Пчелен восък (Cera) - 150 г.

  • Колекция: Буджак
Описание на продукта: Пчелният восък се формира от пчелите-работнички, които го отделят благодарение на осемте си восъчни жлези, разположени на коремните сегменти. Размерите на тези восъчни жлези зависят от възрастта на пчелата-работничка, като ежедневните полети водят до атрофирането на тези жлези. Първоначално пчелният восък се отделя от жлезите под формата на восъчни пластинки, бистри като стъкло и безцветни. Восъкът става непрозрачен едва след сдъвкване от пчелата-работничка. Първоначално цветът му е почти бял, но става все по-жълт или кафяв след добавянето на прашецови масла и прополис. Медоносните пчели използват пчелен восък за изграждане на медената пита и запечатването на килиийките ѝ, в които пчелите съхраняват пресния мед и прашец. За да изготвят своя восък, на пчелите им е необходимо около осем пъти повече пчелен мед от добитото количество восък.

Пчелният восък е естествен восък, произвеждан от медоносните пчели от рода Apis в целия свят.

Пчелният восък се използва още от древността като пластификатор, смазващо и хидроизолиращо средство, за направата на отливки от метал и стъкло, като лак за дърво и кожа, за направата на свещи, като съставка в козметиката и в енкаустиката. Това е ядливо вещество с пренебрежимо малка токсичност, одобрено в повечето държави за консумация. В европейския съюз има Е-номер E901.

Производство на пчелен восък от самата природа.

Восъкът се създава в телата на пчелите работнички, които го изпускат от осем жлези в коремите си. Размерите на жлезите зависят от възрастта на пчелата, а след голям брой полети тези жлези постепенно започват да атрофират.

Новообразуваният восък първоначално е прозрачен и безцветен и става матов след сдъвкване и опрашване от работничките, ставайки все по-жълт или кафяв с въвеждането на поленови масла и прополис. Люспите на восъка са около 3 mm дълги и 0,1 mm дебели, като са нужни около 1100 за направата на един грам восък.

Медоносните пчели използват восъка за направата на килийки в пчелина пита, в която се отглеждат малките пчели и се съхраняват полени. За да отделят пчелите восък е нужно температурата в кошера да е 33 – 36 °C. Преди да започнат да произвеждат восък, пчелите се нуждаят от дървена платформа. След това те започват да натрупват восъка, който е повече, когато има и повече мед. Количеството мед, което се използва от пчелите за направата на восък може да варира в широки граници и не е точно определено.

Когато пчеларите извличат меда, те изрязват восъчното покритие на всяка пчелна пита. След това восъчните пити са поставят във восъкотопяща машина която работи на водна баня, хермитично се затваря и започва да се нагрява и да се топят основите, след определено време се появява вече течен восък с аромат на билков мед. В последствие течната маса се филтрира и се оставя да застине, така се образува твърд пчелен восък.

Употреба:

Пчелен восък се използва дълги години за направата на свещи, тъй като гори чисто и плавно. Пречистеният восък се използва в изкуството като свързващо вещество в енкаустиката и като стабилизатор в маслените бои. В Източна Европа се използва при украсяване на великденски яйца. Перкусионистите използват восък като покритие върху тамбурините. Служи за направата на пастели.

В миналото восък се е използвал за запечатване на писма и поставяне на печат върху разтопения восък. От него са се правили фонографски цилиндри.

Пречистен и избелен пчелен восък се използва в хранителната промишленост, козметиката и фармацевтиката. Като хранителна добавка има E901 и служи като глазиращ агент, защитаващ повърхността на някои плодове и предотвратяващ загубата на вода. В козметиката восък се използва за направата на балсами и гланцове за устни, лосиони, очни линии и сенки. Той е важна съставка и в някои продукти за коса.

 

Аромат: наситен на билки. Характерен за стандартен пчелен мед.

 

Цвят: Цветът му варира от почти бял до кафеникав, като най-често е нюанс на жълтото, зависещ от чистотата, района и вида на околните цветя.

 

Произход на продукта: България

 

Съхранение: в сухо място, в стъклена или алуминиева опаковка,  без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 25 °C

 

Точка на топене: 62-65 C.

 

Опаковка: алуминиева кутия

 

Доставка: Еконт, Спиди, Бг поща, ДЧЛ, ТНТ, Федекс

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

 

Срок на годност: до 10 години.

 

Мерки за безопасност: Да не се използва в периода на бременност или кърмене. Пазете от деца. Пазете от домашни любимци.

* Забранено е използването на восък за деца под 3 години. След 3 години с уведомление и по лекарско предписание.
* Забранено е използването на восък за хора с астматични наклонности.
* Забранено е използването на восък за животни.

 

Внимание! Важна информация

Преди употреба направете тест за индивидуална непоносимост.
При попадане в очите измийте обилно със студена вода.
Продуктът е само за външна употреба.

 

Източник: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD_%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%BA

 

6,80 лв. 8,00 лв.
Базова цена:6,80 лв.
Подобни продукти