Етерично масло от Уинтъргрийн (Gaultheria Procumbens -Wintergreen) 10 мл.

 • Колекция: Budjak
 • Кат. номер: GP-001

Етеричното масло от Уинтъргрийн (Gaultheria procumbens), известно още като етерично масло от горска киселина, се получава от дестилация на листата на този растителен вид. Уинтъргрийнът е вечнозелена тревиста растителност, която се среща предимно в Северна Америка и някои други региони.

Основните ползи и начини на употреба на етеричното масло от Уинтъргрийн:

 1. Антиревматични и антиинфламаторни свойства: Уинтъргрийнът и неговото етерично масло се използват традиционно за облекчаване на болки в ставите и мускулите, както и при възпалителни състояния като артрит и ревматизъм. Маслото съдържа съединението метилсалицилат, което има антиревматични свойства.

 2. Антисептични и антимикробни свойства: Маслото от уинтъргрийн съдържа метилсалицилат, който е известен с антисептичните си свойства и може да бъде приложен за почистване на рани и поредици.

 3. Ароматерапия: Уинтъргрийнът има характерен свеж и мента аромат и се използва в ароматерапията за своите релаксиращи и освежаващи свойства. Може да се дифузира в ароматизатор или ароматна лампа.

 4. Местно приложение за болка и търпимост: Маслото от уинтъргрийн се разрежда често с носително масло и се масажира в зони с болка или ставни проблеми за облекчаване на дискомфорта.

 5. Подобряване на дихателната система: Уинтъргрийнът се използва също за подобряване на дихателната система чрез вдишване на пари с добавено масло или чрез масаж на гръдния кош.

Както при всички етерични масла, внимателно разреждайте етеричното масло от уинтъргрийн с носително масло преди да го приложите върху кожата, тъй като може да бъде силно концентрирано и да предизвика раздразнения.

 

 

Технология на извличане:  Етерично масло от Уинтъргрийн се получава чрез парна дестилация на листа и плодчета.

Не съдържа консерванти, не е смесено с други масла, гарантирано 100% натурален продукт.

Използва се в козметика, парфюмерия, ароматерапия, хранително-вкусовата, фармацевтичната и химична промишленост.

 

Действие на Етеричното масло от Уинтъргрийн:

Уинтъргрийн масло, от растение, известно като Gaultheria procumbens, е най-мощното етерично масло за болка (ако не броите смеси от етерични масла). Заради своя освежаващ, чист вкус, това масло се превърна в едно от най-популярните ароматизиращи масла в много продукти. Добро противовъзпалително средство!
 
Уинтъргрийн съдържа вещество, наречено метил салицилат, и неговата концентрация е значително висока. Благодарение на това, Уинтъргрийн работи чудесно за премахване на болката и мускулното напрежение.
 
Това етерично масло действа отлично при болки в колянната става, в мускулите.
 
Забележимите ползи от маслото Уинтъргрийн са охлаждане и успокояване. Повишава концентрацията, вниманието, психически стимулира.
 

Етеричното масло от уинтъргрийн (Gaultheria procumbens) се използва за няколко различни цели поради своите свойства. Ползи и начини на употреба на това масло:

 1. Облекчаване на болка и възпаление: Уинтъргрийн маслото е известно с аналгезични и антиревматични свойства. Метилсалицилатът, който се съдържа в маслото, има аналогично действие като аспирин и може да бъде приложен за облекчаване на болки в ставите и мускулите.

 2. Антисептично действие: Маслото съдържа съединения с антисептични и антимикробни свойства, което го прави подходящо за почистване на рани и поредици.

 3. Разнообразни приложения за кожата: Уинтъргрийн маслото може да бъде използвано за подпомагане на здравата кожа. То се добавя в различни козметични продукти, като кремове и масажни масла.

 4. Ароматерапия: Маслото има освежаващ и ментов аромат, което го прави подходящо за ароматерапия. Може да се дифузира във въздуха с помощта на ароматизатор или да се добави в ароматна лампа за подобряване на настроението и релаксация.

