Риган билка (Origanum vulgare) 50 g.

  • Колекция: Буджак

Описание на продукта: Белият риган е известна билка и подправка. В народната медицина се използва за дихателни и стомашни заболявания, има антисептично действие. Има аромат на риган и чубрица, много силен и дъхав. 

Обикновеният риган (Origanum vulgare) е многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни. Расте из храсталаци и сечища, по каменливи места и в редки гори предимно в предпланините и планините из цялата страна докъм 1600 m надморска височина.

Образува туфа, в която може да се наброят 80 – 100 стъбла, като ежегодно излизат нови стъбла. На височина достига до 80 cm, като върховете на растенията се разклоняват и образуват чадъроподобни съцветия, в които са събрани голям брой малки цветчета с бледорозов, розов или почти бял цвят с кафяви чашки. На едни растения цветовете са двуполови, а на други само женски. Женските цветове се разтварят 7 – 8 дни преди другите цветове. Опрашването на цветовете се извършва от насекоми – главно от пчели. Цъфтежът на ригана продължава доста време, тъй като едни стъбла в туфата цъфтят, а други продължават да се развиват. При това положение цъфтежът започва обикновено от началото на юни и продължава до края на август.

Риганът се среща в диво състояние почти навсякъде в България. Най-често се появява по сечищата из горите, край горските пътеки, покрай пътищата и по влажните места. Отглежда се и като културно растение заради ароматичното масло, което се съдържа в цялата надземна част и особено в цветовете. Маслото намира широко приложение в парфюмерията. Изсушените стъбла са добър заместител на чая. Употребяват се при кашлица, при лекуване на белодробни заболявания, високо кръвно налягане. Като подправка и за лечебни цели се използва този вид, който цъфти с розововиолетови цветчета. Изсушен запазва вкуса си.

Риганът може да се отглежда на всякакви почви. За предпочитане са по-леките с достатъчно хранителни вещества почви. Размножава се със семена. Засява се направо на постоянно, след предварителна подготовка на почвата. Може да се произведе рано напролет разсад в парник, който се използва за засаждане. Засяването трябва да се извърши редово на разстояние 40 – 50 cm ред от ред и 30 cm между растенията в редовете. Дълбочината на заравяне на семената в почвата не трябва да бъде повече от 2 – 3 cm.

В България риганът е познат още като горски чай, овчарски босилек, вранилова трева, риганова трева, витошки чай, черновръхче, чубрица.

 

Действие: Отхрачващо, болкоуспокояващо, нервоуспокоително, противоспазматично, антибактериално действие.
Прилага се при стомашни и чревни заболявания, нервни разстройства, кашлица, астматичен задух, полова възбуда. 

В българската народна медицина билката се употребява при глисти, диария, газове, епилепсия, бронхит, трахеит, жълтеница, болести на черния дроб, безсъние, главоболие.

Външно приложение

Препоръчва се за бани при обриви, лишеи, сърбежи; за налагане на лапи при възпалени лимфни жлези; за бани при рахит и скрофули.

Вътрешно приложение

1 с.л. от билката се слагат в 500 мл вода. Ври 3 минути. Пие се по 1 водна чаша 15 минути преди ядене, 4 пъти дневно.

Внимание! В големи дози билката е отровна! Да се приема само по лекарско предписание!

В кулинарията: Ригана е най-популярната билка-подправка за овкусяване на италианските видове паста /спагети, тортелини, лазаня и др./, както и прословутите хлебчета и сухари със зехтин и риган. Вземете малко клонче от сухата билка и стрийте между дланите си над готовото горещо ястие, за да запазите аромата на билката.
Може да се използва също и по време на нареждането на слоевете на лазанята, като се стрие над пластовете, при реденето или да се включи в състава на сос за спагети / различни видове паста /.

Белият риган ще придаде на ястията ви оригиналният италиански вкус, в който ще се влюбите.


Етеричното масло, което придава специфичния й аромат се казва тимол-карвакрол. Белият риган е богат на това етерично масло, поради което има приятен и силен характерен аромат. Освен етерично масло, белият риган съдържа още дъбилни вещества, каротин, витамин С и др.

Лечебно действие

Антисептично и успокоително средство. Риганът успокоява кашлицата при остър бронхит, използва се при стомашни и чревни заболявания, а също и при нервна възбуда.

Чай: От билката се прави запарка от 2 супени лъжици нарязан стрък със 500 мл вряща вода за 5 минути. Прецежда се и се пие 2 пъти дневно по една чаша чай, 15 минути преди хранене, леко топъл.

Количество: 50 г.

 

Опаковка: хартиен пакет

 

Произход на продукта: България

 

Съхранение: в сухо място, без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 25 °C

 

Доставка: Еконт, Спиди, Бг поща, ДЧЛ, ТНТ, други

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

 

Срок на годност: до 3 години

3,00 лв.
Базова цена:3,00 лв.
Подобни продукти