Етерично масло от Валериана (Valeriana officinalis) 10 мл.

 • Колекция: Буджак

Валерияната (Valeriana officinalis) е растение, което се използва от дълги години за своите успокояващи свойства и ползи за съня.

Екстрактът от корените на валерианата се използва като добавка към хранителния режим и се продава и като билков суплемент.

 

Етерично масло от Валерияна се използва в козметиката се използва като част от маслени смеси за грижа за свръхчувствителна кожа; със стресови обриви, кожни ожулвания.

Премахва раздразнения, зачервявания, подхранва кожата.

Дълбокият, дървесно-балсамов аромат на валериана ви потапя в свят на само задълбочаване и мир, спомага за постигане на спокойствие и има успокояващ ефект при повишена раздразнителност.

 


Етеричното масло от валериана дължи лечебните си свойства на балансиран, много сложен и богат химически състав, който включва макро- и микроелементи, витамини, танини, алкалоиди, валерианова киселина и др.


Ароматното масло от валериана има не само седативни свойства, но и изразен спазмолитичен, аналгетичен, антисептичен и тонизиращ ефект.

На пазара обикновено се предлагат екстракти и суплементи от корена на валериана, но етеричното масло от валериана е по-рядко срещано. Има информация за добиване на етерично масло от валериана чрез парна дестилация на корените на растението, но тъй като това масло се среща по-рядко, не разполагам с подробен химичен състав или конкретни ползи на етеричното масло от валериана.

Вместо това, за успокояващи цели и за подобряване на съня, обикновено се използват екстракти и суплементи от корена на валериана. Те могат да бъдат консумирани в течна форма (чай, тинктура) или в капсули.

 

 

Ето някои от предполагаемите ползи на валерианата:

 1. Успокояващ ефект: Валерианата е известна със своите успокояващи свойства и може да помогне за намаляване на тревожността и стреса.
 2. Подобряване на съня: Валерианата е популярна сред хората, които имат затруднения със заспиването или проблеми със съня. Тя може да помогне да се подобри качеството на съня и да се намали безпокойството през нощта.
 3. Намаляване на напрежението в мускулите: Валерианата може да помогне за релаксиране на напрегнатите мускули и облекчаване на мускулните болки.
 4. Подобряване на настроението: Някои изследвания показват, че валерианата може да помогне за подобряване на настроението и борбата със симптоми на депресия.
 5. Облекчаване на проблеми с дигестията: Валерианата може да се използва за облекчаване на проблеми с дигестията, като например газове и стомашни болки.

 

 

Метод:  Етерично  масло от Валериана  се получава чрез парна дестилация на свежо съцветие или зелена маса, също така и от корени. Не съдържа консерванти, не е смесено с други масла, гарантирано 100% натурален продукт.

 

 

Химичен състав: Корените на валерианата съдържат активни съставки, които имат успокояващо и релаксиращо действие. Ето някои от основните компоненти, които се срещат в валерианата:

 1. Валеренови киселини: Това са група химични съединения, които са отговорни за успокояващото действие на валерианата. Валереновите киселини са известни със своите седативни и анксиолитични (против тревожност) свойства.
 2. Валтрати (Valtrates): Това са друга група активни съставки във валерианата, които участват в процесите на успокояване и релаксация.
 3. Валеренол (Valerenol): Това е химично съединение, което се смята за отговорно за усилването на успокояващото действие на валерианата.
 4. Алкалоиди: Валерианата съдържа някои алкалоиди като валерин и валеренсин, които също имат леки успокояващи свойства.
 5. Холин: Холинът е една от основните химически съставки във валерианата и се свързва с регулирането на невротрансмитерите в мозъка.
 6. Флавоноиди: Валерианата съдържа флавоноиди, които са антиоксиданти и имат благоприятно въздействие върху здравето.

 

 

 

Действие:

Етеричното масло от валериана помага за спиране на колики от бъбречна и чернодробна природа, както и спазми на стомашно-чревния тракт.


