Етерично масло от синя Вратига (Tanacetum annuum) 10 мл.

Етеричното масло от синя Вратига (Tanacetum annuum), известна още като син пелин или синьо масло на Вратигата, е извлечено от листата и цветовете на растението Tanacetum annuum.

 

Това масло има характерен, наситен синьо-зелен цвят, който го отличава от другите етерични масла. Ароматът на синята Вратига е свеж, билков и леко сладък.

Синята Вратига се отличава от обикновената Вратига (Tanacetum vulgare), която е по-известна и широко използвана в ароматерапията и традиционната медицина. Тъй като синята Вратига има специфичен аромат и химичен състав, тя се използва за различни цели.

 

Едногодишна Вратига, "синя вратига" (blue tansy) или "синя Вратига" (Tanacetum annuum).

Второто име е "син пелин" (blue tansy) или "синьо масло на Вратигата" (blue tansy oil), което е известно като етерично масло от сината Вратига (Tanacetum annuum). Етеричното масло от сината Вратига наистина е синьо на цвят, и това го прави популярен избор за козметични продукти и ароматерапия. То има свеж, сладък, леко плодов аромат и се използва за успокояване и релаксация, както и за подпомагане на кожата.

Синята Вратига (Tanacetum annuum) е тревиста растителност, която произхожда от Северна Африка и южните региони на Европа. Тя съдържа специфични химични съединения, които придават на маслото уникалния му син цвят и аромат.

 

 

Предполагаеми ползи от етеричното масло на синя Вратига включват:

1. Антиинфламаторни свойства: Маслото може да помогне за облекчаване на възпаления и улесняване на болки

 

2. Подобряване на дихателната функция: Етеричното масло на синя Вратига може да помогне за отпушване на дихателните пътища и подобряване на дишането.

 

3. Релаксация и успокояване: Ароматът на маслото може да помогне за релаксацията и намаляване на стреса.

 

4. Подобряване на настроението: Маслото може да има благоприятно въздействие върху настроението и да помогне за повишаване на усещането за благополучие.

 

  

Метод:  Етерично  масло от синя Вратига  се получава чрез парна дестилация на стръковите и съцветието на билката. Не съдържа консерванти, не е смесено с други масла, гарантирано 100% натурален продукт. Използва се в козметика, парфюмерия, ароматерапия, хранително-вкусовата, фармацевтичната и химична промишленост.

 

 

Химичен състав: Ето някои от основните компоненти, които са били идентифицирани в етеричното масло от синя Вратига:

  1. Chamazulene (хамазулен): Това е химично съединение, което придава характерния син цвят на маслото. Chamazulene също има антиинфламаторни свойства.
  2. Sabinene (сабинен): Този компонент също се среща в етеричните масла на някои други растения и може да има антибактериални свойства.
  3. Camphene (камфен): Камфенът също се среща в етеричните масла на някои други растения и може да помогне за стимулиране на кръвообращението и да има противовъзпалителни свойства.
  4. β-caryophyllene (β-кариофилен): Този компонент може да има антибактериални и противовъзпалителни свойства.
  5. 1,8-cineole (1,8-цинеол): Този компонент се среща също в много други етерични масла и може да има успокояващи свойства върху дихателната система.

 

 

Действие: Грижа за старееща, суха кожа - подобрява микроциркулацията, стимулира обновяването на клетките, изглажда;

Грижа за мазна кожа, акне;

Облекчаване на сърбежа по кожата;

Грижа за кожата след слънчеви бани.

 

Клинично проучване, проведено през 2009 г в Оксфорд, потвърди влиянието на ЕМ върху психиката.

Пробандите отбелязаха потискане на гнева, ясно повишаване на самоконтрола, потискане на отрицателни и повишени положителни емоции, повишаване на емпатията с увеличаване на съчувствието, седативен ефект с намаляване на нивото на тревожност и подобрение в съня.

 

Въздейства срещу:

Ароматерапия:

* гняв, раздразнителност;

* промени в настроението;

* безпокойство, страх, вина, ниско самочувствие;

* депресия с тревожност или възбуда;

* страхове от публично говорене, изпити;

* безсъние, неспокоен сън, кошмари;

* акомпанимент в траурни церемонии.

