Етерично масло от Жълт кантарион (Hypericum perforatum) 10 мл.

 • Колекция: Буджак
 • Кат. номер: HP-001

Етерично масло от Жълт Кантарион има изразени антисептични и противовъзпалителни свойства. Успокоява нервната система и стимулира кръвообращението. Антидепресант.

 

История на използването на Жълтия кантарион е свързана с неговата чудодейна сила и с вярата, че прави чудеса. Продуктите, получени от Жълт Кантарион, се изпозуват в традиционната медицина за заздравяване на рани и за лекуване на кожни проблеми.

 

Етеричното масло от Жълт кантарион (Hypericum perforatum), известно още като кантарион или злакавник, или звъника, е популярно заради своите потенциални терапевтични свойства. Маслото се извлича от цветчетата на този растителен вид и се използва в ароматерапията и натуропатията. Важно е да знаете, че етеричните масла са много концентрирани и трябва да се използват със съответната грижа.

 

Ето някои от потенциалните ползи и приложения на етеричното масло от жълт кантарион:

 1. Антидепресант: Маслото от жълт кантарион се смята за един от най-популярните естествени антидепресанти. Ароматът му може да помогне за повишаване на настроението и намаляване на симптомите на депресия и тревожност.
 2. За облекчаване на болки: Етеричното масло от жълт кантарион се използва за облекчаване на болки в ставите и мускулите, както и за подпомагане на облекчаване на болките при раневи увреждания.
 3. Антисептични свойства: Маслото може да има антисептични и антибактериални свойства, които го правят подходящо за приложение в рани и други кожни проблеми.
 4. Подобряване на кожата: Етеричното масло от жълт кантарион може да се използва за подобряване на здравето на кожата и балансиране на мазната кожа.
 5. Лечение на ужаси и травми: Традиционно, маслото се използва за лечение на ужаси, травми и рани.
 6. Подпомагане на здравето на скалпа: Маслото може да бъде добавено в носителни масла и използвано за масаж на скалпа за подпомагане на здравето на косата и скалпа.

 

 

 

Метод: Етерично  масло от Жълт Кантарио се получава чрез парна дестилация на свежо съцветие (цветя) и стрък зелена маса. Не съдържа консерванти, не е смесено с други масла, гарантирано 100% натурален продукт.

Използва се в козметика, парфюмерия, ароматерапия, хранително-вкусовата, фармацевтичната и химична промишленост.

 

 

 

Химичен състав: Жълтият кантарион съдържа хиперицин и псевдохиперицин, катехинови вещества, флавоноидните гликозиди хиперозид, рутин и кверцитрин, зеленикаво оцветено етерично масло (в състава му влизат предимно сесквитерпени), фитонциди, смолисти вещества, каротин, частично хамахулен.

Основните съставки са:

 1. Бета-кариофилен: Този състав е популярен в много етерични масла и може да има антиинфламаторни свойства.
 2. Гераниол: Този състав има сладък и цветен аромат и се среща в множество растителни масла.
 3. Дигидроантракена: Този състав може да се среща в етеричното масло от жълт кантарион и да придаде на аромата му.
 4. Цитронелол: Този състав може да допринесе за цветния аромат на маслото и да има успокояващи свойства.
 5. Цис-пинен: Този състав е една от формите на пинен, които се срещат в различни растителни масла.
 6. Линалол: Този състав има успокояващи свойства и се среща в много етерични масла.
 7. Цитронелал: Този състав има цитрусов аромат и се среща в много цитрусови етерични масла.

 

 

 

Действие: Основната съставка на жълтия кантарион е хиперицин. Благодарение на него маслото от жълт кантарион оказва благоприятен ефект при различни видове депресии, психични неразположения, панически атаки. Редовната му употреба подпомага човек да се справя се с постоянната потиснатост и стрес.

Маслото от жълт кантарион оказва благоприятен ефект при язвена болест и гастрит, болест на дванайсетопръстника. Всички стомашни неразположения и болести се повлияват добре от действието на жълтия кантарион. Също така благоприятства при киселини, газове, гадене, колики, лошо храносмилане, диария, дерматит, псориазис, екземи, силен антидепресант.

