Етерично масло от Мускус (Moschus moschiferus) 5 мл.

Естественият източник на етерично масло от мускус са пирениалните жлези на мускусния елен. Мускусът намира приложение като базова нотка в парфюмите и е високо ценена суровина. С терминът мускус (Moschus Moschiferus) се назовава цял клас от ароматни съставки. 

Естественият мускус е червено-кафява субстанция. Появява се при полово зрели животни с появата на репродуктивната им способност. Изсушен не издава миризма.

Добиване на мускус.
Мускусът може да бъде извлечен по три начина:

По естествен път от жлезите на мускусния елен. Естествено извлечената съставка е сред най-скъпите животински продукти. На черния пазар естествено извлеченият мускус е по-скъп от златото;

От растения; Някои растения, като ангелика и зърната на вид хибискус, също произвеждат съединения с животински нотки, които копират мускус;

Синтетично. В наши дни са синтезирани стотици варианти с различна интензивност и характер, като галаксолид, хабанолид, етил месингов, алил амилов гликолат и др. Почти изцяло мускусът се добива по този начин, след като през 1979 г. е забранено добиването на естествен мускус, заради обявяването на мускусния елен за застрашен вид. Интересен факт за открития синтетичния мускус е, че е получен случайно докато ученият Albert Baur е експериментирал с TNT експлозиви.

Приложение на масло от Мускус


Мускусът е един от най-противоречивите аромати, ползвани в парфюмерията. Това, което прави мускуса предпочитана основа за много парфюми, е неговата уникална способност да балансира парфюмната композиция и ѝ позволи по-дълготраен живот. Той е и една от най-често използваните съставки, която се среща в почти всеки трети парфюм. Мускусът има изключително силна миризма с облагородяващ и фиксиращ ефект, която се използва в парфюмерията още от античността. В наши дни мускус е име, което свързваме с оригинални и луксозни парфюми, в повечето случаи кафяви на цвят, характеризиращи се с много силен аромат.

 

В миналото е имало мит, че мускусът е отличен афродизиак, благодарение на натуралните си феромони и приликата си с миризмата на тестостерон.

 

Какви са ползите на етеричното масло от Мускус?

Мускусът, извлечен от мускусните жлези на мъжкия мускусен елен, идва с дълга история на употреба в парфюмерията и традиционната медицина, но в настоящата си форма се използва рядко поради етични и законодателни ограничения. Този природен аромат има следните потенциални ползи:

  1. Аромат в парфюмерията: Мускусът създава уникален и дълготраен аромат, който се използва в парфюмерията за придаване на продуктите им наситеност и характер. Той може да бъде основен компонент или да бъде смесен с други аромати за създаване на сложни парфюми.

  2. Афродизиак: Мускусът се свързва с афродизиакални свойства и се използва в някои традиционни системи за подобряване на сексуалната желание и усещане.

  3. Подпомагане на психичното благополучие: Ароматът на мускус се свързва с успокояващи и релаксиращи свойства и може да помогне при устраняването на стрес и напрежение.

  4. Антисептични свойства: В миналото мускусът се използвал в някои традиционни медицински практики за своите антисептични и антимикробни свойства.

 

Исторически факти за Мускуса:

Мускусът (Moschus moschiferus) е малко северноазиатско животно, което е известно със своя ароматен мускус. Този вид е част от семейство Bovidae и се среща в различни части на Северна Азия, включително Китай, Тибет и Русия.

Мускусът е известен със своя ароматен мускус, който се създава от мускусните жлези на самците. Този мускус се използва в парфюмерията и козметиката за придаване на аромат и стабилност на ароматните масла. Също така мускусът се използва в традиционната медицина в някои култури за лечение на различни здравословни проблеми.

За съжаление, събирането на мускуса стана контроверсиално и незаконно в много държави поради увреждането на мускусния елен и опасността за този вид. В резултат на тази забрана, парфюмерната и козметичната индустрия се насочи към използването на синтетични мускусни съставки, за да заменят естествения мускус.

Следователно, когато се говори за мускус в контекста на парфюмерия и козметика, често се има предвид синтетичният мускус, който има сходен аромат и се използва за придаване на аромат на продукти. Той се получава чрез химични процеси и не включва използването на мускусни животни.

Етеричното масло от мускус (Moschus moschiferus) се извлича от мускусната жлеза на мъжкия мускусен елен, известен още като мускус. Този вид мускус, докато съществува, е рядък и защитен и не се използва в парфюмерията или в козметични продукти. За да получите мускусната субстанция, трябва да бъде убит и измъчен мъжкия мускусен елен, което поради морални и законодателни причини е неприемливо и незаконно в повечето страни.

Поради забраната върху добива на мускус от животни, парфюмерната индустрия и козметичната индустрия са преминали към използване на синтетични мускусни съставки. Тези синтетични мускусни аромати се създават химично и са вдъхновени от аромата на естествения мускус, но са по-екологични и не нарушават животните. Те се използват за придаване на аромат на парфюми, козметични продукти и дори почистващи средства.

