Този състав има успокояващи свойства и може да бъде полезен при стрес и тревожност.

 7. Α-Терпинен: Този терпен се среща в маслото от маточина и има антисептични и антимикробни свойства.

 8. Β-Мирцен: Този терпен има релаксиращи свойства и може да помогне за намаляване на стреса.

 

Какви са полезните свойства на Етеричното масло от Маточина:

1. Противовъзпалително,

2. Психостимулиращо,

3. Антисептично,

4. Спазмолитично,

5. Тонизиращо,

6. Болкоуспокояващо,

7. Пречистващо кръвта,

8. Изхвърлящо токсини,

9. Дезинтоксикиращо,

10. Имуностимулиращо,

11. Кръвоспиращо,

12. Заздравяващо,

13. Седативно,

14. Балансиращо.

Мощните релаксиращи и успокояващи свойства на висококачественото масло от Маточина го превръщат в етеричното масло с най-силен седативен ефект върху централната нервна система.

 

 

Ароматерапия (приложение и дозировка) на етерично масло от Маточина:

Арома лампа / Дифузер: 3-5 капки на 15 м2 - 100-150 мл. вода

Масаж: 5-6 капки на 15 гр. базово масло

Бани / Сауни: 4-6 капки

Компреси: 5-6 капки

 


Произход на продукта: България

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева опаковка,  без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 25 °C

 

Доставка: Еконт, Спиди, Български пощи, ДЧЛ, ТНТ, ФеДекс и други.

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

 

Срок на годност: до 5 години

 

Мерки за безопасност: Да не се използва в периода на бременност или кърмене. Пазете от деца. Пазете от домашни любимци.

* Забранено е използването на етерични масла за деца под 3 години. След 3 години с уведомление и по лекарско предписание.
* Забранено е използването на етерични масла за хора с астматични наклонности.
* Забранено е използването на етерични масла за животни.

 

Внимание! Важна информация

Информацията за ползите на етеричните масла и показанията за тяхната употреба, съдържащи се в описанията на конкретното етерично масло на нашия уебсайт, са представени само за информация и не могат да се считат за лекарско предписание, за лечение на заболяване или самостоятелно лечение. Описаната информация не е пълна и изчерпателна. Преди да се ползват етеричните масла молим да се консултирате с личния лекар, ароматерапевт, или специалист в областта на билколечението.

Не забравяте, че етеричните масла са 100% концентрирани вещества, които изискват правилно разреждане преди употреба в домашни условия или за козметични и парфюмерийни цели. Много е важно да не използвате етерични масла в прекомерно високи концентрации (капки). Преди да използвате етеричното масло, извършете тест за поносимост - нанесете малко количество от етеричното масло 1-2 капки, предварително разредено в растително масло (бадем, жожоба, гроздови семки), върху кожата (на сгъвката на лакътя или китката) и наблюдавайте реакцията в продължение на от 1 до 24 часа.

В случай на получаване на алергична реакция, като: задушаване, обриви, хрема, сърбеж, диария, рязко повишен пулс или друг вид непоносимост върху вашето тяло незабавно да се обадите на лекар или на спешен център.

Количеството на етеричното масло, което трябва да се добави към базовото масло (например жожоба), зависи от желания аромат и концентрация, която искате да постигнете.

Обикновено се препоръчва да се използва разтвор от 1% до 3% етерично масло в базово масло. Така че, ще добавите 2 мл. етерично масло към 100 мл. базово масло, за да получите разтвор с концентрация от 2%.

17,00 лв. 20,00 лв.
Базова цена:17,00 лв.
Подобни продукти