Етерично масло от сладък Пелин (Artemisia annua) 10 мл.

 • Колекция: Буджак
 • Кат. номер: AA-001

Артемизията (Artemisia annua), известна също като сладък пелин, е растение, което се използва за извличане на етерични масла. Етеричното масло от сладък пелин се извлича от листата и стъблата на този вид артемизия и има характерен аромат и химичен профил.

Сладкият пелин (Artemisia annua) присъства в народна медицина повече от 2000 години. Сладкият пелин се използва предимно като естествено средство срещу малария, а по -късно е доказано, че неговите лечебни ефекти повишават имунитета. Установен е и ефектът му върху раковите клетки. Сладкият пелин се слави със мощните си лечебни свойства и има репутация на растение-чудо с дълга и забележителна история на приложения в народната медицина.

Етеричното масло на пелина действа като местен анестетик, а също и като сърдечен стимулант, като възбужда централната нервна система. Прилага се вътрешно за подобряване на кръвообръщението, а външно - намазване при артрит, натъртвания, невралгия, ревматизъм, плоски стъпала.

Етеричното масло от сладък пелин (Artemisia annua) е мощно и трябва да се използва с голяма внимателност. Важно е да се обърне внимание, че този вид масло може да съдържа токсични съединения, като туйон, и се регулира в някои държави.

 

 

Действие на Етеричното масло от Сладък Пелин:

Надземната част на растението се използва като ароматна подправка за кулинарни продукти.

Етеричното масло е подходящо за употреба в парфюмерията и производството на сапун.

Експериментите са показали инхибиторния ефект на растителните фитонциди върху развитието на антракс.

Надземната част по време на периода на цъфтеж се използва в народната медицина при малария, дизентерия като средство за заздравяване на рани.

От въздушната част на растението можете да получите червена боя за кожа, от корените - лимоненожълта за коприна, вълна и кожа.

Артемизинин се използва като антивирусно, антибактериално, антинеопластично, антипаразитно, противогъбично, противовъзпалително и антималарийно средство. Артемизининът е единственото признато лекарство, което може напълно да излекува маларията. Състои се от 98% артемизинин, екстракт от сладък пелин. В допълнение към аремизинин, сладкият пелин съдържа и много лечебни вещества, които в синергия имат огромни ползи за здравето. Нека подчертаем най-важните от тях: кверцетин, лутеолин, камфор, бета-ситостерол, карвакрол.

В следните редове ще намерите няколко общи начина за употреба на това масло:

 1. Ароматерапия: Маслото от сладък пелин може да се използва в ароматерапията. Добавете няколко капки в арома дифузер и разпръснете аромата в стаята с цел постигане на релаксация и подобряване на настроението.

 2. Масаж: Разредете етеричното масло от сладък пелин с носително масло, като жожоба или слънчогледово масло, и го използвайте за масаж. Това може да помогне при облекчаване на болки в ставите и мускулите, както и да насърчи релаксацията.

 3. Използване в козметични продукти: Маслото от сладък пелин може да бъде добавено към кремове, лосиони или маски за лице. Това може да помогне за почистване на кожата и подпомагане на здравето й. Важно е да го разредите в подходяща концентрация, защото маслото е много силно.

 4. Вдишване: Вдишването на пари с добавка от масло от сладък пелин, след разредено в топла вода, може да помогне при заболявания на дихателната система.

 5. Приложение при кожни проблеми: Маслото от сладък пелин може да бъде приложено точково върху кожни проблеми, като пиксели, след разредено с носително масло. То може да има антисептични и антимикробни свойства.

 

Технология на извличане:  Етерично масло от Пелин Сладък се получава чрез парна дестилация на стрък на билката.

Не съдържа консерванти, не е смесено с други масла, гарантирано 100% натурален продукт.

Използва се в козметика, парфюмерия, ароматерапия, хранително-вкусовата, фармацевтичната и химична промишленост.

 

Химичен състав на Етеричното масло от Пелин Сладък:

Тъй като този вид пелин съдържа артемисинин, който се използва в медицината за лечение на малария, съставът на етеричното масло може да варира.

 1. Артемисинин (Artemisinin): Това е активното съединение, което прави артемизията (сладък пелин) ценен ресурс в лечението на малария. Артемисининът има антималарийни свойства и се използва за изготвяне на антималарийни лекарства.

 2. Сабинен (Sabinene): Този компонент може да има антисептични и антимикробни свойства.

 3. Борнайл ацетат (Borneol Acetate): Този компонент може да се свърже с успокояващите свойства на маслото.

 4. Бета-кариофилен (Beta-Caryophyllene): Този терпен се свързва с антиинфламаторни и антиоксидантни свойства.

 5. Туйон (Thujone): Туйонът може да бъде токсичен в големи количества и е регулиран в маслата от артемизия.

 

Ароматерапия (приложение и дозировка) на етерично масло от Сладък Пелин:

Арома лампа / Дифузер: 3-5 капки на 15 м2 - 100-150 мл. вода

Масаж: 5-6 капки на 15 гр. базово масло

Бани / Сауни: 4-6 капки

Компреси: 5-6 капки

 


Произход на продукта: България

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева опаковка,  без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 25 °C

 

Доставка: Еконт, Спиди, Български пощи, ДЧЛ, ТНТ, ФеДекс и други.

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

 

Срок на годност: до 5 години

 

Мерки за безопасност: Да не се използва в периода на бременност или кърмене. Пазете от деца. Пазете от домашни любимци.

* Забранено е използването на етерични масла за деца под 3 години. След 3 години с уведомление и по лекарско предписание.
* Забранено е използването на етерични масла за хора с астматични наклонности.
* Забранено е използването на етерични масла за животни.

 

Внимание! Важна информация

Информацията за ползите на етеричните масла и показанията за тяхната употреба, съдържащи се в описанията на конкретното етерично масло на нашия уебсайт, са представени само за информация и не могат да се считат за лекарско предписание, за лечение на заболяване или самостоятелно лечение. Описаната информация не е пълна и изчерпателна. Преди да се ползват етеричните масла молим да се консултирате с личния лекар, ароматерапевт, или специалист в областта на билколечението.

Не забравяте, че етеричните масла са 100% концентрирани вещества, които изискват правилно разреждане преди употреба в домашни условия или за козметични и парфюмерийни цели. Много е важно да не използвате етерични масла в прекомерно високи концентрации (капки). Преди да използвате етеричното масло, извършете тест за поносимост - нанесете малко количество от етеричното масло 1-2 капки, предварително разредено в растително масло (бадем, жожоба, гроздови семки), върху кожата (на сгъвката на лакътя или китката) и наблюдавайте реакцията в продължение на от 1 до 24 часа.

В случай на получаване на алергична реакция, като: задушаване, обриви, хрема, сърбеж, диария, рязко повишен пулс или друг вид непоносимост върху вашето тяло незабавно да се обадите на лекар или на спешен център.

Количеството на етеричното масло, което трябва да се добави към базовото масло (например жожоба), зависи от желания аромат и концентрация, която искате да постигнете.

Обикновено се препоръчва да се използва разтвор от 1% до 3% етерично масло в базово масло. Така че, ще добавите 2 мл. етерично масло към 100 мл. базово масло, за да получите разтвор с концентрация от 2%.

 

 

 

15,30 лв. 18,00 лв.
Базова цена:15,30 лв.
Подобни продукти