Конкрети и Абсолюти

Конкрети

Конкретът е вид екстракт, получен от цветята или други ароматни растения. Той се използва главно в парфюмерийната индустрия за създаване на сложни аромати.

Процесът на получаване на конкрет включва използването на растворител, който се използва за екстракция на ароматните компоненти от растението. Цветните петна или частиците от растителните материали се разтварят в растворителя, който след това се филтрира и охлажда. Това довежда до образуването на конкрета, който е смолиста или восъчна субстанция.

Конкретът съдържа най-силните и комплексни ароматни молекули от растението. Той има плътна консистенция и богат аромат. Конкретите се различават според видовете растения и цветя, от които са произведени.

За да се използва конкретът в парфюмерията, той се разрежда или се разтваря в специални разтворители, като етилов алкохол или други носители на аромат. Така се получава ароматна субстанция, която може да се използва за създаване на парфюми и други ароматни продукти.

Конкретът е ценен и ценен продукт в парфюмерийната индустрия, поради сложния процес на получаване и високата концентрация на ароматни молекули. Той се използва за придаване на богатство, дълбочина и устойчивост на парфюми и е често срещана съставка в висококачествени аромати.

Конкретите се приготвят почти изцяло от суровини с растителен произход, като кори, цветове, листа, билки и коренища. Ароматичните растителни материали се подлагат по–скоро на екстракция с въглеводороден тип разтворител, отколкото на дестилация или изстискване. Този метод е необходим, когато горещата вода или парата въздействат неблагоприятно върху етеричните масла. По този начин се постига абсолютно натурално ухание. Такъв е случаят с жасмина. Някои растения, като лавандулата и салвията се подлагат както на парна дестилация за получаване на етерично масло, така и на екстракция с разтворител за произвеждане на конкрет. Остатъчните компоненти обикновено са твърди и са с восъкоподобна некристална структура.

Повечето конкрети съдържат около 50% восъци, 50% летливи масла, като жасмина. В редки случая, както при иланг-иланга, конкрета е в течен вид и съдържа около 80% етерични масла и 20% восъци. Предимство на конкретите е, че са по-стабилни и концентрирани, отколкото чистите етерични масла.

 

Абсолю

Абсолютът е вид екстракт, получен от ароматни растения, като цветя, листа или дървесина. Той се използва предимно в парфюмерийната индустрия за създаване на сложни аромати.

Процесът на получаване на абсолют включва екстракция на ароматните компоненти от растението. Често това се прави чрез мацерация или топлотна екстракция с помощта на разтворител. Растителната материя се поставя в разтворител, който извлича ароматните молекули от нея. След това разтворителят се филтрира и изпарява, за да се получи концентриран абсолют.

Абсолютът съдържа широка гама от ароматни молекули, които придават богатство и сложност на аромата. Той има по-висока концентрация на ароматни съставки в сравнение с етеричните масла, което го прави по-интензивен и устойчив.

В парфюмерията, абсолютът се използва за създаване на базови, средни и горни нотки в парфюмите. Той може да бъде комбиниран с други абсолюти, етерични масла и синтетични съставки, за да се постигнат желаните ароматни профили.

Абсолютите са ценни и скъпоценни съставки в парфюмерийната индустрия, поради тяхната концентрация и сложност. Те се използват за създаване на висококачествени, изискани и изящни парфюми.

 

Допълнителна информация: Абсолю се получава от конкрет чрез повторно извличане с разтворител, използвайки чист алкохол (етанол), в който нежеланите восъци слабо се разтварят. Обиконовено абсолюто се подлага на повторна обработка с алкохол. Обаче понякога остават малки количества восъци, както в случая с абсолюто от портокалови цветчета. Абсолюто може да се подложи и на молекулярна дестилация, която ще отстрани и последните нелетливи частици. За да се възстанови алкохола чрез изпарение се изисква в края на процеса да се създадат условия за вакуум. В някои абсолюта ще се открият следи от етилов алкохол (под 2%), а това не е препоръчително за терапевтичната дейност, тъй като това ще предизвика замърсявания.