 

Ето някои от потенциалните ползи на етеричното масло от жълт кантарион:

 1. Успокояване на кожни проблеми: Етеричното масло от жълт кантарион се използва традиционно за облекчаване на различни кожни проблеми, като например сърбеж, восъчнина и леки изгаряния. То може да има антисептични и антиинфламаторни свойства, които могат да помогнат за успокояването на раздразнената кожа.

 2. Подобряване на настроението: Ароматът на етеричното масло от жълт кантарион може да помогне за подобряване на настроението и снижаване на стреса и тревожността.

 3. Подпомагане на здравето на кожата: Маслото може да се използва в смеси за грижа за кожата, за да помогне за балансиране на мазната кожа и поддържане на здравословен тонус на кожата.

 4. Подпомагане на раневи увреждания: Благодарение на своите антисептични свойства, етеричното масло от жълт кантарион може да се използва за подпомагане на заживяването на рани и сърбежи.

 5. Успокояване на дискомфорти: Маслото може да се използва за облекчаване на мускулни и ставни дискомфорти.

 6. Подобряване на циркулацията: Етеричното масло от жълт кантарион може да се използва в масажни масла за подпомагане на циркулацията и релаксацията.

 7. Антидепресантни свойства: Ароматът на маслото може да има положителен ефект върху настроението и да помогне при леки депресии и нервност.

 

 

Ароматерапия (приложение и дозировка):

Арома лампа / Дифузер: 3-5 капки на 15 м2 - 100-150 мл. вода

Масаж: 5-6 капки на 15 гр. базово масло

Бани / Сауни: 4-6 капки

Компреси: 5-6 капки

 

 

Произход на продукта: България

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева опаковка, без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 20 °C.

 

Доставка: Еконт, Спиди, Български пощи, ДЧЛ, ТНТ, ФеДекс и други.

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

 

Мерки за безопасност: Да не се използва в периода на бременност или кърмене. Пазете от деца. Пазете от домашни любимци.

* Забранено е използването на етерични масла за деца под 3 години. След 3 години с уведомление и по лекарско предписание.
* Забранено е използването на етерични масла за хора с астматични наклонности.
* Забранено е използването на етерични масла за животни.

 

Срок на годност: до 5 години

 

Внимание! Важна информация!

Информацията за ползите на етеричните масла и показанията за тяхната употреба, съдържащи се в описанията на конкретното етерично масло на нашия уебсайт, са представени само за информация и не могат да се считат за лекарско предписание, за лечение на заболяване или самостоятелно лечение. Описаната информация не е пълна и изчерпателна. Преди да се ползват етеричните масла молим да се консултирате с личния лекар, ароматерапевт, или специалист в областта на билколечението.

Не забравяте, че етеричните масла са 100% концентрирани вещества, които изискват правилно разреждане преди употреба в домашни условия или за козметични и парфюмерийни цели. Много е важно да не използвате етерични масла в прекомерно високи концентрации (капки). Преди да използвате етеричното масло, извършете тест за поносимост - нанесете малко количество от етеричното масло 1-2 капки, предварително разредено в растително масло (бадем, жожоба, гроздови семки), върху кожата (на сгъвката на лакътя или китката) и наблюдавайте реакцията в продължение на от 1 до 24 часа.

В случай на получаване на алергична реакция, като: задушаване, обриви, хрема, сърбеж, диария, рязко повишен пулс или друг вид непоносимост върху вашето тяло незабавно да се обадите на лекар или на спешен център.

Количеството на етеричното масло, което трябва да се добави към базовото масло (например жожоба), зависи от желания аромат и концентрация, която искате да постигнете.

Обикновено се препоръчва да се използва разтвор от 1% до 3% етерично масло в базово масло. Така че, ще добавите 2 мл етерично масло към 100 мл базово масло, за да получите разтвор с концентрация от 2%.

 

35,00 лв. 40,00 лв.
Базова цена:35,00 лв.
Подобни продукти