Етерично масло от Планинска Лайка (Matricaria) 10 мл.

 • Колекция: Budjak
 • Кат. номер: MC-001

Планинската лайка (Matricaria) е известна също като планинска лайка или дива / медицинска лайка и се използва за извличане на етерични масла. Тези масла са популярни в ароматерапията и имат редица потенциални ползи.

Потенциални ползина на употреба на етеричното масло от Планинска лайка:

 1. Ароматерапия: Етеричното масло от планинска лайка може да се използва в ароматерапията за подобряване на психическото и емоционално благополучие. Добавете няколко капки в арома дифузер и разпръснете аромата в стаята с цел постигане на релаксация и намаляване на стреса.

 2. Масаж: Разредете етеричното масло от планинска лайка с носително масло като жожоба, слънчогледово масло или кокосово масло и го използвайте за масаж. Това може да помогне при облекчаване на напрежението в мускулите и насърчаване на релаксацията.

 3. Използване в козметични продукти: Етеричното масло от планинска лайка може да се добави към кремове, лосиони, маски за лице и други козметични продукти. Това може да помогне за успокояване на раздразнена кожа, подпомагане на здравето на кожата и подобряване на текстурата й.

 4. Лечение на кожни проблеми: Маслото от планинска лайка има антисептични и антиинфламаторни свойства и може да се прилага точково върху кожни проблеми като пиксели, акне или ухапвания от насекоми.

 5. Дихателни проблеми: Етеричното масло от планинска лайка може да се използва за инхалации при дихателни проблеми. Добавете няколко капки масло в кипяща вода и вдишвайте парите.

 

Ефективно средство за профилактика и премахване на целулит, както и стрии по кожата, които се появяват след бременност или рязка промяна в обема на тялото. Това масло  се използва успешно за грижа за косата с цел укрепване, стимулиране на растежа и изсветляване.

 

 

Технология на извличане:  Етерично масло от Планинска, дива лайка се получава чрез парна дестилация на стрък и цвят.

Не съдържа консерванти, не е смесено с други масла, гарантирано 100% натурален продукт.

Използва се в козметика, парфюмерия, ароматерапия, хранително-вкусовата, фармацевтичната и химична промишленост.

 

Химичен състав на Етеричното масло от Планинска, дива Лайка:

 1. Апигенин (Apigenin): Този флавоноид се среща в лайката и има антиоксидантни свойства.

 2. Ангелицен (Angelicin): Ангелиценът е кумарин и може да има антисептични и антиинфламаторни свойства.

 3. Хамазулен (Azulene): Този компонент придава на лайката характерния синьо-виолетов цвят след дестилация. Азуленът има антиинфламаторни свойства и е известен със способността си да успокоява кожни раздразнения.

 4. Камфор (Camphor): Камфорът може да предоставя успокояващи и облекчаващи свойства при масаж и насърчаване на циркулацията.

 5. Алфа-бисаболол (Alpha-Bisabolol): Този съединение има антиинфламаторни и успокояващи свойства за кожата.

 6. Бета-пинен (Beta-Pinene): Бета-пиненът е терпен, който може да има антисептични и антимикробни свойства.

 7. Камфен (Camphene): Този терпен се среща в много видове лайка и може да има облекчаващи и противовъзпалителни свойства.

 8. Линалол (Linalool): Линалолът е съединение с успокояващи и релаксиращи свойства, което се среща в някои видове лайка.

 9. Гермакрен Д (гама-кариофилен) Germacrene D (gamma-caryophyllene): е едно от много химични съединения, които се срещат в етеричните масла, включително и в етеричните масла от различни видове лайка. Този терпен може да има антисептични и антиинфламаторни свойства.

 

Ето някои от начините, по които можете да се ползва Етеричното масло от Планинската, дивата лайка:

 1. Ароматерапия: Добавете няколко капки от етеричното масло от планинска лайка в арома дифузер и разпръснете аромата в стаята. Този процес може да помогне за релаксация, укрепване на настроението и намаляване на стреса.

 2. Масаж: Разредете етеричното масло от планинска лайка с носително масло, като слънчогледово, жожоба или кокосово масло, и го използвайте за масаж. Този вид масаж може да помогне при облекчаване на напрежението в мускулите, релаксация и подобряване на циркулацията.

 3. Използване в козметични продукти: Маслото от планинска лайка може да бъде добавено към кремове, лосиони, маски за лице и други козметични продукти. Това може да помогне за успокояване на раздразнена кожа, подпомагане на здравето й и подобряване на текстурата.

 4. Лечение на кожни проблеми: Маслото от планинска лайка има антисептични и антиинфламаторни свойства и може да се прилага точково върху кожни проблеми като пиксели, акне или ухапвания от насекоми.

 5. Дихателни проблеми: Маслото от планинска лайка може да се използва за инхалации при дихателни проблеми. Добавете няколко капки масло в кипяща вода и вдишвайте парите, за да облекчите състояния като настинка или заложен нос.

 

Ароматерапия (приложение и дозировка) на етерично масло от Дива, Планинска лайка:

Арома лампа / Дифузер: 3-5 капки на 15 м2 - 100-150 мл. вода

Масаж: 5-6 капки на 15 гр. базово масло

Бани / Сауни: 4-6 капки

Компреси: 5-6 капки

 


Произход на продукта: България

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева опаковка,  без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 25 °C

 

Доставка: Еконт, Спиди, Български пощи, ДЧЛ, ТНТ, ФеДекс и други.

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

 

Срок на годност: до 5 години

 

Мерки за безопасност: Да не се използва в периода на бременност или кърмене. Пазете от деца. Пазете от домашни любимци.

* Забранено е използването на етерични масла за деца под 3 години. След 3 години с уведомление и по лекарско предписание.
* Забранено е използването на етерични масла за хора с астматични наклонности.
* Забранено е използването на етерични масла за животни.

 

Внимание! Важна информация

Информацията за ползите на етеричните масла и показанията за тяхната употреба, съдържащи се в описанията на конкретното етерично масло на нашия уебсайт, са представени само за информация и не могат да се считат за лекарско предписание, за лечение на заболяване или самостоятелно лечение. Описаната информация не е пълна и изчерпателна. Преди да се ползват етеричните масла молим да се консултирате с личния лекар, ароматерапевт, или специалист в областта на билколечението.

Не забравяте, че етеричните масла са 100% концентрирани вещества, които изискват правилно разреждане преди употреба в домашни условия или за козметични и парфюмерийни цели. Много е важно да не използвате етерични масла в прекомерно високи концентрации (капки). Преди да използвате етеричното масло, извършете тест за поносимост - нанесете малко количество от етеричното масло 1-2 капки, предварително разредено в растително масло (бадем, жожоба, гроздови семки), върху кожата (на сгъвката на лакътя или китката) и наблюдавайте реакцията в продължение на от 1 до 24 часа.

В случай на получаване на алергична реакция, като: задушаване, обриви, хрема, сърбеж, диария, рязко повишен пулс или друг вид непоносимост върху вашето тяло незабавно да се обадите на лекар или на спешен център.

Количеството на етеричното масло, което трябва да се добави към базовото масло (например жожоба), зависи от желания аромат и концентрация, която искате да постигнете.

Обикновено се препоръчва да се използва разтвор от 1% до 3% етерично масло в базово масло. Така че, ще добавите 2 мл. етерично масло към 100 мл. базово масло, за да получите разтвор с концентрация от 2%.

 

7,65 лв. 9,00 лв.
Базова цена:7,65 лв.
Подобни продукти