Етерично масло от Тамян (Boswellia carterii) 10 мл.

 • Колекция: Budjak
 • Кат. номер: BC-001

 „Кралят на маслата“ – така се нарича Етерично масло от Тамян (Boswellia carterii). Съществуват още видове на тамян: фререана, папирифера, серата и сакра / Frankincense Oil).

 

Известен е от древни времена със своите лечебни качества, успокояващи и хармонизиращи всички сфери на човешкото тяло. Маслото укрепва здравите клетъчни функции и има подмладяващ ефект.

 

Етеричното масло от тамян се получава от смолата на дървото от тамян - и се прави от древни времена, когато смолата е била използвана в различни качества, от тамян за религиозни ритуали до лекарствена съставка. Тоест, полезните свойства на тамяна са били толкова очевидни, че през цялата история на човечеството това вещество винаги е намирало достойно място.

Етеричното масло от тамян съдържа компоненти, които определят неговите специални свойства, сред които терпени, дипентен, камфени, тамян, полифеноли, сесквитерпени, лимонен, пинен и др. Отличава се с това масло и аромат - много плътен, богат, дървесно-пикантен, балсамов, „топъл” и сладникав, в същото време мек и вълнуващ, сочен. Благодарение на изразителния си аромат, етеричното масло от тамян се използва широко в парфюмерията: смята се, че в допълнение към миризмата, присъствието му в състава придава на крайния аромат пълнота и хармония.

Етеричното масло от Тамян (Boswellia carterii), известно още като етерично масло от индийски тамян, се получава от дестилация на смоли, които се извличат от кората на тамянско дърво. Този вид тамян е популярен източник на етерично масло и се използва в ароматерапията и козметиката поради своите уникални свойства и аромат. Ето някои от характеристиките и свойствата на етеричното масло от Тамян:

 1. Аромат: Етеричното масло от тамян има дървесен, балсамичен аромат с леки цитрусови и пикантни нотки. Този аромат се счита за успокояващ и релаксиращ, което го прави популярен избор в ароматерапията.

 2. Антисептични свойства: Маслото от тамян има антисептични и антимикробни свойства, което го прави подходящо за почистване на рани и за подпомагане на заживяването на кожни проблеми.

 3. Антиинфламаторни свойства: Маслото се използва за облекчаване на възпаления и при лечение на възпалителни състояния на кожата и тъканите.

 4. Подобряване на кожата: Етеричното масло от тамян се използва в козметични продукти, тъй като подпомага поддържането на кожата здрава и подпомага заздравяването на рани и поредници.

 5. Подпомагане на дихателната система: Маслото може да помогне при дихателни проблеми като кашлица и затруднено дишане.

 6. Стрес и релаксация: Ароматът на тамян е известен със своите успокояващи свойства и се използва в ароматерапията за намаляване на стреса и подобряване на настроението.

 7. Антиоксидантни свойства: Тамянът съдържа антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали и поддържат клетките здрави.

Етеричното масло от тамян се използва в различни форми, включително в ароматерапията, кремове, масажни масла, козметични продукти и други

 

Технология на извличане:  Етерично масло от Тамян се получава чрез парна дестилация на смолата от самото дърво.

Не съдържа консерванти, не е смесено с други масла, гарантирано 100% натурален продукт.

Използва се в козметика, парфюмерия, ароматерапия, хранително-вкусовата, фармацевтичната и химична промишленост.

 

 

 

Действие на Етеричното масло от Тамян: Тамянът, наричан още олибанум, е типичен представител на света на етеричните масла, често използван в ароматерапията поради свойствата си, които помагат при различни здравословни проблеми: премахва симптомите на хроничен стрес и тревожност, намалява болката и премахва възпалението, " засилва" имунната система и дори се използва в комбинирани мерки в борбата с рака.

Маслото от тамян може да помогне срещу болка, да изчисти бързо респираторни или синусови инфекции, да облекчи чревни възпаления. Тя пази здравината на стомашната и чревната лигавица.

Наблюдавани са и полезни ефекти при гинекологични и репродуктивни проблеми – за регулиране на редовния цикъл, прочистване на отлагания в матката, подобряване на кръвообръщението в репродуктивните органи и като афродизиак.

Етеричното масло от тамян (Boswellia carterii) има множество ползи и може да се използва в различни контексти, включително в ароматерапията и козметиката. Ето някои от най-известните ползи и начини на употреба:

 1. Ароматерапия: Тамянът се използва в ароматерапията за своите успокояващи и релаксиращи свойства. Може да се разреди с носително масло и да се използва в ароматизатори, дифузери или ароматни лампи, за да се създаде уютна и успокояваща обстановка.

