Пудра / брашно от Коприва (Urtica dioica) 40 g.

  • Колекция: Буджак

Описание на продукта: Билка Коприва се събира в планината и горите на България. Период на цъфтеж е от април и до септември месеци. Стъблата и листата на растенията от този род са покрити с горящи косми, които дават латинското име: uro - "изгаряне". В българската народна медицина копривата се използва при ревматизъм, ускорено сърцебиене, виене на свят, главоболие, епилепсия, хистерия, кашлица, задух, водянка, жълтеница, при копривна треска, захарен диабет.

Брашното от коприва се прави от изсушени листенца и връхчета на растението. То е един удобен начин да се насладим на всички ползи на копривата. Всички те действат като антиоксиданти в тялото.

Листата и корените на копривата са богати на много хранителни вещества:

Листата притежават кръвоспиращо, диуретично, противоревматично действие; влияят благотворно върху обмяната на веществата, намаляват кръвната захар. Това действие се дължи на витамините, солите на желязото и други съединения.
Прилага се при вътрешни кръвоизливи (маточни, бъбречни, чернодробни) и като усилващо средство.

 

Действие:

Редица видове се използват в медицината и могат да се използват за храна (двудомна коприва, коприва) и за храна на добитъка.

* Копривата се използва за приготвяне на салати, супи, зелева чорба, сосове, плънки за баници, както и сол и кисело. Младите нежни съцветия се варят в чай, изсушават се.

* Копривата се използва и в грижата за косата, тъй като отвара от коприва помага при косопад.

* Копривата се добива и използва в горските стопанства за хранене на копитни животни (лосове, елени, сърни, диви свине и др.) през зимата. Копривата се използва от древни времена за производството на различни предмети за бита.

В различни държави от копривен плат се шият здрави платна за кораби, а също и здрави торби, чували и кули от груба копривена тъкан, „коприва“. В Япония турникетът от коприва в комбинация с коприна бил основният материал при производството на скъпи самурайски доспехи, щитовете били направени от дървесни стъбла, а тетивите от най-здравите влакна от коприва, усукани и натрити с восък.

Подпомага укрепването на капилярите.

Укрепва косата и я прави по гъста.

Премахва възпалителните процеси по кожата.

Омекотява, почиства, изглажда микрорелефа.

Помага за премахване на стрии и белези.

 

Използва се в козметика, медицина, хранително-вкусова индустрия, ароматерапия.

За влагане в маски и скрабове за: лице, коса, тяло.

 

Количество: 40 грама в стъклен буркан.

 

Произход на продукта: България

 

Съхранение: На сухо, хладно и тъмно място в затворен съд, за да избегнете промяна на цвета. При температура от +5 °C до + 25 °C

 

Доставка: Еконт, Спиди, Бг поща, ДЧЛ, ТНТ или други

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

 

Срок на годност: до 3 години

 

Внимание! При бране копривата предизвиква възпаление на кожата! Препоръчително е копривата да се събира само с ръкавици.

5,00 лв.
Базова цена:5,00 лв.
Подобни продукти