Лекарите го използват в комплексната терапия на неврологични заболявания при възрастни и деца, както и за лечение на мигрена, тахикардия и хипертония.

Терапията с валериана е показана при тревожни, недоспиващи деца, както и при бебета с лош апетит.

Валерианът е синоним на спокойствие и релаксация. Ароматът му помага на човек да се освободи от страха, безпокойството и проблемите и следователно да се справи със стреса и тревогите.

Етеричното масло от валериана насърчава интроспекцията и вземането на правилни решения, използва се при лечение на неврози, безсъние и депресия.

 

 

Ползи от етеричното масло на Валериана:

 1. Релаксация и успокояване: Ароматът на етеричното масло на валериана може да помогне за релаксацията и намаляване на тревожността. Той се използва в ароматерапията за създаване на спокойствие и улесняване на релаксацията.
 2. Подобряване на съня: Етеричното масло на валериана може да се използва за подобряване на качеството на съня и намаляване на безсъние. Някои хора използват ароматерапия с валериана преди лягане, за да подпомогнат заспиването и спокойния сън.
 3. Успокояване на нервната система: Етеричното масло на валериана може да има успокояващ ефект върху нервната система и да помогне за намаляване на стреса и напрежението.
 4. Антиинсектни свойства: Някои източници съобщават, че ароматът на етеричното масло на валериана може да отблъсне някои насекоми.

 

 

Ароматерапия (приложение и дозировка):

Арома лампа / Дифузер: 3-5 капки на 15 м2 - 100-150 мл. вода

Масаж: 5-6 капки на 15 гр. базово масло

Бани / Сауни: 4-6 капки

Компреси: 5-6 капки

 

 

Произход на продукта: България

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева опаковка, без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 20 °C.

 

Доставка: Еконт, Спиди, Български пощи, ДЧЛ, ТНТ, ФеДекс и други.

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

 

Мерки за безопасност: Да не се използва в периода на бременност или кърмене. Пазете от деца. Пазете от домашни любимци.

* Забранено е използването на етерични масла за деца под 3 години. След 3 години с уведомление и по лекарско предписание.
* Забранено е използването на етерични масла за хора с астматични наклонности.
* Забранено е използването на етерични масла за животни.

 

Срок на годност: до 5 години

 

Внимание! Важна информация!

Информацията за ползите на етеричните масла и показанията за тяхната употреба, съдържащи се в описанията на конкретното етерично масло на нашия уебсайт, са представени само за информация и не могат да се считат за лекарско предписание, за лечение на заболяване или самостоятелно лечение. Описаната информация не е пълна и изчерпателна. Преди да се ползват етеричните масла молим да се консултирате с личния лекар, ароматерапевт, или специалист в областта на билколечението.

Не забравяте, че етеричните масла са 100% концентрирани вещества, които изискват правилно разреждане преди употреба в домашни условия или за козметични и парфюмерийни цели. Много е важно да не използвате етерични масла в прекомерно високи концентрации (капки). Преди да използвате етеричното масло, извършете тест за поносимост - нанесете малко количество от етеричното масло 1-2 капки, предварително разредено в растително масло (бадем, жожоба, гроздови семки), върху кожата (на сгъвката на лакътя или китката) и наблюдавайте реакцията в продължение на от 1 до 24 часа.

В случай на получаване на алергична реакция, като: задушаване, обриви, хрема, сърбеж, диария, рязко повишен пулс или друг вид непоносимост върху вашето тяло незабавно да се обадите на лекар или на спешен център.

Количеството на етеричното масло, което трябва да се добави към базовото масло (например жожоба), зависи от желания аромат и концентрация, която искате да постигнете.

Обикновено се препоръчва да се използва разтвор от 1% до 3% етерично масло в базово масло. Така че, ще добавите 2 мл етерично масло към 100 мл базово масло, за да получите разтвор с концентрация от 2%.

 

 

 

 

 

30,00 лв. 37,00 лв.
Базова цена:30,00 лв.
Подобни продукти