Етерично масло от Вратига (Tanacetum vulgare) 10 мл., 20 мл.

 • Колекция: Буджак
 • Кат. номер: TV-001

Етерично масло от Вратига (Tanacetum vulgare)

Вратига (Tanacetum vulgare), Тревисто многогодишно растение с голям брой изправени стъбла, високи 40-160 см. Цветовете са оранжево-жълти, цветните кошнички са събрани в голям брой (до 100) гъсти сложни щитовидни съцветия по върховете на разклоненията. Разпространено по тревисти места и храсталаци. Цъфти от юни до септември.

Вратигата (Tanacetum vulgare) е билка, която принадлежи към семейство Астер (Asteraceae). Тя се среща в различни части на света, включително Европа, Азия и Северна Америка. Вратигата е многогодишно тревисто растение, което може да достигне височина до 1-1.5 метра.

Листата и цветовете на вратигата съдържат различни химични съединения, включително танини, флавоноиди и етерични масла. Тази билка е известна със своите лечебни свойства и се използва в традиционната медицина за облекчаване на различни здравословни състояния, като например главоболие, стомашни разстройства и дихателни проблеми.

Етеричното масло от Вратига (Tanacetum vulgare), известно още като див пелин или мащерка, се добива чрез парна дестилация на цветовете и листата на растението. Това масло е известно със своите ароматни и лечебни свойства и се използва в ароматерапията и козметиката.

 

Ето някои от предполагаемите ползи и приложения на етеричното масло от Вратига:

 1. Антиинфламаторни свойства: Етеричното масло от Вратига може да помогне за облекчаване на възпаленията в тялото и може да се използва за облекчаване на болки и дискомфорт.
 2. Антисептични свойства: Маслото има свойства, които могат да бъдат полезни за борба с бактерии и микроби.
 3. Репелент: Етеричното масло от Вратига се смята да отблъсква насекомите и може да се използва като естествен репелент против комари и други нашественици.
 4. Подобряване на дишането: Маслото може да помогне за отпушване на дихателните пътища и да подобри дихателната функция.
 5. Релаксация: Ароматът на маслото може да има успокояващ ефект и да помогне за релаксацията и намаление на стреса.

 

 

Метод:  Етерично  масло от Вратига  се получава чрез парна дестилация на стръковите и съцветието на билката. Не съдържа консерванти, не е смесено с други масла, гарантирано 100% натурален продукт.

 

 

Химичен състав: ·  Вратигата съдържа етерични масла, които са отговорни за характерния й аромат и могат да имат разнообразни ползи при ароматерапия и традиционна медицина.

 • Танини: Танините са група от фенолни съединения, които се срещат в растенията и имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
 • Флавоноиди: Вратигата съдържа флавоноиди, които са антиоксиданти и имат положително въздействие върху здравето.
 • Пигменти: Цветовете на Вратигата могат да съдържат различни пигменти, които й придават характерния цветен вид.
 • Витамини и минерали: Като много други билки, Вратигата може да съдържа и различни витамини и минерали, които са важни за здравето.

 

 

Действие на Етерично масло от Вратига:

Противоглистно, антисептично и противовъзпалително. Действа антисептично и спазмолитично, но се употребява преди всичко противоглистно средство, действието на което се дължи на кетонът d-β-туйон. В малки дози се прилага при заболявания на храносмилателните органи (липса на апетит, метеоризъм, запек, стомашни колики и кървави диарии). Препоръчва се при болки в ходилата и при ставни болки под формата на запарка за бани, в компреси при контузии. Употребява се във ветеринарната медицина като противоглистно средство. При всички случаи трябва да се употребява много внимателно. В българската народна медицина за приготвяне не изцелителни отвари се използват цветните кошнички или връхните стъблени части заедно с цветовете и листата на билката. Те трябва да са отрязани на около 20 см от върха на стъблото по време на цъфтеж.

 

 

Ароматерапия (приложение и дозировка):

Арома лампа / Дифузер: 3-5 капки на 15 м2 - 100-150 мл. вода

Масаж: 5-6 капки на 15 гр. базово масло

Бани / Сауни: 4-6 капки

Компреси: 5-6 капки

 

 

Произход на продукта: България

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева опаковка, без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 20 °C.

 

Доставка: Еконт, Спиди, Български пощи, ДЧЛ, ТНТ, ФеДекс и други.

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

 

Мерки за безопасност: Да не се използва в периода на бременност или кърмене. Пазете от деца. Пазете от домашни любимци.

* Забранено е използването на етерични масла за деца под 3 години. След 3 години с уведомление и по лекарско предписание.
* Забранено е използването на етерични масла за хора с астматични наклонности.
* Забранено е използването на етерични масла за животни.

 

Срок на годност: до 5 години

 

Внимание! Важна информация!

Информацията за ползите на етеричните масла и показанията за тяхната употреба, съдържащи се в описанията на конкретното етерично масло на нашия уебсайт, са представени само за информация и не могат да се считат за лекарско предписание, за лечение на заболяване или самостоятелно лечение. Описаната информация не е пълна и изчерпателна. Преди да се ползват етеричните масла молим да се консултирате с личния лекар, ароматерапевт, или специалист в областта на билколечението.

Не забравяте, че етеричните масла са 100% концентрирани вещества, които изискват правилно разреждане преди употреба в домашни условия или за козметични и парфюмерийни цели. Много е важно да не използвате етерични масла в прекомерно високи концентрации (капки). Преди да използвате етеричното масло, извършете тест за поносимост - нанесете малко количество от етеричното масло 1-2 капки, предварително разредено в растително масло (бадем, жожоба, гроздови семки), върху кожата (на сгъвката на лакътя или китката) и наблюдавайте реакцията в продължение на от 1 до 24 часа.

В случай на получаване на алергична реакция, като: задушаване, обриви, хрема, сърбеж, диария, рязко повишен пулс или друг вид непоносимост върху вашето тяло незабавно да се обадите на лекар или на спешен център.

Количеството на етеричното масло, което трябва да се добави към базовото масло (например жожоба), зависи от желания аромат и концентрация, която искате да постигнете.

Обикновено се препоръчва да се използва разтвор от 1% до 3% етерично масло в базово масло. Така че, ще добавите 2 мл етерично масло към 100 мл базово масло, за да получите разтвор с концентрация от 2%.

 

 

 

 

 

8,00 лв.
Базова цена:8,00 лв.
Подобни продукти