Обикновено абсолюто е висококонцентрирана вискозна течност, но в някои случаи се среща и в твърдо или полутвърдо състояние (салвиево абсолю). В последните години, повечето проучвания бяха посветени на извличане на етерични масла и ароматични материали чрез използване на течен въглероден диоксид. Маслата получени по този начин са с отлично качество и са изцяло освободени от нежеланите остатъци разтворител или нелетливи компонент.

Абсолю, наричано още абсолют (на англ. absolute), е продукт, подобен на етеричните масла, който се извлича от конкрета чрез етанол. Абсолютът е концентрирано, силно ароматно етерично масло, извлечено от растения. Докато етеричните масла се произвеждат чрез дестилация, кипене или пресоване, абсолютите се получават чрез традиционна екстракция с петролни разтворители или екстракция на разтворителите (течно-течна екстракция – Liquid–liquid extraction).

 

Фирма «Буджак» ЕООД произвежда следните конкрети и абсолюти:

1. Розов конкрет (Concrete rose) - Rosa damascene

2. Розово абсолю (Rose absolute) - Rosa damascene

3. Лавандулов канкрет (Concrete lavander) - Lavandula angustifolia

4. Лавандулово абсолю (Lavender absolute) - Lavandula angustifolia

5. Абсолю Тютюн (Tabacco absolute) - Nicotina tabacum

6. Конкрет Тютюн (Concrete tobacco) - Nicotiana tabacum

7. Жасмин абсолют (Jasmine absolute) - Jasmine grandiflorum

8. Жасмин конкрет (Jasmine tobacco) - Jasmine grandiflorum - по-поръчка

9. Конкрет Бял равнец (Concret Yarrow) - Achillea millefolium

10. Абсолю от Бял бор (Concrete pinarom) - Pinus species

11. Абсолю от Здравец (Concrete zdravetz) - Geranium macrorrhizum

12. Конкрет от Невен (Concrete Marigold) - Calendula officinalis

13. Абсолю от Невен (Marigold absolute) - Calendula officinalis 

14. Абсолю от Мурсалски чай (Concrete Mursal tea) - Sideritis Scardica

15. Абсолю от Хвойна плод (absolute Juniper fruit) - Juniperus Communis

16. Абсолю от Акация (Acacia absolute) - Robinia pseudoacacia

17. Абсолю от Валериана (Valerian absolute) - Valeriana officinalis

18. Абсолю от Дъбов мъх (Oakmoss Absolute) - Evernia prunastri

19. Абсолю от Ванилия (Vanilla Absolute) - Vanilla Planifolia

20. Абсолю от Салвия (Salvia absolute) - Sage officinalis

21. Конкрет от Салвия (Concrete absolute) - Sage officinalis

22. Абсолю от Салвия (Salvia absolute) - Sage sclarea

23. Конкрет от Салвия (Concrete absolute) - Sage sclarea

24. Абсолю от Тубероза (Tuberose absolute) - Polianthes tuberosa

25. Абсолю от Балсамова Ела (Abies balsamea absolute) - Abies balsamea

26. Абсолю от Зюмбюл (Hyacinth absolute) - Hyacinthus orientalis

27. Абсолю от Липа (Linden absolute) - Tilia cordata

28. Абсолю от Люляк (Lilac absolute) - Syringa vulgaris

29. Абсолю от Мимоза (Mimosa absolute) - Acacia decurrens

30. Абсолю от Пчелен восък (Beeswax absolute) - Cera alba

31. Абсолю от Османтус (Osmanthus absolute) - Osmanthus fragrans

 

Други екстракти по-избор, или по-поръчка.

 

 

Можете да направите Вашето запитване на е-мейл адрес: budjakltd@gmail.com

budjak2016@abv.bg моб. номер +359878788166

 

колекции
Подреди по