Лайка Немска CO2 екстракт (Matricaria chamomilla)

  • Колекция: Буджак

Лайка Немска CO2 екстракт (Matricaria chamomilla)

 

Описание: Екстракцията с CO2, известна още като екстракция с суперкритичен въглероден диоксид, е процес за извличане на полезни вещества от растения или други суровини, като се използва суперкритичен (критичен) въглероден диоксид като разтворител. Когато въглеродният диоксид се нагрее и компресира до определена точка, той става суперкритичен, т.е. той е както в течна, така и в газова фаза. В това свръхкритично състояние CO2 може да използва уникалните си свойства за извличане на различни съединения от растенията.

Този метод на екстракция запазва много от активните съставки и ароматните молекули, открити в розата, и създава концентриран екстракт с естествен аромат и свойства.

 

Екстрактът съдържа етерично масло от лайка (което включва хамазулен), матрицин, сесквитерпеноиди (α- и β-фарнезен, оксибизаболол А и В, α-бизаболол, мирцен и др.), флавоноиди, лутеолин, кверцетин, кумарини, свободни полиинови съединения органични киселини. Лайката се използва широко в целия свят. А основните й свойства са успокояващи, анксиолитични и спазмолитични, и като лечение на леко дразнене и възпаление на кожата. Основните активни компоненти на лайката са хамазулен, апигенин (апигенин) и бизаболол (бизаболол). ) . Външно лайката се използва при рани, язви, екземи, подагра, кожни раздразнения, невралгии, ишиас, ревматични болки, хемороиди, мастити и язви на краката.Както и при обрив от пелени, напукани зърна, варицела, конюнктивит. Европейските онколози използват лайка като вода за уста за лечение на язви, причинени от химиотерапия.

CO2 екстракция от Лайка (Chamomile CO2 extract) е процес, при който се използва суперкритична екстракция с въглероден диоксид за извличане на активните съставки и ароматни молекули от цветовете на лайка (Matricaria chamomilla или Chamaemelum nobile). Лайката е растение с множество ползи и се използва в традиционната медицина, ароматерапията и козметиката.

 

Ботаническо (Латиснко) име: Matricaria recutita

 

Аромат: Ароматът на CO2 екстракт от лайка е сладък, плодов и нежен с леки цветни нотки. Той е приятен и успокояващ, като може да бъде описан като леко пикантен и със сърцевинни топли нюанси.

 

Дозировка: В козметиката 0,1-0,5%, в медицинските изделия 0,6-2%.

Внимание: Не нагрява по-високо: 35-45°C.

Разтворимост: Слабо разтворим във вода, разтворим в жир или спирт.

 

Произход: България

 

Тип: кремообразна, паста или течна форма. Смесва се добре с основните съставки, но всеки парфюмерист или ароматерапевт е индивидуален създател на своя парфюм или козметика.

 

Употреби и свойства: Парфюмерия, козметика, медицина, ароматерапия, хранително-вкусова индустрия.


Действие: Има противовъзпалително, заздравяващо рани, бактерицидно, спазмолитично, успокояващо действие. Известна е фотозащитната ефикасност на екстрактите от лайка. В козметиката се използва в детски продукти (сапуни, кремове, лосиони), пасти за зъби, кремове за лице и ръце, червила, продукти за тен, масла за грижа за кожата на тялото, шампоани и балсами.

В козметологията лайката е популярна не само заради своите лечебни свойства, но и защото е естествено вещество и най-важното е евтино. В къщата на всяко момиче със сигурност има повече от един козметичен продукт с екстракт от лайка в състава, така че лесно можем да го прочетем като наш спасител.
С помощта на екстракта се произвеждат различни козметични продукти за грижа за кожата и лицето: кремове, маски, лосиони, почистващо мляко, ексфолианти и гелове. Може да се използва в масажни масла, тъй като има успокояващ ефект. Шампоани, балсами и други продукти за грижа за косата на базата на екстракта ще им придадат сила, блясък и копринена.
Денталната индустрия не е останала встрани. Пастите за зъби и други продукти за грижа за устната кухина могат да съдържат лайка за нейните дезинфекциращи, избелващи и хемостатични свойства.

 

CO2 екстрактът от лайка има разнообразни приложения:

  1. Ароматерапия: Ароматът на лайка има успокояващ и релаксиращ ефект. В ароматерапията, CO2 екстрактът от лайка се използва за намаляване на стреса, тревожността и за подобряване на съня.

  2. Козметика: CO2 екстрактът от лайка се добавя в козметични продукти като кремове, лосиони, масла и сапуни заради своите успокояващи и антиинфламаторни свойства. Той може да бъде полезен при уплашена, чувствителна или сърбяща кожа.

  3. Фармацевтика: Лайката е известна със своите антиинфламаторни и успокояващи свойства. CO2 екстрактът от лайка може да бъде използван във формули на хранителни добавки или външни продукти за облекчаване на уморени мускули, заболявания на стомаха и други здравословни състояния.

  4. Бебешка грижа: CO2 екстрактът от лайка е чест избран за използване в продукти за бебешка грижа, като бебешки кремове и балсами за облекчаване на раздразнения на кожата и намаляване на дискомфорта при бебетата.

  5. Билкови чайове и напитки: Със своята нежна и приятна ароматика, CO2 екстрактът от лайка може да бъде добавен в билкови чайове или напитки за подобряване на вкуса и за наслада на успокояващо питие.

 

Метод на екстрагиране: Получаването по метода на свръхкритична флуидна екстракция с въглероден диоксид при условия на високо налягане (над 300 атмосфери).

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева упаковка,  без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 20 °C

 

Мерки за безопасност: Да не се използва в периода на бременност или кърмене. Пазете от деца и домашни любимци.

 

Опаковка: стъклено шише, алуминиев кен.

 

Доставка: Еконт, Спиди, ДЧЛ, ТНТ, БГ пост

 

Срок на годност: до 3 години

 

51,00 лв. 60,00 лв.
Базова цена:51,00 лв.
Подобни продукти