* невродермит, псориазис, сърбящи дерматози

 

Медицина:

* уртикариални обриви; артрит;

 * мудни трофични язви за стимулиране на заздравяването;

* Невралгия (включително ишиас), лумбаго);

* ПМС, менструални болки (в комбинация със здравец);

* Разширени вени (комплекс)

 

Синергия на синя Вратига и Немска лайка: засилен аналгетичен ефект, релаксация, противовъзпалителен ефект. Оправдано при спастични болки, възпаления, ревматични болки, дерматологични проблеми.

 

Комбинации с Етерични масла:

1. Синя вратига + атласки кедър - повишава противовъзпалителния ефект и седативния ефект; от значение за флебит и разширени вени.

 

2. Синя вратига + мандарина: стрес, релаксиращ и успокояващ ефект, безсъние, тревожност, облекчаване на емоционалния стрес;

 

3. Синя вратига + лавандула: релаксиращ и успокояващ ефект, противовъзпалителен ефект, аналгетичен ефект; безсъние, безпокойство.

 

4. Синя вратига + безсмъртниче: антиалергичен ефект, противовъзпалителен, аналгетичен ефект, свръхчувствителност от непосредствен тип, включително ринит, уртикария и други обриви от уртикария (след половин час нанасяне върху кожата, значително намаляване на сърбежа без засягане на уртикариалния обрив );

 

5. Синя вратига + пачули: разширени вени.

 

6. Синя вратига + безсмъртниче, синята вратига се препоръчва при рани от залежаване и радиационен (радиационен) дерматит.

 

Съчетава се с: здравец, лавандула, равинцара, тамян, цитрус, атласки кедър, цистус, градински чай, жасмин, нероли, палмароза, сандалово дърво, иланг, немска лайка, кипарис, розмарин.

 

Използване в парфюмерията: плодови, зелени нотки.

 

 

Ароматерапия (приложение и дозировка):

Арома лампа / Дифузер: 3-5 капки на 15 м2 - 100-150 мл. вода

Масаж: 5-6 капки на 15 гр. базово масло

Бани / Сауни: 4-6 капки

Компреси: 5-6 капки

 

 

Произход на продукта: Мароко

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева опаковка, без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 20 °C.

 

Доставка: Еконт, Спиди, Български пощи, ДЧЛ, ТНТ, ФеДекс и други.

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

 

Мерки за безопасност: Да не се използва в периода на бременност или кърмене. Пазете от деца. Пазете от домашни любимци.

* Забранено е използването на етерични масла за деца под 3 години. След 3 години с уведомление и по лекарско предписание.
* Забранено е използването на етерични масла за хора с астматични наклонности.
* Забранено е използването на етерични масла за животни.

 

Срок на годност: до 5 години

 

Внимание! Важна информация!

Информацията за ползите на етеричните масла и показанията за тяхната употреба, съдържащи се в описанията на конкретното етерично масло на нашия уебсайт, са представени само за информация и не могат да се считат за лекарско предписание, за лечение на заболяване или самостоятелно лечение. Описаната информация не е пълна и изчерпателна. Преди да се ползват етеричните масла молим да се консултирате с личния лекар, ароматерапевт, или специалист в областта на билколечението.

Не забравяте, че етеричните масла са 100% концентрирани вещества, които изискват правилно разреждане преди употреба в домашни условия или за козметични и парфюмерийни цели. Много е важно да не използвате етерични масла в прекомерно високи концентрации (капки). Преди да използвате етеричното масло, извършете тест за поносимост - нанесете малко количество от етеричното масло 1-2 капки, предварително разредено в растително масло (бадем, жожоба, гроздови семки), върху кожата (на сгъвката на лакътя или китката) и наблюдавайте реакцията в продължение на от 1 до 24 часа.

В случай на получаване на алергична реакция, като: задушаване, обриви, хрема, сърбеж, диария, рязко повишен пулс или друг вид непоносимост върху вашето тяло незабавно да се обадите на лекар или на спешен център.

Количеството на етеричното масло, което трябва да се добави към базовото масло (например жожоба), зависи от желания аромат и концентрация, която искате да постигнете.

Обикновено се препоръчва да се използва разтвор от 1% до 3% етерично масло в базово масло. Така че, ще добавите 2 мл етерично масло към 100 мл базово масло, за да получите разтвор с концентрация от 2%.

 

 

 

 

 

BLUE_TANSY_Tanacetum_annum_-_.pdf
24,00 лв.
Базова цена:24,00 лв.
Подобни продукти