Етерично масло от Монарда (Monarda fistulosa) 10 мл.

 • Колекция: Буджак

Етеричното масло от Монарда (Monarda fistulosa), известно още като "дива мента" или "червена мента", се извлича от листата и цветовете на растението Monarda fistulosa. Това масло има характерен аромат и се използва в ароматерапията и за множество други приложения.

 

Ползи и приложения на етеричното масло от Монарда:

 1. Антисептични и антимикробни свойства: Маслото от Монарда има силни антисептични и антимикробни свойства. То може да бъде използвано за почистване на кожа и рани, за предпазване от инфекции.

 2. Подпомагане на дихателната система: Маслото може да помогне при дихателни проблеми, като настинки и заложен нос. Инхалация на аромата му може да бъде полезна за отпушване на дихателните пътища.

 3. Облекчаване на болки: Етеричното масло от Монарда може да бъде използвано за облекчаване на болки в мускули и стави. То има релаксиращ и успокояващ ефект.

 4. Подпомагане на пищеварителната система: Маслото може да бъде полезно при стомашни разстройства и неприятни усещания след ядене. То помага за подобряване на процеса на пищеварене.

 5. Подобряване на кожата: Маслото от Монарда може да бъде използвано за грижа за кожата поради своите антисептични свойства. То може да бъде полезно при лечение на ужилвания от насекоми и други дразнения на кожата.

 6. Ароматерапия: Аромата на маслото от Монарда може да помогне при релаксацията и намаляването на стреса. Този аромат се използва в ароматерапията за подобряване на психичното благополучие.

 

Технология на извличане:  Етерично масло от Монарда се получава чрез парна дестилация на листата и цветовете на растението.

Не съдържа консерванти, не е смесено с други масла, гарантирано 100% натурален продукт.

Използва се в козметика, парфюмерия, ароматерапия, хранително-вкусовата, фармацевтичната и химична промишленост.

 

Какви са действията и свойствата на Етеричното масло от Монарда?:

1. Маслото от Монарда има силно антибактериално действие срещу широк спектър от микроби, както и противогъбични и антивирусни свойства. В същото време маслото се счита за меко и добре поносимо от кожата.
 
2. Маслото от монарда има имуномодулиращ ефект и ефективно се бори с инфекции на дихателната система (настинка, синузит, отит, ринит, бронхит, грип).
 
3. Има утеротоничен ефект, използва се при инфекции на пикочните пътища (цистит, вагинит, уретрит).
 
4. Маслото от монарда има тонизиращо действие върху организма като цяло, включително нервната система. Активира, премахва слабостта и умората, облекчава нервното напрежение, е антидепресант.
 
5. Има инсектицидно и репелентно действие.
 
6. Маслото от монарда се използва за нокти. Укрепва слабите и тънки нокти. Маслото насърчава растежа на здрав нокът след унищожаване на гъбичките. Облекчава възпалението на околонокътния валяк. Използва се при онихолиза на ноктите (отлепване на нокътната плочка).
 
7. Притежава ненадминато действие върху мухъл. Третирайте проблемните зони с чиста монарда или спиртен разтвор (30 ml алкохол на 5 ml масло). Ако е необходимо, използвайте няколко пъти до постигане на стабилен ефект.
 
8. Подходящ за проблемна, мазна кожа, действа противовъзпалително, тонизира, активира заздравителните процеси на увредените тъкани, почиства от гъбични инфекции, допълва дезодориращите смеси. Използва се и при себореен дерматит и суха екзема.
 
 

Етеричното масло от Monarda, получено от цветовете на Monarda fistulosa, е мощно широкоспектърно антивирусно, антиинфекциозно, антибактериално и противогъбично средство. Това етерично масло е химически подобно на мащерка и гераниол и има успокояващ сладък цитрусово-флорален аромат.

 
Когато имате проблеми със заспиването, доказано е, че Монардата работи добре с етерично масло от лавандула. Тези две масла се комбинират изключително добре в релаксираща смес преди лягане в дифузер.
 
