Коприва корен CO2 екстракт (Urtica dioica)

  • Колекция: Буджак

Коприва корен CO2 екстракт (Urtica dioica)

 

CO2 екстракция, известна също като екстракция със суперкритичен въглероден диоксид, е процес за извличане на полезни вещества от растения или други суровини, като използва суперкритичен (критична точка) въглероден диоксид като разтворител. Когато въглеродният диоксид се нагрява и наляга до специфична точка, той става суперкритичен, което означава, че се намира в течността и газовата фаза едновременно. В този суперкритичен състояние, CO2 може да използва своите уникални свойства за екстракция на различни съставки от растенията.

 

Ботаническо (Латиснко) име: Urtica dioica

 

Употреби и свойства: Парфюмерия, козметика, медицина, ароматерапия, хранително-вкусова индустрия.

 

СО2 екстрактът от Корена на Коприва се получава чрез процеса на CO2 екстракция (суперкритична екстракция с въглероден диоксид). Това е технологичен метод за извличане на активни съставки от растения, който е безвреден към околната среда и човешкото здраве.

Коренът на коприва е богат на различни съставки, включително флавоноиди, аминокиселини, минерали и витамини. Най-известната активна съставка в корена на копривата е уртисин - химикал съединение, което причинява лека покъртително-прегърбена реакция на кожата при допир с растението.

CO2 екстрактът от Корена на Коприва се използва в различни области:

  1. Козметика: Заради своите ползи за кожата, екстрактът се добавя в козметични продукти за лице и тяло. Той може да помогне за балансиране на себума, подпомагане на обновяването на клетките и успокояване на раздразнената кожа.

  2. Фармацевтика: Копривата има дълга история на употреба в традиционната медицина за лечение на различни състояния, включително алергии, анемия, артрит и диабет. CO2 екстрактът може да се използва в някои фармацевтични продукти и хранителни добавки.

  3. Хранителни добавки: Копривата е известна със своите хранителни свойства, включително високо съдържание на витамини и минерали. Екстрактът от корена може да се включи в хранителни добавки, които се използват за подобряване на храносмилателната система и за обща подкрепа на организма.

Важно е да отбележим, че хората могат да имат индивидуални алергични реакции или непоносимост към екстракта от корена на копривата. Преди да започнете да използвате продукти, които съдържат този екстракт, е препоръчително да проведете тест за чувствителност или да се консултирате със здравен специалист.

 

Аромат: Характерен мирис на суха билка.
Съществува и друго мнение за аромата на СО2 екстракта от Коприва
 
Ароматът на корена на коприва е интензивен, землист и леко прегърбен. Когато се смачка или настъпи контакт с него, може да освободи характерния си аромат. Някои го описват като леко металически или подобен на прегърбената хартия, докато други го описват като изразителен, малко остър или дори "зелен".

Ароматът и вкусът на корена на коприва са свързани с присъствието на уртисин - химикал състав, който е отговорен за леко покъртителната реакция на кожата при допир с растението. Тази характеристика е важна за опознаването на растението и отблъсква много животни, които не могат да го понасят.

Въпреки че ароматът на корена на коприва може да се счита за специфичен и не всички го намират приятен, растението има много полезни свойства, както за човека, така и за околната среда. Като съставка в козметични продукти или хранителни добавки, коренът на коприва може да предостави ползи за кожата, косата и организма като цяло.

 

Применение:

Дозировка: В козметиката 0,1-0,5%, в Медицинските продукти 0,6-2%.

Внимание: Не загрявайте над: 35-45°C.

Разтворимост: Слабо разтворим във вода, разтворим в мазнини или алкохол.

 

Произход: България

 

Метод на екстрагиране: Получаването по метода на свръхкритична флуидна екстракция с въглероден диоксид при условия на високо налягане (над 300 атмосфери).

 

Вид: Кремообразна, пастообразна, или течна форма. Смесва се добре с основни компоненти, но всеки парфюмерист или ароматерапевт е индивидуален създател на собствения си парфюм или козметика.

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева упаковка,  без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 20 °C

 

Мерки за безопасност: Да не се използва в периода на бременност или кърмене. Пазете от деца и домашни любимци.

 

Опаковка: стъклено шише, алуминиев кен.

 

Доставка: Еконт, Спиди, ДЧЛ, ТНТ, БГ пост

 

Срок на годност: до 5 години

 

12,75 лв. 15,00 лв.
Базова цена:12,75 лв.
Подобни продукти