Масло от Вратига (Tanacetum vulgare)

  • Колекция: Буджак
  • Кат. номер: TV-001

Вратига Етерично масло (Tanacetum vulgare), Тревисто многогодишно растение с голям брой изправени стъбла, високи 40-160 см. Цветовете са оранжево-жълти, цветните кошнички са събрани в голям брой (до 100) гъсти сложни щитовидни съцветия по върховете на разклоненията. Разпространено по тревисти места и храсталаци. Цъфти от юни до септември.

Метод:  Етерично  масло от вратига се получава чрез парна дестилация на свежо съцветие или зелена маса. Не седържа консерванти, не е смесено с други масла, гарантирано 100% натурален продукт.

Разпространение на вратига

Расте по тревисти и храсталачни места, из разредени гори, вторично изоставени места. Разпространено из цялата страна докъм 1800 м надморска височина.

Основно действие на вратига

Противоглистно, антисептично и противовъзпалително. Действа антисептично и спазмолитично, но се употребява преди всичко противоглистно средство, действието на което се дължи на кетонът d-β-туйон. В малки дози се прилага при заболявания на храносмилателните органи (липса на апетит, метеоризъм, запек, стомашни колики и кървави диарии). Препоръчва се при болки в ходилата и при ставни болки под формата на запарка за бани, в компреси при контузии. Употребява се във ветеринарната медицина като противоглистно средство. При всички случаи трябва да се употребява много внимателно. В българската народна медицина за приготвяне не изцелителни отвари се използват цветните кошнички или връхните стъблени части заедно с цветовете и листата на билката. Те трябва да са отрязани на около 20 см от върха на стъблото по време на цъфтеж.

Опаковка: стъклено шише, алуминиев кен.

Количество:  10 мл; 20 мл; 

Произход на културата: България

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева упаковка,  без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 25 °C

Доставка: Еконт, Спиди, Бг поща, ДЧЛ.

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

Мерки за безопасност: Етерично масло от вратига са счита за ОТРОВНО. Да не се използва в периода на бременност или кърмене. Пазете от деца.

Срок на годност: до 5 години

7,50 лв.
Базова цена:7,50 лв.
Подобни продукти