Тъй като използването на естествен мускус е забранено и неприемливо поради етични и екологични причини, в козметиката и парфюмерията се използват синтетични мускусни съставки, които постигат желания аромат, без да нарушават животните.

 

Действие на Етеричното масло от Мускус:

Мускусът се използва за създаване на аромати в парфюмерията и козметиката, но този процес включва извлечение и преработка на субстанцията от мъжкия мускусен елен, което е нежелателно и забранено в много държави поради увреждането на тези животни.

Вместо етерично масло от мускус, парфюмерите и производителите на козметични продукти са преминали към използването на синтетични мускусни аромати, които се създават химично и следват строги стандарти за качество и безопасност. Тези синтетични мускусни аромати имитират аромата на естествения мускус и се използват широко в индустрията на парфюмерията и козметиката.

  

Вместо това, за придаване на аромат и ароматна стойност на парфюми, козметика и други продукти, парфюмерите и производителите на козметични продукти използват синтетични мускусни аромати. Тези синтетични аромати имитират аромата на естествения мускус, но не съдържат реални животински субстанции.

Синтетичните мускусни аромати се добавят към формулите на парфюми, кремове, лосиони, сапуни и други козметични продукти, за да придадат аромат. Обаче те не са същите като естествения мускус и нямат еквивалентни терапевтични свойства.

Преди да използвате продукт със синтетични мускусни аромати, винаги прочетете указанията на продукта и следвайте препоръките за употреба на производителя.

 

Технология на извличане на Мускаса: 

Извличането на масло от Мускус (мускусно масло) е процес, който се използва в миналото, но е станал контроверсиален и незаконен поради зловредните последици върху мускусните елени. В следствие на това, процесът на добив на мускус е забранен в много държави и се счита за етично неприемлив.

Ето как се извлича масло от мускус в миналото:

  1. Добив на мускусните жлези: Процесът започва със събирането на мускусните жлези на мъжките мускусни елени. Тези жлези се намират в областта около кръста на елените и секретират мускусната субстанция.

  2. Макериране: След събирането на жлезите, те се макерират в алкохол или друг разтворител, за да се извлече мускусната субстанция. Този процес може да отнеме няколко седмици.

  3. Филтрация: След макерирането, сместа се филтрира, за да се отстрани мускусната твърдо съдържание и да се получи чистото масло.

  4. Постоянство: Мускусното масло може да бъде разредено с носително масло или етерично масло (като пример пачули), и като базово масло от жожоба или семена от грозде, за да се постигне подходящата концентрация и аромат.

Не съдържа консерванти, не е смесено с други масла, гарантирано 100% натурален продукт.

Използва се в козметика, парфюмерия, ароматерапия, фармацевтичната и химична промишленост.

 

 

Произход на продукта: Авганистан

 

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева опаковка,  без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 25 °C

 

 

Доставка: Еконт, Спиди, Български пощи, ДЧЛ, ТНТ, ФеДекс и други.

 

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

 

 

Срок на годност: до 5 години

 

 

Мерки за безопасност: Да не се използва в периода на бременност или кърмене. Пазете от деца. Пазете от домашни любимци.

* Забранено е използването на етерични масла за деца под 3 години. След 3 години с уведомление и по лекарско предписание.
* Забранено е използването на етерични масла за хора с астматични наклонности.
* Забранено е използването на етерични масла за животни.

 

Внимание! Важна информация

Информацията за ползите на етеричните масла и показанията за тяхната употреба, съдържащи се в описанията на конкретното етерично масло на нашия уебсайт, са представени само за информация и не могат да се считат за лекарско предписание, за лечение на заболяване или самостоятелно лечение. Описаната информация не е пълна и изчерпателна. Преди да се ползват етеричните масла молим да се консултирате с личния лекар, ароматерапевт, или специалист в областта на билколечението.

Не забравяте, че етеричните масла са 100% концентрирани вещества, които изискват правилно разреждане преди употреба в домашни условия или за козметични и парфюмерийни цели. Много е важно да не използвате етерични масла в прекомерно високи концентрации (капки). Преди да използвате етеричното масло, извършете тест за поносимост - нанесете малко количество от етеричното масло 1-2 капки, предварително разредено в растително масло (бадем, жожоба, гроздови семки), върху кожата (на сгъвката на лакътя или китката) и наблюдавайте реакцията в продължение на от 1 до 24 часа.

В случай на получаване на алергична реакция, като: задушаване, обриви, хрема, сърбеж, диария, рязко повишен пулс или друг вид непоносимост върху вашето тяло незабавно да се обадите на лекар или на спешен център.

Количеството на етеричното масло, което трябва да се добави към базовото масло (например жожоба), зависи от желания аромат и концентрация, която искате да постигнете.

Обикновено се препоръчва да се използва разтвор от 1% до 3% етерично масло в базово масло. Така че, ще добавите 2 мл. етерично масло към 100 мл. базово масло, за да получите разтвор с концентрация от 2%.

34,00 лв. 40,00 лв.
Базова цена:34,00 лв.
Подобни продукти