Женско биле, Сладник сух корен (Glycyrrhiza glabra) 50 g.

Описние на продукта: Женско Биле / Сладник / Сладък корен - билка с много богат аромат и ползи.

Сладкият корен е билка, позната и използвана още от древността за облекчение на редица здравословни неразположения. Използвала се е успешно в китайската и гръцката медицина за лечението на дихателни, храносмилателни и сърдечни проблеми, както и за общо тонизиране и подсилване на тялото. Заради сладкия си вкус, тя се използва и в хранителната промишленост за направата на бонбони и сладки изделия.

Женското биле се отглежда главно в Южна Европа, заради неговите корени. От тях се извлича екстракт, съдържащ голямо количество глициризин, подсладител, повече от 50 пъти по-сладък от захарозата, който има и лечебни свойства. Използва се за подобряване на вкуса на различни медикаменти, както и в безалкохолни напитки и бонбони

Нарича се Женско биле заради многобройните си ползи за женското здраве.

Ползи            

  • Подпомага храносмилането, облекчава гастрит, язва и раздразнена стомашна лигавица
  • Предпазва черния дроб
  • Облекчава запек
  • Облекчава симптомите на предменструалния синдром
  • Повишава либидото
  • Повишава секрецията на естрогени
  • Облекчава възпалено гърло и кашлица
  • Регулира нивата на холестерола

Действие: Омекчаващо, противовъзпалително, отхрачващо, спазмолитично, капиляроукрепващо и противоязвено.

Приложение: При възпаление на дихателните пътища, пресипнал глас. При възпаление и камъни в бъбреците, гастрит, хроничен запек, ревматизъм, язвена болест. Има спазмолитично, капиляроукрепващо и противовъзпалително действие.

Начин на употреба: Отвара от 2 чаени лъжички корени на 250 мл вряща вода за 10 мин, която се изпива на 3 пъти преди хранене. Доза за един ден.

Използвани лечебни средства на билка сладник, сладък корен, женско биле

Тинктури се използват при ревматоиден артрит или алергични състояния, като храносмилателен стимулант или при белодробни заболявания. Предписва се за възпаление на стомаха или за стимулиране функцията на надбъбречната жлеза след стероидна терапия, а също така се използва за прикриване вкуса на други лекарства.

Отвари се използват за намаляване на стомашната киселинност при язва.
Сиропите се правят от отвари и се използват като успокояващо отхрачващо средство при астма и бронхит.
Корен, смлян на прах, леко се втрива върху гангренясали рани.

Сушени корени често се дъвчат като бонбони, а в Китай се дават на децата за стимулиране "растежа на мускулите".

Течният екстракт се прави от сока на парчета корени, поставени в равен на тях обем вода, които се разтварят бавно, за да се получи силен екстракт, който може да се използва като отвара, тинктура или сироп.

Българската народна медицина препоръчва използуването на сладкия корен при затруднения при уринирането поради наличие на аденома на простатата. Този емпирично установен благоприятен терапевтичен ефект на сладкия корен най-вероятно е израз на съдържащия се в него бета-ситостерин, съединение, което напоследък се утвърждава като ефективно средство при лечението на аденомата на простатната жлеза.
Сладкият корен намира приложение във връзка с наличните си съставки и в хранителната, питейната, сладкарската, бояджийската промишленост. Ситно стрит фин прах от сладкия корен — т.нар. pulvis Liquiritiae, се използва и досега широко във фармацевтичната промишленост и практика като основа за изработването на пилюли, за предотвратяването на слепването помежду им и като коригиращо вкуса на лекарствата средство.

 

Количество: Разфасовано по 50 г. 

 

Опаковка: хартиен пакет

 

Произход на продукта: България

 

Съхранение: в сухо място, без пряка слънчева светлина при температура от +5 °C до + 25 °C

 

Доставка: Еконт, Спиди, Бг поща, ДЧЛ, ТНТ или други

 

Плащане: с наложен платеж, по банка, с карта

 

Срок на годност: до 3 години

3,40 лв. 4,00 лв.
Базова цена:3,40 лв.
Подобни продукти