 
 
 

Терапевтично приложение на етерично масло от Монарда

Свойства: високо широкоспектърно бактерицидно действие (микроорганизми, вируси, гъбички, микоплазми), антивирусно, противовъзпалително, имуномодулиращо, антиоксидантно, антисклеротично, десенсибилизиращо, спазмолитично, радиопротективно, антистресово, адаптогенно, антианемично, антиканцерогенно, силно консервиращо действие.
 

 

Химичен състав на Етеричното масло от Монарда:

 1. Τимол: Този компонент е отговорен за силния антисептичен и антимикробен ефект на маслото от Монарда. Тимолът е известен със своите противовъзпалителни свойства и може да бъде полезен при различни видове инфекции.

 2. Β-Кариофилен: Този терпен има противовъзпалителни свойства и може да помогне при облекчаване на болки и неприятни състояния на кожата.

 3. Пинен: Маслото съдържа както α-пинен, така и β-пинен, които са известни със своите антисептични и противовъзпалителни свойства. Те могат да бъдат полезни при дихателни проблеми и за облекчаване на възпаления.

 4. Μентон: Ментонът има охлаждащ ефект и може да помогне при облекчаване на болки и напрежение.

 5. Λимонен: Лимоненият терпен има антисептични и антимикробни свойства и придава на маслото лек цитрусов аромат.

 

Ароматерапия (приложение и дозировка) на етерично масло от Монарда:

Арома лампа / Дифузер: 3-5 капки на 15 м2 - 100-150 мл. вода

Масаж: 5-6 капки на 15 гр. базово масло

Бани / Сауни: 4-6 капки

Компреси: 5-6 капки

 


Произход на продукта: Канада

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева опаковка,  без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 25 °C

 

Доставка: Еконт, Спиди, Български пощи, ДЧЛ, ТНТ, ФеДекс и други.

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

 

Срок на годност: до 5 години

 

Мерки за безопасност: Да не се използва в периода на бременност или кърмене. Пазете от деца. Пазете от домашни любимци.

* Забранено е използването на етерични масла за деца под 3 години. След 3 години с уведомление и по лекарско предписание.
* Забранено е използването на етерични масла за хора с астматични наклонности.
* Забранено е използването на етерични масла за животни.

 

Внимание! Важна информация

Информацията за ползите на етеричните масла и показанията за тяхната употреба, съдържащи се в описанията на конкретното етерично масло на нашия уебсайт, са представени само за информация и не могат да се считат за лекарско предписание, за лечение на заболяване или самостоятелно лечение. Описаната информация не е пълна и изчерпателна. Преди да се ползват етеричните масла молим да се консултирате с личния лекар, ароматерапевт, или специалист в областта на билколечението.

Не забравяте, че етеричните масла са 100% концентрирани вещества, които изискват правилно разреждане преди употреба в домашни условия или за козметични и парфюмерийни цели. Много е важно да не използвате етерични масла в прекомерно високи концентрации (капки). Преди да използвате етеричното масло, извършете тест за поносимост - нанесете малко количество от етеричното масло 1-2 капки, предварително разредено в растително масло (бадем, жожоба, гроздови семки), върху кожата (на сгъвката на лакътя или китката) и наблюдавайте реакцията в продължение на от 1 до 24 часа.

В случай на получаване на алергична реакция, като: задушаване, обриви, хрема, сърбеж, диария, рязко повишен пулс или друг вид непоносимост върху вашето тяло незабавно да се обадите на лекар или на спешен център.

Количеството на етеричното масло, което трябва да се добави към базовото масло (например жожоба), зависи от желания аромат и концентрация, която искате да постигнете.

Обикновено се препоръчва да се използва разтвор от 1% до 3% етерично масло в базово масло. Така че, ще добавите 2 мл. етерично масло към 100 мл. базово масло, за да получите разтвор с концентрация от 2%.

16,00 лв.
Базова цена:16,00 лв.
Подобни продукти