 5. Усилване на дихателната система: Уинтъргрийн маслото може да се използва за подпомагане на дихателната система чрез вдишване на пари с добавено масло или чрез масаж на гръдния кош.

 

Химичен състав на Етеричното масло от Уинтъргрийн:

Метилсалицилатът е съставка, която придава на уинтъргрийн маслото своя характерен аромат и има антиревматични и аналгезични свойства. Във високи концентрации този състав може да бъде токсичен, затова е важно да се използва със съобразено внимание и разредено с носително масло, когато се прилага върху кожата.

Ето по-подробно някои от съединенията, които могат да се срещат в етеричното масло от уинтъргрийн:

 1. Метилсалицилат (Methyl Salicylate): Това е основният компонент на уинтъргрийн маслото и го прави подходящо за облекчаване на болки и възпаления в ставите и мускулите. Този състав е аналог на аспирин, който съдържа салицилова киселина.

 2. Β-Пинен (Beta-Pinene): Това е едно от терпените, които се срещат в уинтъргрийн маслото. Терпените са химични съединения, характерни за множество етерични масла и предоставят аромата на растението.

 3. Ацетати (Acetates): Етеричното масло може да съдържа различни ацетати, които имат лекарствени и антисептични свойства.

 4. Α-Пинен (Alpha-Pinene): Това е още един терпен, който се среща в маслото и може да допринесе за неговите характеристики.

 5. Β-Мирцен (Beta-Myrcene): Този терпен също може да бъде част от химичния състав на уинтъргрийн маслото.

 

 

Ароматерапия (приложение и дозировка) на етерично масло от Уинтъргрийн:

Арома лампа / Дифузер: 3-5 капки на 15 м2 - 100-150 мл. вода

Масаж: 5-6 капки на 15 гр. базово масло

Бани / Сауни: 4-6 капки

Компреси: 5-6 капки

 


Произход на продукта: Индия

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева опаковка,  без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 25 °C

 

Доставка: Еконт, Спиди, Български пощи, ДЧЛ, ТНТ, ФеДекс и други.

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

 

Срок на годност: до 5 години

 

Мерки за безопасност: Да не се използва в периода на бременност или кърмене. Пазете от деца. Пазете от домашни любимци.

* Забранено е използването на етерични масла за деца под 3 години. След 3 години с уведомление и по лекарско предписание.
* Забранено е използването на етерични масла за хора с астматични наклонности.
* Забранено е използването на етерични масла за животни.

 

Внимание! Важна информация

Информацията за ползите на етеричните масла и показанията за тяхната употреба, съдържащи се в описанията на конкретното етерично масло на нашия уебсайт, са представени само за информация и не могат да се считат за лекарско предписание, за лечение на заболяване или самостоятелно лечение. Описаната информация не е пълна и изчерпателна. Преди да се ползват етеричните масла молим да се консултирате с личния лекар, ароматерапевт, или специалист в областта на билколечението.

Не забравяте, че етеричните масла са 100% концентрирани вещества, които изискват правилно разреждане преди употреба в домашни условия или за козметични и парфюмерийни цели. Много е важно да не използвате етерични масла в прекомерно високи концентрации (капки). Преди да използвате етеричното масло, извършете тест за поносимост - нанесете малко количество от етеричното масло 1-2 капки, предварително разредено в растително масло (бадем, жожоба, гроздови семки), върху кожата (на сгъвката на лакътя или китката) и наблюдавайте реакцията в продължение на от 1 до 24 часа.

В случай на получаване на алергична реакция, като: задушаване, обриви, хрема, сърбеж, диария, рязко повишен пулс или друг вид непоносимост върху вашето тяло незабавно да се обадите на лекар или на спешен център.

Количеството на етеричното масло, което трябва да се добави към базовото масло (например жожоба), зависи от желания аромат и концентрация, която искате да постигнете.

Обикновено се препоръчва да се използва разтвор от 1% до 3% етерично масло в базово масло. Така че, ще добавите 2 мл. етерично масло към 100 мл. базово масло, за да получите разтвор с концентрация от 2%.

 

8,00 лв.
Базова цена:8,00 лв.
Подобни продукти