 2. Подобряване на кожата: Етеричното масло от тамян се използва в козметични продукти и масажни масла поради своите свойства за поддържане на кожата здрава и млада. Може да се прилага върху кожата, след като се разреди с носително масло, за подпомагане на хидратацията и поддържане на здрава кожа.

 3. Подпомагане на дихателната система: Тамянът има антисептични и антимикробни свойства и може да се използва за облекчаване на дихателни проблеми като кашлица, грип и бронхит. Може да се вдишва от парни бани или да се добавя към парни инхалации.

 4. Антиинфламаторни свойства: Тамянът се използва за облекчаване на възпаления и при лечение на възпалителни състояния на кожата и тъканите. Масажирането с този масажно масло може да помогне при ставни болки и мускулни травми.

 5. Стрес и релаксация: Ароматът на тамян се използва за намаляване на стреса и напрежението, като се прилага в ароматерапията или като се добавя към топла вода за релаксираща вана.

Важно е да разреждате етеричното масло от тамян с носително масло (например, сладък бадемово масло) преди да го приложите върху кожата, тъй като може да бъде силно концентрирано и да предизвика раздразнения.

 

 

Химичен състав на Етеричното масло от Тамян:

 1. Сескуитерпени: Тези съединения са характерни за тамянските масла и включват босвелицин и босвелин. Те се свързват с антиинфламаторни свойства и могат да помогнат при облекчаването на възпалителни състояния.

 2. Терпени: Тамянът съдържа различни терпени като лимонен, пинен и мирцен, които придават на маслото характерния аромат и се свързват с антисептични и антимикробни свойства.

 3. Феноли: Етеричното масло от тамян може да съдържа феноли като карвакрол и евгенол, които имат антисептични и антимикробни свойства.

 4. Лимонен: Този терпен има освежаващ аромат и се използва в ароматерапията.

 5. Ацетати: Ацетатите се намират в маслото и могат да помогнат при хидратацията на кожата.

 6. Антиоксиданти: Тамянът съдържа антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали и поддържат клетките здрави.

 

Ароматерапия (приложение и дозировка) на етерично масло от Тамян:

Арома лампа / Дифузер: 3-5 капки на 15 м2 - 100-150 мл. вода

Масаж: 5-6 капки на 15 гр. базово масло

Бани / Сауни: 4-6 капки

Компреси: 5-6 капки

 


Произход на продукта: Индия / Етиопия / Судан

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева опаковка,  без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 25 °C

 

Доставка: Еконт, Спиди, Български пощи, ДЧЛ, ТНТ, ФеДекс и други.

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

 

Срок на годност: до 5 години

 

Мерки за безопасност: Да не се използва в периода на бременност или кърмене. Пазете от деца. Пазете от домашни любимци.

* Забранено е използването на етерични масла за деца под 3 години. След 3 години с уведомление и по лекарско предписание.
* Забранено е използването на етерични масла за хора с астматични наклонности.
* Забранено е използването на етерични масла за животни.

 

Внимание! Важна информация

Информацията за ползите на етеричните масла и показанията за тяхната употреба, съдържащи се в описанията на конкретното етерично масло на нашия уебсайт, са представени само за информация и не могат да се считат за лекарско предписание, за лечение на заболяване или самостоятелно лечение. Описаната информация не е пълна и изчерпателна. Преди да се ползват етеричните масла молим да се консултирате с личния лекар, ароматерапевт, или специалист в областта на билколечението.

Не забравяте, че етеричните масла са 100% концентрирани вещества, които изискват правилно разреждане преди употреба в домашни условия или за козметични и парфюмерийни цели. Много е важно да не използвате етерични масла в прекомерно високи концентрации (капки). Преди да използвате етеричното масло, извършете тест за поносимост - нанесете малко количество от етеричното масло 1-2 капки, предварително разредено в растително масло (бадем, жожоба, гроздови семки), върху кожата (на сгъвката на лакътя или китката) и наблюдавайте реакцията в продължение на от 1 до 24 часа.

В случай на получаване на алергична реакция, като: задушаване, обриви, хрема, сърбеж, диария, рязко повишен пулс или друг вид непоносимост върху вашето тяло незабавно да се обадите на лекар или на спешен център.

Количеството на етеричното масло, което трябва да се добави към базовото масло (например жожоба), зависи от желания аромат и концентрация, която искате да постигнете.

Обикновено се препоръчва да се използва разтвор от 1% до 3% етерично масло в базово масло. Така че, ще добавите 2 мл. етерично масло към 100 мл. базово масло, за да получите разтвор с концентрация от 2%.

 

15,50 лв.
Базова цена:15,50 лв.
Подобни продукти