Мащерка билка (Thymus vulgaris) 50 g.

Описание на продукта: Една от най-добрите подправки в света е Мащерката. Мащерката (Thymus) е род от около 350 вида ароматни многогодишни тревисти растения и малки храсти, високи до 40 cm, от семейство Устноцветни, растящо в Европа, Северна Америка и Азия. Няколко от видовете имат по няколко хемотипа. Стъблата са тънки, листата са вечнозелени и в повечето видове, са подредени в срещуположни двойки, на форма са овални, ненарязани и малки, между 4 и 20 mm на дължина. Цветовете са в гъсти терминални съцветия с неравни чашки с триделна горна устна и цепната долна устна. Венчето е тубуларно, дълго 4 – 10 mm, бяло, розово или виолетово. 

Мащерката е основна подправка в кулинарията и до днес. Но мащерката може да се похвали и с множество полезни лечебни качества. Благодарение на антибактериалното си действие, мащерката е ефикасна в борбата с акнето. Понижава кръвното налягане. Помага за облекчаване на кашлицата. Повишава имунитета. Има дезинфекциращо действие. Повишава настроението. Предотвратява бактериални инфекции. Помага при лечението на гъбични инфекции.

 

Действие: Отхрачващо, болкоуспокояващо и нервоуспокоително, газогонно, дезинфекционно, противогъбично, противоглистно. Лечебният ефект се дължи на етеричното масло, дъбилните вещества и някои други съединения.
Прилага се при всички видове кашлица, стомашни и чревни заболявания, хронични гастрити, стомашни язви, колики и газове, неврастения, главоболие, при чревни паразитни болести (трихинелоза, трихоцефалоза, анкилостомидози). Използва се още при отслабнала сърдечна дейност, задух на нервна почва, епилепсия, липса на апетит, анемия, киселини в стомаха, безсъние, диария.

Приложение на Мащерка

Мащерката се използва при суха и еластична кашлица, при остри катари на горните дихателни пътища, бронхит, коклюш, астма.

При хронични гастрити, язва, метеоризъм. Действа антисептично, противовъзпалително, изчистващо, спазмолитично, болкоуспокояващо.

При нервна възбуда, безсъние, главоболие, анемия.

При възпаление на устната лигавица или кожата.
Начин на употреба на Мащерка

Кулинарна цел: За овкусяване на месни и зеленчукови ястия, салати, супи, яхнии и др.

Приготвя се запарка от 2 с.л. билка мащерка и 500 мл вряща вода за 10 мин. Приема се 3 пъти дневно по 150 мл, 20 мин преди хранене. Може да се подслажда.

За външна употреба (бани, гаргара) се използва запарка от 100 г суха билка и 2 л вряща вода, която след изстиване се прецежда.

Кулинария:

Мащерката се използва за подправяне на меса, супи и яхнии. Тя е използвана във френската кухня, където е важна съставка на bouquet garni, както и на Herbes de Provence. Тя се използва широко и в карибската кухня. В някои страни от Близкия изток, подправката „заатар“ съдържа мащерка като насъщна съставка.

При готвене мащерката трябва да се слага рано, за да има време да отдели етеричните си масла.

Освен като подправка мащерката се използва широко и като билка. За лечебни цели се използват изсушените ѝ цветове. Притежава антисептично, противовъзпалително, отхрачващо, спазмолитично, болкоуспокояващо действие.

 

Количество: 50 г.

 

Опаковка - хартиен пакет.

 

Произход на продукта: България

 

Съхранение: в сухо място, без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 25 °C

 

Доставка: Еконт, Спиди, Бг поща, ДЧЛ, ТНТ, други

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

 

Срок на годност: до 3 години

3,00 лв.
Базова цена:3,00 лв.
Подобни продукти