Кафе CO2 екстракция (Coffea arabica)

Кафе CO2 екстракция (Coffea arabica)

 

Описание на процеса: CO2 екстракция, известна също като екстракция със суперкритичен въглероден диоксид, е процес за извличане на полезни вещества от растения или други суровини, като използва суперкритичен (критична точка) въглероден диоксид като разтворител.

Когато въглеродният диоксид се нагрява и наляга до специфична точка, той става суперкритичен, което означава, че се намира в течността и газовата фаза едновременно. В този суперкритичен състояние, CO2 може да използва своите уникални свойства за екстракция на различни съставки от растенията.

Процесът на CO2 екстракция се използва широко в промишлеността на храни, козметика, фармацевтика и други. Той е предпочитан метод за извличане на активни съставки, като етерични масла, флавоноиди, терпени и други полезни вещества от растения, тъй като не оставя остатъци на разтворители и не води до деградация на съставките поради висока температура или химически процеси.

CO2 екстракцията се счита за по-безопасна и екологична в сравнение с традиционните методи на екстракция, които използват разтворители като химикали или топлина. Освен това, тя позволява контролирано извличане на конкретни съставки, като се регулира налягането и температурата, което дава възможност за по-висока качествена продукция.

 

Кафе CO2 екстракцията е метод за добиване на кафе, който използва въглероден диоксид (CO2) като разтворител. Този метод позволява на екстракторите да извлекат аромата и вкуса на кафето, като избягват използването на химикали или вредни разтворители.

 

Оновни характеристики и процеси на Кафе CO2 екстракция:

1. Принцип на работа: В процеса на CO2 екстракция, високо налягане и висока температура се използват, за да се превърне CO2 в течност, която се нарича суперкритичен CO2. Този суперкритичен CO2 се използва като разтворител за екстракция на аромата, маслата и вкусовите съставки на кафето.

 

2. Съхранение на аромата и вкуса: Един от основните аргументи в подкрепа на CO2 екстракцията е, че тя позволява по-добре да се запазят ароматът и вкусът на кафето, в сравнение с други методи за екстракция.

 

3. Без използване на химикали и вредни разтворители: Понеже CO2 екстракцията използва само въглероден диоксид като разтворител, тя е по-безопасна за околната среда и здравето на хората, в сравнение с традиционните методи за екстракция, които могат да включват химикали като разтворители.

 

4. Подходяща за органично кафе: CO2 екстракцията се счита за подходяща за органично кафе, тъй като не използва химикали или вредни вещества, които биха могли да замърсят органично произведеното кафе.

 

5. По-висока цена: Един от недостатъците на CO2 екстракцията е, че тя може да бъде по-скъпа от другите методи за екстракция, което може да се отрази на цената на крайния продукт.

 

Кафе CO2 екстракцията е важен метод за производство на кафе, който се използва за създаване на висококачествени кафета със запазен аромат и вкус.

 

 

Ботаническо (Латиснко) име: Coffea arabica

 

 

Употреби и свойства: Парфюмерия, козметика, медицина, ароматерапия, хранително-вкусова индустрия.

 

Аромат: Ароматът на кафе CO2 екстракция обикновено е богат, интензивен и ароматен, със силни нотки на прясно смляно кафе, което може да напомня на аромата на кафе, когато се приготвя прясно. В допълнение към този типичен аромат на кафе, кафето от CO2 екстракция може да има и допълнителни нюанси и сложност, включително пикантни, плодови или цветни нотки, които зависят от произхода и обработката на кафето.

 

 

CO2 екстракция от Кафе се използва в козметиката и парфюмерията поради своят богат аромат и полезни свойства за кожата.

1. Ароматизация на козметични продукти: Етеричното масло от кафе, което се получава чрез CO2 екстракция, има интензивен и богат аромат на прясно смляно кафе. Този аромат се използва за ароматизиране на кремове за тяло, масла за тяло, скрабове за тяло и други козметични продукти, които целят да осигурят приятно ухание след нанасяне.

 

2. Ексфолиация и стягане на кожата: Кафето е богато на антиоксиданти и има естествено ексфолиращи свойства, което го прави идеален състав за скрабове и маски за лице и тяло. Продуктите със съдържание на кафе от CO2 екстракция могат да помогнат за отстраняване на мъртвите клетки на кожата и за стягане на порите.

 

3. Успокояване на кожата и намаляване на възпаленията: Кафето съдържа антиинфламаторни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпаленията и за успокояване на раздразнената кожа. Така че козметични продукти, съдържащи кафе от CO2 екстракция, могат да бъдат полезни за хора с чувствителна или проблемна кожа.

 

4. Ароматизация на парфюми и козметични продукти за коса: Кафето от CO2 екстракция се използва и за придаване на аромат на парфюми и продукти за коса. Този аромат може да бъде комбиниран с други съставки, за да се създаде уникален ароматен профил.

 

 

Применение:

Дозировка: В козметиката 0,1-0,5%, в Медицинските продукти 0,6-2%.

Внимание: Не загрявайте над: 35-45°C.

Разтворимост: Слабо разтворим във вода, разтворим в мазнини или алкохол.

 

 

Произход: България

 

 

Метод на екстрагиране: Получаването по метода на свръхкритична флуидна екстракция с въглероден диоксид при условия на високо налягане (над 300 атмосфери).

 

Вид: Течна форма. Смесва се добре с основни компоненти, но всеки парфюмерист или ароматерапевт е индивидуален създател на собствения си парфюм или козметика.

 

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева упаковка,  без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 20 °C

 

Мерки за безопасност: Да не се използва в периода на бременност или кърмене. Пазете от деца и домашни любимци.

 

Опаковка: стъклено шише, алуминиев кен.

 

Доставка: Еконт, Спиди, ДЧЛ, ТНТ, БГ пост

 

Срок на годност: до 3 години

 

12,75 лв. 15,00 лв.
Базова цена:12,75 лв.
Подобни продукти