Мурсалски чай билка (Sideritis scardica) 50 g.

  • Колекция: Буджак
  • Кат. номер: MC-006

Описание на продукта: Цветовете са жълтеникави, разположени прешленовидно в пазвите на лимоненожълти, ципести прицветници в класовидни съцветия. Мурсалския чай известен още и като пирински, триградски, алиботушки, шарпланински чай. 

Мурсалски чай - билката с несравнима лечебна сила! Растението от местността Мурсалица, над родопското село Мугла, вече е надскочило пределите на България, получило славата на билка за всяка болка и на чай, който по полезно действие няма равен на себе си.

Пиринският чай е балкански ендемит. В България е разпространен в Среден и Южен Пирин, Мурсалския дял на Родопите, Ржана планина и планината Славянка (Алиботуш) на надморска височина от 1400 до 2200 метра. Среща се още и в някои планини в Гърция, Северна Македония и Албания. Включен е в Червената книга на България. Благодарение на културните насаждения на билката през последните години, може да се намери в аптеките и други магазини на страната. В Гърция и Северна Македония пиринският чай е известен просто като планински чай.

 

Действие:

Съдържа етерични масла, горчиви вещества и танини

Това е една от малкото билки, които се дават безпроблемно на деца под 5 години.

При всички случаи на прием – и при деца, и възрастни, Мурсалският чай оказва благотворно влияние върху целия организъм. Отличава се с фин, лек вкус и аромат.

Смекчаващо, потогонно и противокашлично действие. Антиоксидантно, тонизиращо, диуретично, укрепващо, антианемично, противовъзпалително, намалява кръвното налягане, предпазва от атеросклероза.
Приложение на Мурсалски чай цял стрък

При кашлица, бронхит, простатит, заболявания на бъбреците и пикочните канали, при чернодробни заболявания. Общоукрепващ.
Начин на употреба на Мурсалски чай цял стрък

Чай: Нарязват се на ситно 4 стръка от билката (3 с.л.) и се запарват с 600 мл вряща вода за 10 мин. Запарката се пие топла по 1 чаена чаша 3 пъти дневно.

 

Количество: 50 г.

 

Опаковка: хартиен пакет

 

Произход на продукта: България

 

Съхранение: в сухо място, без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 25 °C

 

Доставка: Еконт, Спиди, Бг поща, ДЧЛ, ТНТ, други

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

 

Срок на годност: до 3 години

5,00 лв.
Базова цена:5,00 лв.
Подобни продукти